用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二女生放左學獨留在家有冇問題?
go

中二女生放左學獨留在家有冇問題?

阿女以前都肯去公公婆婆度(住付近),而家越大越唔肯,剩係想自己一個係屋企(話做功課),可能佢想要自由同WIFI......唉!

Wawayuen 發表於 17-9-5 16:06
阿女以前都肯去公公婆婆度(住付近),而家越大越唔肯,剩係想自己一個係屋企(話做功課),可能佢想要自由同WI ...

如果,你係問响法例上有無問題,答案會是"有"呢! 16歲以下兒童不得獨自在家.

但是,過唔過到自己嗰關,就好睇你點睇呢!

我就唔太放心孩子獨自在家了,玩Whatsapp、hea著做、攤响梳化食零食等等無皇管的行為有如天天還是暑假天呢!雖然,可以安裝CCTV,但始終無時無刻都好似被人監視住感覺不太好受呢!

YmOra 發表於 17-9-5 16:48
如果,你係問响法例上有無問題,答案會是"有"呢! 16歲以下兒童不得獨自在家.

但是,過唔過到自己嗰關,就好睇 ...

從暑假開始,佢就成日借D意唔去婆婆度……
我就好似你話咁覺得唔係好安樂,但我地都冇佢符。所以咪睇下有冇人好似我地咁,同交流下經驗。

阿女以前都肯去公公婆婆度(住付近),而家越大越唔肯,剩係想自己一個係屋企(話做功課),可能佢想要自由同WI ...

朋友個女都係咁,結果個女帶咗男同學返屋企,不是獨留家中,而係玩成人遊戲

Wawayuen 發表於 17-9-5 17:03
從暑假開始,佢就成日借D意唔去婆婆度……
我就好似你話咁覺得唔係好安樂,但我地都冇佢符。所以咪睇下有 ...

我有時不時俾D新聞阿女睇,俾佢知道女學生放學時可能滿佈危機要小心提防,尾除小女孩入屋案件時有發生,女孩子知道下點都會驚驚地,又可以道出媽咪的擔心呢!

karen55407 發表於 17-9-5 17:19

朋友個女都係咁,結果個女帶咗男同學返屋企,不是獨留家 ...

真係驚驚

回覆樓主:

怕怕+ 無奈

回覆樓主

你對個女有無信心先?例如佢會唔會胡亂結交朋友?佢份人夠唔夠獨立?有無危機意識?
仲有你住所一帶治安好唔好,係無掩雞籠式唐樓,抑或保安森嚴樓宇?如果獨自在家遇突發事件你有無教佢點應付?例如有人扲鐘應唔應門?tough wood有火警如何逃生等。

我一連串問題唔係想質問你,只係想帶出一啲問題俾你考量。

同埋你會獨留佢在家幾耐?期間能唔能夠保持緊密聯絡呢?

法例上唔容許,不過規管唔嚴,所以你唔講冇人知

我 3 歲就畀阿媽訓練,因為冇公公婆婆,冇親戚係香港,隔離屋班老人家一係去左外國探仔女,一係就去老人中心。

回覆樓主:

如果父母要番工,小朋友不肯去祖父母家,大家有什麽方法?有錢請個姐姐,買隻智能手表(全球定位),請私家偵探查吓,轉工番早班0600至1500,或working at home,還有什麽?

回覆樓主

如果學校可以放學後留低,我prefer留校做完功課先走

如果系女仔又真系唔放心,又驚帶幾個男同學返屋企做壞事,又怕有壞人尾隨入屋,亦擔心有咩意外唔識處理。
婆婆家有無地方比阿女做功課?如果有既我會用香港法例做藉口,繼續去婆婆家。

karen55407    發表於 17-9-13 19:20

brother4 發表於 17-9-5 21:59
如果父母要番工,小朋友不肯去祖父母家,大家有什麽方法?有錢請個姐姐,買隻智能手表(全球定位),請私家偵 ...
多多安排課外活動,放學後留在學校參加各種活動,好玩又安全。

b3410 發表於 17-9-13 15:59
多多安排課外活動,放學後留在學校參加各種活動,好玩又安全。

好方法,怕佢借學校過橋放校去shopping,唱K,拍拖,game shop...自己中伏,佢借學校開會去咗玩

b3410    發表於 17-9-13 16:35

初中可以安排佢日日有活動到5-6點放
大家同時間到家 不用獨留在家

brother4 發表於 17-9-13 16:09
好方法,怕佢借學校過橋放校去shopping,唱K,拍拖,game shop...自己中伏,佢借學校開會去咗玩
...

借學校過橋哩招真係經常有人用,而撞破者往往都係鄰居D阿姨.

回覆樓主:

但長假又點好呢?

^曾小姐^ 發表於 17-9-14 20:39
但長假又點好呢?

哩樣先最頭痛,成日流流長一人獨自响屋企,就好似俾機會佢學"hea",學壞一日學好成年也,真係怕怕呢!

回覆樓主:

長假去旅行,台灣,日本等玩自遊行,俾佢找資料,一舉幾得消磨時間,當做網上功課,大家都玩得開心。或行吓離島,玩釣魚,玩釣蝦,踏單車。。