用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62區2018-2019統一派位集中討論/叩門/報喜區(已加選校名 ...
go

62區2018-2019統一派位集中討論/叩門/報喜區(已加選校名單)  

希望其他家長唔好急唔好緊張。要叩門至啱係音樂椅遊戲。
我自己排李一鍔第二,信義第三。
因為將來中學學位多過荃灣。

李一鍔近年進步。同區因有雙仁全二。校舍雖舊但英文好。
每星期有一日幫家長備課英文。家長方便同子女溫書。增進親子關係。如派三寶可以一試再組隊街車。
另外葵盛西主恩都可以,總之唔好放過任何機會。
交表啫,唔使錢。更可練習面試。

家長可以多交幾份表,不要介意。面試家長同小朋友都需要

希望我既小小意見可以幫到大家。
叩門資料。特此感謝65 whatapps group版主Grace

深天16/9開放日,今年問過校巴公司$650學校到荃景圍

回覆樓主:

62 最恐怖係太平均,聖十架由乙四爬上乙二,乙三,水泡太多人爭。同埋各校必修生肯定比預期更多,62網既家長,要麼直資私小,要麼搬屋,唔好單靠抽獎啦,及早準備。

bernardbaba 發表於 17-9-6 12:31
62 最恐怖係太平均,聖十架由乙四爬上乙二,乙三,水泡太多人爭。同埋各校必修生肯定比預期更多,62網既家 ...

仲有小一學位欠1.9萬
單單荃灣欠約1xxx個學位

回覆樓主:

咁恐怖

supar08 發表於 17-9-6 13:00
仲有小一學位欠1.9萬
單單荃灣欠約1xxx個學位
唔好信埋D 斷估既廢報導。
有邊個知荃灣區有幾多小朋友升小?

我可以好肯定話你知,連EDB都未知,其它人呢,又有咩本事知?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-6 13:14

無必要challenge我。
就富我無知。我用2015-16作參考
況且我同政府一樣唔會知填假地址或借地址嘅人。

hkpapa852 發表於 17-9-6 13:14

如果係緊張仔女應該發揮互聯網討論區嘅互助精神。幫大家認更多學校。為子女揀一間合適學校。

supar08 發表於 17-9-6 13:28
如果係緊張仔女應該發揮互聯網討論區嘅互助精神。幫大家認更多學校。為子女揀一間合適學校。
...
我想講, 現今香港報章既資料, 太多不實既報導, 部份甚至只會誇大其詞, 嘩眾取寵.

想做估計, 都要搵D合適既數據, 最好當然係參考EDB既小一入學報告書.

根據2015年小一入學報告書 (即升讀2015-2016年小一), 62網當年參加自行+統一派位學生並成功取得學位, 只有2156人, 同份報紙既預計 2900 人, 差距都好大.

就算2016年小一入學報告書 (EDB個頁仲有), 都只有 2178 人......

所謂欠 1000 個位呢個講法, 唔知有咩根據 (有冇講? 相信都係無, 叫你只要信, 不要問), 好大機會又係嘩眾取寵之作!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-6 13:48
我想講, 現今香港報章既資料, 太多不實既報導, 部份甚至只會誇大其詞, 嘩眾取寵.

想做估計, 都要搵D合適既 ...

其實都係。
數字嚇人,家長按自己意願報名可以了。

EDB其實每年係透過自行派位家長遞交既選校表資料, 去統計各校網來年在統一派位階段, 各區要預備多少個官津小學學位, 是否需要借位等安排.

係自行階段都未運作前, 所有話每區升小一人數既估計, 其實都係斷估.

不過就算運作後, 都唔會有人公佈各區有幾多人去申請自行派位.

要知道該區大約多少競爭, 暫時只想到以下方法:

1. 參考上年/或前年小一入學報告書既人數, 自行調節
2. 等公佈咗統一派位學額資料, 統計吓加埋有幾多學位

不過, 通常報章最常用既, 係另一個方法: 斷估無辛苦, 作大D嚇死你

hkpapa852 發表於 17-9-6 14:01
EDB其實每年係透過自行派位家長遞交既選校表資料, 去統計各校網來年要統一派位時, 各區要有多少個官津小學 ...

多謝分享。希望大家可以keep住update 同分享資訊

supar08 發表於 17-9-6 12:20
暫知深天同伍小都要111。另外唔小12.21有體驗班
希望其他家長能夠分享下

深天改左咩? 之前無111都可以扣, 雖然後補, 但都有offer

cattz288 發表於 17-9-6 14:14
深天改左咩? 之前無111都可以扣, 雖然後補, 但都有offer

因為我領報。周校長有黎講座。仲有個miss一齊黎。不介意其他家長糾正

supar08 發表於 17-9-6 14:17
因為我領報。周校長有黎講座。仲有個miss一齊黎。不介意其他家長糾正
去得學校講, 緊係想你揀佢, 仲係111喇, 新一年唔知喇, 但啱啱果個6月都仲係非111, 叩門都會取錄!
不過伍小, 馬基就好似真係111先有得IN

cattz288 發表於 17-9-6 14:27
去得學校講, 緊係想你揀佢, 仲係111喇, 新一年唔知喇, 但啱啱果個6月都仲係非111, 叩門都會取錄!
不過伍小, ...

thank you cattz
領報同深天/柴小友校

111其實真係好重要,因為能力上既差異唔明顯係呢個年齡,要去分高低就係靠呢啲,當然111既都有一大班人。

supar08 發表於 17-9-6 12:20
暫知深天同伍小都要111。另外唔小12.21有體驗班
希望其他家長能夠分享下

不如講講身邊朋友呢幾年喺62網嘅經歷
13-14浸幼111叩馬基加幾封信,7月頭終於有offer
16-17 自行20分海官收咗
           111入浸聯,但有私小,放咗位
          名幼000叩海官,有得見,答啱晒問題,但無收
17-18 荃天自行20分收咗,但有直資,放咗位
           兩個思源111收咗
           自行20分入馬基
           乙二入何小
           海官111派潮x,去讀私校
           有網友話乙一荃天唔入

吾知62 好定65 好呢

小寶寶媽咪 發表於 17-9-6 17:57
吾知62 好定65 好呢
何必有41網唔要走去兩個更差既校網呢?