用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34校網
樓主: Tant
go

34校網   [複製鏈接]

yiu_mimi 發表於 17-9-12 18:39
請問男仔得10分,2月大抽獎抽中新獻主會機會大嗎?
新獻主會,自行最少20分。而且去年自行係超收。如果你打算將新獻放111,務必考慮邊一間學校放乙2。
不幸的話,就會去左43網既學校。

我們只有10分,間間都不入啦,這個校網都好多人爭!為日后扣門計劃,應該選哪一間小學填報比較好呢?

LLY1103 發表於 17-9-13 12:50
我們只有10分,間間都不入啦,這個校網都好多人爭!為日后扣門計劃,應該選哪一間小學填報比較好呢? ...
唔好盡信111,好多校長都係口是心非。學校收生主動權就係得叩門位,屆時學校都想收成續好既小朋友。
我小朋友叩到既學校都係000。

34網,男仔得10分,點算?邊間可以入到?

LLY1103 發表於 17-9-13 17:45
34網,男仔得10分,點算?邊間可以入到?

同問

馬頭涌,農小,CSK,2間獻主會,基道邊間比較好?第一回計分實無架喇。但都唔想去左寶校

一個閒人 發表於 17-9-13 13:20
唔好盡信111,好多校長都係口是心非。學校收生主動權就係得叩門位,屆時學校都想收成續好既小朋友。
我小朋 ...

我上次見你個帖,都驚訝34網咁險陖,最後你小朋友去了邊間?

Felix223 發表於 17-9-13 19:02
我上次見你個帖,都驚訝34網咁險陖,最後你小朋友去了邊間?
最後我囡叩入九龍塘聖家。

yiu_mimi 發表於 17-9-13 18:56
同問

馬頭涌,農小,CSK,2間獻主會,基道邊間比較好?第一回計分實無架喇。但都唔想去左寶校: ...
以上學校,除咗基道放乙2仲有些少希望外,其餘都係要放乙1。34網既競爭係非常激烈,唔想入到43網真係要鬥智、鬥力兼運氣好。

一個閒人 發表於 17-9-13 22:17

Very good! 你囡囡好叻!

yiu_mimi 發表於 17-9-13 18:56
同問

馬頭涌,農小,CSK,2間獻主會,基道邊間比較好?第一回計分實無架喇。但都唔想去左寶校: ...

我上年就係放左呢d其中一間在乙一,基道乙二,全死(emoji)去左43(emoji)我覺得如果好想保險想留34,應該要諗清楚.....!叩門真係會癲,要有心理準備癲過去in私直(位得10個8個,但好多人爭)....!(當然如果小朋友係尖子另計)
111問題係不能盡信,但呢區有d學校要111先有得去叩門interview 囉.....否則in都無機會(emoji)
祝各位好運(emoji)(emoji)

TotalJay 發表於 17-9-14 09:24
我上年就係放左呢d其中一間在乙一,基道乙二,全死(emoji)去左43(emoji)我覺得如果好想保險想留34,應該要 ...

多謝哂你既分享

今年仲係龍年,真係驚驚。呢個網多左好多人,博又驚無運,唔博又好似自動放棄咁

我仔係活潑好動自我形,叩門真係堅無信心

TotalJay 發表於 17-9-14 09:24
我上年就係放左呢d其中一間在乙一,基道乙二,全死(emoji)去左43(emoji)我覺得如果好想保險想留34,應該要 ...

基道乙二都唔得?係唔係因為基道小班呢

最後你小朋友入左邊間呢?

yiu_mimi 發表於 17-9-14 09:41
基道乙二都唔得?係唔係因為基道小班呢

最後你小朋友入左邊間呢?
兩年前基道乙1都入唔晒, 放乙2係浪費機會
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-14 10:16
兩年前基道乙1都入唔晒, 放乙2係浪費機會
多謝資訊, 請問如乙1放新獻, 乙2放那些學校比較保險?

一個閒人 發表於 17-9-13 22:17

你囡囡好叻, 000都叩入九龍塘聖家

yiu_mimi 發表於 17-9-14 11:11
多謝資訊, 請問如乙1放新獻, 乙2放那些學校比較保險?
其實34網根本無保險線了, 否則點會需要去43同46兩個網借位.....

陳瑞祺, 協恩, 聖羅撒, 兩間官小都一定只可放乙1, 合一堂, 基道 幾年前開始乙1都收唔晒.... 兩間獻主會就算乙1仲有位剩, 都唔會多..... 何壽南亦係過往43網大熱, 過嚟34網應該都係乙1就爆.... 聖十架, 牧愛 上年都有不少人乙2入唔到, 餘下只有聖匠, 李炳, 靈光, 信義, 領島
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-14 11:16
其實34網根本無保險線了, 否則點會需要去43同46兩個網借位.....

陳瑞祺, 協恩, 聖羅撒, 兩間官小都一定只 ...

咁放新獻乙1算唔算進取?

乙2真係唔知點放

yiu_mimi 發表於 17-9-14 11:20
咁放新獻乙1算唔算進取?

乙2真係唔知點放
34網放邊間一/二線學校都好, 都係 All or Nothing

所以我呢幾年都建議人走得就走

hkpapa852 發表於 17-9-14 11:27
34網放邊間一/二線學校都好, 都係 All or Nothing

所以我呢幾年都建議人走得就走

呢個答案好灰呀!但都好多謝你

yiu_mimi 發表於 17-9-14 11:42
呢個答案好灰呀!但都好多謝你
所以你要有叩門既心理準備。我5月初已經做好小朋友既portfolio。
‹ 上一主題|下一主題