用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 deleted
go

deleted

deleted

回覆樓主

好多男仔畫畫都係亂糟糟,我囝都係。不過係佢口中嗰幅畫好多內容,我覺得只要小朋友識得同老師解釋所畫內容,幅畫靚唔靚係其次。

禮貌(即操行)係面試時佔最重要一環,學術點叻都好,無禮貌即foul。
至於畫畫,只要小朋友懂得解釋佢畫既內容就可以。

回覆樓主

你以為望落傻吓傻吓會冇offer就大錯特錯,朋友個仔成粒大薯蛋咁,齋得意,五歲仲係BB樣,行為天真,結果七個offers+叩到一津校,offers包括KTS、SFA、救恩、禮賢、德稚、St Margaret、音小,全部正選,我同朋友講:「你個仔呢啲叫扮豬食老虎」,真正大智若愚,精甩邊。呢啲先架勢堂

一個閒人 發表於 17-9-6 11:13
禮貌(即操行)係面試時佔最重要一環,學術點叻都好,無禮貌即foul。
至於畫畫,只要小朋友懂得解釋佢畫既 ...

好同意,我都成日教佢要有禮貌,佢又唔係話無禮貌嗰隻,但係小動作太多,俾人唔專心嘅感覺,係輪盡啲。

gglover 發表於 17-9-6 11:16
你以為望落傻吓傻吓會冇offer就大錯特錯,朋友個仔成粒大薯蛋咁,齋得意,五歲仲係BB樣,行為天真,結果七 ...

我個仔似腦筍都未生埋嗰隻。。。

W_cindy 發表於 17-9-6 11:09
好多男仔畫畫都係亂糟糟,我囝都係。不過係佢口中嗰幅畫好多內容,我覺得只要小朋友識得同老師解釋所畫內容 ...

但其實唔係間間都會問返佢幅畫嘅內容,好多間都係畫完就收返,無得解釋,真道已經係。

muimui2 發表於 17-9-6 11:46
我個仔似腦筍都未生埋嗰隻。。。

細B?

tam_bb 發表於 17-9-6 11:50
細B?

deleted

muimui2 發表於 17-9-6 11:48
但其實唔係間間都會問返佢幅畫嘅內容,好多間都係畫完就收返,無得解釋,真道已經係。
...

同路人,我仔畫工都係師成畢加索,冇會會睇得明。好似畫月亮,佢一定係畫圓形,仲要灰色,表面仲有小圈圈,佢話真正月亮唔係黃色,小圈圈代表月球表面凹凸。畫太陽又會喺圈裡面畫到亂七八糟,因為太陽係個火球,表面有黑子。
你話唔解釋,真係冇人知佢畫乜。

我仔都係7月B, 上年有10,11,12月兔B 爭,又好多真正的龍小B迉一年入學,所以我覺得七月算中細B。

sunnymama2 發表於 17-9-6 11:59
同路人,我仔畫工都係師成畢加索,冇會會睇得明。好似畫月亮,佢一定係畫圓形,仲要灰色,表面仲有小圈圈, ...

係law, 佢係好有想法,但無人明嗰下弊嘛

回覆樓主

我仔都是了7月B,正常㗎!確實佢哋相對D大B一定有dd差別,況且男仔多數活躍好動,最緊要品格好,考小一有冇offer,平常心啦!

muimui2 發表於 17-9-6 11:56

7月出世,算中啦。如果佢係細b 我實俾佢做超大b.... 不過佢 ...
咁似我仔,我仔又話衰左就下間啦,有乜所謂。其實佢地咁諗係好呀!小朋友咁容易down路唔好的,唔開心,失望就由我地媽媽受啦。
btw,我仔同你仔超似,7月B, 鐘意走黎走去,畫功差但有諗法,仲有一樣都係BB樣好可愛。

Felix223 發表於 17-9-6 12:04
我仔都是了7月B,正常㗎!確實佢哋相對D大B一定有dd差別,況且男仔多數活躍好動,最緊要品格好,考小一有冇 ...

其實我唔覺佢差架,係傻啲戇直啲,只係未成熟唔岩小一遊戲啫... 但呢啲無得迫,唯有接受,希望佢好彩啲,就算要抽都唔好抽得咁差啦。

muimui2 發表於 17-9-6 10:58
(純分享)
本來唔係因為小一呢個game, 佢傻傻地咁係幾可愛。好似畫畫咁,佢畫功唔好,但其實好有想法,不 ...
順其自然啦!

sunnymama2 發表於 17-9-6 12:06
咁似我仔,我仔又話衰左就下間啦,有乜所謂。其實佢地咁諗係好呀!小朋友咁容易down路唔好的,唔開心,失望 ...

我個仔試過畫完油黑哂幅畫,我問佢搞咩,佢話係夜晚,所以睇唔到嘢,我都唔知好嬲定好笑

回覆樓主

係咁㗎!過多兩個月突然你又會發現佢地會定D,大個咗!

Felix223 發表於 17-9-6 12:22
係咁㗎!過多兩個月突然你又會發現佢地會定D,大個咗!

係要啲時間law, 我都明。。。

HK-MAN 發表於 17-9-6 12:22
順其自然啦!

係呀,我成日自我安慰。

muimui2 發表於 17-9-6 12:23
係呀,我成日自我安慰。
傻啦,小朋友發展階段,有啲迫都冇用架,人地既方法又未必啱你用..