用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

[過動] del

del...

Gary_family 發表於 17-9-13 03:13
43 kg , 食20mg LA會唔會太少?

等咗咁耐,多謝你回覆!
就係好疑惑,所以想了解下其他小朋友藥量,我而家都好混亂,因為返全日,放學有活動,都係比番長效Concerta 18mg, 可能太少,會觀察住佢。

tutik 發表於 17-9-7 09:36
小兒10歲(145cm, 43kg)一向食10mg LA, 需要時18mg Concerta (考試月份),仔話有效,但課堂表現時好時差, ...

我囡20kg,8月頭開始食藥,試過Concerta 18mg(12hr),無乜效用,而家食Ritalin LA 10mg(8hr) 另加Ritalin短效(4hr)半粒,暫時算ok~
醫生有提過,以我囡體重,最多食20mg,但之前試過食15mg,情緒暴躁同唔開心,所以暫不適合;而Concerta,如囡體重增至23kg以上,可試27mg~

希望可以比你參考~

Y's 發表於 17-9-13 11:56
我囡20kg,8月頭開始食藥,試過Concerta 18mg(12hr),無乜效用,而家食Ritalin LA 10mg(8hr) 另加Ritalin ...

謝謝,原来可以LA 跟短效一同食。其實我都有短效剩。。。不過尋日個仔又係話自己变咗機械人,好似有人比催佢快啲做功課,睇唔到其他同學,又唔想玩。。食緊18mg Concerta 咋喎。

tutik 發表於 17-9-13 12:20
謝謝,原来可以LA 跟短效一同食。其實我都有短效剩。。。不過尋日個仔又係話自己变咗機械人,好似有人比催 ...

我係返學前食LA,放學返家再食短效~
我諗每種藥對唔同人作用反應都唔一樣,真係要食1、2星期睇得清藥效

Y's 發表於 17-9-13 12:31
我係返學前食LA,放學返家再食短效~
我諗每種藥對唔同人作用反應都唔一樣,真係要食1、2星期睇得清藥效
...

ic, 同一日分開食,此食量跟我仔之前一樣,是的不同人反應不一,呀仔相對食c 18mg較有效。

我仔22kg,食LA 10mg,但不停俾學校投訴話,仲懷疑藥冇效,心煩!