用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62區2018-2019統一派位集中討論/叩門/報喜區(已加選校名 ...
樓主: supar08
go

62區2018-2019統一派位集中討論/叩門/報喜區(已加選校名單)  

Peony爸爸 發表於 17-9-19 14:54
係度打個招呼先~~~
大女15年乙一抽左入荃官
所以細女下年都會自行入荃官 ...

早兩年前應該無咁激烈
爸爸本身畢業生?

荃官教學如何?可以分享一下嗎?

supar08 發表於 17-9-19 16:21
早兩年前應該無咁激烈
爸爸本身畢業生?

早兩年一樣咁激烈
我唔係畢業生.....
家姐番左兩年, 問佢鍾唔鍾意學校老師同同學, 佢都話好鍾意
so far暫時都覺得D老師都有心
但你預左官校係一定比較谷同多功課

Peony爸爸 發表於 17-9-19 14:54
係度打個招呼先~~~
大女15年乙一抽左入荃官
所以細女下年都會自行入荃官 ...

你就好,煩少好多野

szelau123 發表於 17-9-20 07:35
你就好,煩少好多野
早兩年真係煩到爆....今年真係怕怕啦, 連學校都唔去IN

我女下星期要交自行分配表格了,我都知得15分係62校網都只係陪跑,但為左111都會照遞表,心怡浸聯/馬基,唔知邊間好D?有無現役用家可以俾D意見我?因為實在太難選了,去過好多間小學簡介會收到好多不同資詢,就越難選,希望過往有實戰經驗既家長可以分享一下如果得15分的話,62校網甲乙部應該點排位好呢?

nmamy75 發表於 17-9-20 09:12
我女下星期要交自行分配表格了,我都知得15分係62校網都只係陪跑,但為左111都會照遞表,心怡浸聯/馬基,唔 ...

有無去過學校睇過
浸聯就無開放日。
兩間都大班開150個位
75自行/75統一
去年兩間都超收24人。

最重要係你設定邊間學校做保險缐。

supar08 發表於 17-9-20 09:22
有無去過學校睇過
浸聯就無開放日。
兩間都大班開150個位
兩間小學都有去睇過,我都有報定幾間私校直資打底

我女下星期要交自行分配表格了,我都知得15分係62校網都只係陪跑,但為左111都會照遞表,心怡浸聯/馬基,唔 ...

搵張紙寫底
自己最重視學校是什麼...順序排下去
之後click一CLICK , 那一間多click D
又或你最想比什麼小朋友,
即想起這間學校 !

2間都是激烈, 選一間合適小朋友多一點吧 ! 
Good Luck !  15分,自行自在參與

cattz288 發表於 17-9-10 22:48
中柴天感覺都好過借位果兩間下話?
再扣返乙一, 心情總會輕鬆D

點解咁講呢?借位嗰兩間好差嗎?

阿里媽媽 發表於 17-9-20 16:17
點解咁講呢?借位嗰兩間好差嗎?

唔係!係遠d囉!

nmamy75 發表於 17-9-20 14:18

如果感覺兩間差唔多, 咪捨遠取近囉!

nmamy75 發表於 17-9-20 14:18

其實浸聯同馬基,派位成績同教學理念(happy school,少考少功課)都好接近,所以最簡單方法就係睇距離

當然,咁唔好彩要叩門果陣,馬基話明要111而浸聯"聲稱"唔洗,呢個字面上的確有分別,但到真係埋牙揀學生果陣,除非小朋友面試贏人9條街,otherwise所有學校都必然會睇111,更何況地區大熱?仲要係龍年?所以呢個位毋須浪費精力

回覆樓主

如果講叩門,我覺得馬基(emoji)️優勢
此終是111 110 叩門,機會是大過全in
而且在自行個1 已經估到大約(emoji)️多少人競爭

2間都是大熱,都係悌彩數。但馬基要111, 浸聯不需要。如冇其他因素影響,只論排位我會馬基111先。博叩門時2間都有得in.
乙二就難搞D,除寶校/借校外,間間都熱門。舊年經驗 荃基,柴天,荃天放乙二都唔得了。最多朋友仔是中何小。。
近年受歡迎的聖十架好多都用來做保險線。但我又覺得不需要放咁前。因為好多抽中都叩走晒, 好多位放出來,要叩門都易。不用浪費左乙二,乙三。。

rabbittungtung 發表於 17-9-20 21:46
2間都是大熱,都係悌彩數。但馬基要111, 浸聯不需要。如冇其他因素影響,只論排位我會馬基111先。博叩門時 ...

咁你覺得乙 二三應該點擺位好?頭痛ing

多謝各位意見,我諗好多龍B爸媽近排都會面臨人生其中一次最艱難的決擇,大家都要加油

subb 發表於 17-9-20 20:40
如果講叩門,我覺得馬基(emoji)️優勢
此終是111 110 叩門,機會是大過全in
而且在自行個1 已經估到大約(em ...

subb 非常正確,利申我小朋友係16/17, 當年叩過門,當你見到中了自行/大抽獎派了第一志願都去浸聯叩(更不用說有直私offer那些),就會明白111叩浸聯嘅苦況,入浸聯2nd in同是否111係冇關係,到時就會後悔㸃解唔揀一間自己覺得都唔錯,叩門又冇咁大競爭嘅學校

所以對於呢兩間,唔好單看屋企距離,馬基校車路線多,返學唔會太耐車程

Joanlpk 發表於 17-9-21 05:57

subb 非常正確,利申我小朋友係16/17, 當年叩過門,當你見 ...

派到第一志願都要叩………………

Joanlpk 發表於 17-9-21 05:57

subb 非常正確,利申我小朋友係16/17, 當年叩過門,當你見 ...
又係喎, 都係架 ! 雖然當年最後沒有IN 浸聯

抽唔中, 已經謝, 不停叩門IN 其實身心好攰, 重要IN 2次

eeyorepigpig 發表於 17-9-21 08:36
派到第一志願都要叩………………

係喎!我fd就係咁!唔知咩心態?!