用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 GCSE chinese
go

GCSE chinese [複製鏈接]

女今年year 9,想考gcse Chinese, 問學校話中文係考IGCSE,但中文嘅 IGCSE 好似係比gcse 深。如果叫學校幫忙報考gcse中文得唔得?
   0    0    0    0

jj100c 發表於 17-9-6 08:44
女今年year 9,想考gcse Chinese, 問學校話中文係考IGCSE,但中文嘅 IGCSE 好似係比gcse 深。如果叫學校幫忙 ...

even igcse chinese 都係超級容易㗎喎。

回覆樓主:

阿仔嗰間學未俾報 !

Ruby1219 發表於 17-9-6 09:20
even igcse chinese 都係超級容易㗎喎。

對啊,IGCSE Chinese 真是超級容易, 大概小學程度!

Igcse 有分first language or second language, second language 比first 容易很多。gcse Chinese  就係小學程度。

真係咁容易?咁有冇分繁體中文定係簡體字卷,報名洗唔洗講定?

jj100c 發表於 17-9-6 12:10
Igcse 有分first language or second language, second language 比first 容易很多。gcse Chinese  就係小 ...

咁first language呢?深唔深?

女今年year 9,想考gcse Chinese, 問學校話中文係考IGCSE,但中文嘅 IGCSE 好似係比gcse 深。如果叫學校幫忙 ...

阿細舊年讀中二都已經考左GCSE中文。

直接叫個小朋友去相關網站 (exam board, e.g. edexcel)下載past paper 試下一次便可知道程度 如何

想問其實學校係幾時會幫學生報考GCSE/IGCSE? 阿仔今年Y11要考, 但未收到學校通知報咩科, 我都想佢考埋中文.

我都知,是否學校通知我們考試GCSE

可能要問學校,有D board excel 要考埋oral,可能咁所以學校先會叫學生考igcse

我女上年考了 GCSE first language, 她上星期拿了成績 A*, 不用擔心啦, 應該容易拿到好成績

Thx 謝謝回應

問左學校,回覆係「We don’t offer GCSE Chinese in school as it involves coursework 」,即係阿仔冇得考中文

醒目開學勳章

Avenger 發表於 17-9-15 00:22
問左學校,回覆係「We don’t offer GCSE Chinese in school as it involves coursework 」,即係阿仔冇得 ...

學校沒有中文科, 但是否可以幫忙報名?

Avenger 發表於 17-9-15 00:22
問左學校,回覆係「We don’t offer GCSE Chinese in school as it involves coursework 」,即係阿仔冇得 ...

一般經學校報名,考官來學校便可。。好奇是那學校?

3b 發表於 17-9-15 10:56
學校沒有中文科, 但是否可以幫忙報名?
唔知同改左新制有冇關係

我女學校話Years 9唔會同佢報喎!好彩亜女係weekly boarder guardian 逢星期六都去中文學校上堂,guardian 話佢D BBC friends D 仔女都係自己出去報,所以返去問下,唔洗等到year 10

醒目開學勳章

Avenger 發表於 17-9-15 11:56
唔知同改左新制有冇關係

應該跟新制無關, 英國學校主要讀French, Spanish, Latin為第2語言, 中文佔少數, 亦不是很多學校有教. 我只知Tonbridge有, 因為參觀時看到普通話授課. 早兩日我提阿仔要記得今年報中文, 佢話唔使擔心, house parent會問邊個要報名, 暫時未有新消息.
‹ 上一主題|下一主題