用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 質優教育去邊到做評估?
go

質優教育去邊到做評估? [複製鏈接]

想知評估內容糸咩形式?
   1    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

你想問智力評估?
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

評估系米資優個D

醒目開學勳章 貢獻勳章

智力評估,可以由健康院轉介,或外面搵,只有合資格人士先可以做,WISC IV 係唯一有香港常模 嘅一個評估,俾6歲或以上小朋友做

以我所知,HKAGE、協康、小童群益會、中大都有得做,我仔係註校教育心理學家响返學校做嘅,首先會同家長傾一下小朋友問題,然後家長離開,個半鐘返去接仔,另外約講報告
小朋友會接受幾方面嘅評估,包括記憶、理解、序列、推理、處理速度等能力,每部份會有分數,再有一個score

準唔準好睇小朋友狀態同合作度,心理學家需要評估可信性,有需要時可能會做唔到部份項目,甚至終止評估

另,會觀察小朋友表現,對自閉、過動等問題,作出觀察及記錄
恐龍家

請問評估係中文定英文既?  因為阿仔讀國際學校, 中文好差...

小曳人 發表於 17-9-9 21:34
智力評估,可以由健康院轉介,或外面搵,只有合資格人士先可以做,WISC IV 係唯一有香港常模 嘅一個評估, ...

係咪就咁打去約時間評估?我問北角一間私人機構,個reception 係咁問我點解要評,好似唔想我評咁。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Wonderlady 發表於 18-3-23 13:56
係咪就咁打去約時間評估?我問北角一間私人機構,個reception 係咁問我點解要評,好似唔想我評咁。
...
個問題... 係評估嘅一部份

恐龍家

Wonderlady 發表於 18-3-23 13:56
...
個reception問你點解要評估係好正常,而且負責任既做法。咁你點解要評估?問題是否大到需要評估?

sy1212 發表於 17-9-11 12:43
請問評估係中文定英文既?  因為阿仔讀國際學校, 中文好差...
中文好差,唔一定需要評估,因為唔一定係小朋友既問題。其實家長應該大約知道原因,小朋友平時有幾多學習中文既機會?

‹ 上一主題|下一主題