用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 15分較有機會入的非熱門小學介紹 (給18/19年升小一家長 ...
樓主: hkpapa852
go

15分較有機會入的非熱門小學介紹 (給18/19年升小一家長參考)   [複製鏈接]

muimui120 發表於 17-9-13 18:47
回覆 hkpapa852 的帖子

想問柴米20分有冇機會??定15分抽其他學校??
柴米20分有機會...Heard many successful cases with 20 marks before

bandband1437 發表於 17-9-14 14:49
hkpapa852,
本身住係91網,但只得15分而且有妹妹跟尾,爸爸係45網鳳聖舊生有20分,因為唔熟黃大仙區而且鳯 ...
點解唔選美林要入鳳聖?

坦白講, 個人相信美林升中派位表現, 不會和鳳聖相差好遠, 甚至可能好過佢, 而且棄沙田去讀鳳聖留係黃大仙升中, 應該會好後悔
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實我想問下舊生20分同大女加宗教20分有無分別?
往年20分聖心又係咪收得曬呢?
唔該

~ari~ 發表於 17-9-14 15:57
其實我想問下舊生20分同大女加宗教20分有無分別?
往年20分聖心又係咪收得曬呢?
唔該 ...
舊生20分, 大女加宗教20分, 待遇一樣.

20分聖心..... 你講邊間?

沙田同中西區個兩間, 年年都有20分既人入到, 亦有入唔到
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-14 15:59

中西區…其實今年仲未到我
我都驚緊20分入唔到

hkpapa852請問43陳南昌,我搵返呢個版區既一年前帖,你話陳南昌以升中率去計係三線,但見你呢個帖寫住有20%去保一中學,即係呢個比率都係屬三線嗎? 另外如我乙三揀陳南昌會穩入嗎? 還是要乙二? 因我乙一會揀熱門的,乙二爭扎緊天虹定陳南昌,如我想升中率較好係咪陳南昌會比天虹好?
謝謝回覆。

回覆樓主

你好,只有15分,想問下你旅小同嘉靈兩間應該點樣選擇?

hkpapa852 發表於 17-9-5 09:45
眼見近年升小一人收上升, 自行同大抽獎越嚟越難爭, 越嚟越多家長都希望但其心安,入到間唔太差既小學早點離 ...

你好呀,想問下,我自己心儀聖言中學,家住牛池灣,咁小學應該点部署?
媽媽係聖文德old girl
爸爸係農官old boy
另外自資,私立嘅l小学我都可以考慮。
感謝回覆

想請軒小或軒銅15分係咪一定無機會?

同埋可否自行先㨂二綫學校(因為得15分),再叩門一綫學校?

hkpapa852 發表於 17-9-14 15:59

To :hkpapa852

過往在11校網都看過你的文章,可以給我小小意見嗎?

聖公會教友,首名子女 20分
爸爸是英一畢業生    20分

請問自行階段應該揀英一還是揀聖彼得定揀聖士提反女子? 因為3間學校都是計20分

女兒來的,但不是聖幼學生

謝謝錫教!

綠茶新地 發表於 17-9-19 00:47
To :hkpapa852

過往在11校網都看過你的文章,可以給我小小意見嗎?
聖提女子有20分或以上既申請人:
1. 舊生女兒
2. 聖公會教友
3. 父/母在聖提稚教緊書既小朋友

英一有20分或以上既申請人:
1. 舊生子女
2. 基督教教友
3. 英皇書院畢業生兼入埋舊生會既子女

聖彼得有20分或以上既申請人:
1. 舊生子女
2. 基督教教友
3. 天主教教友

聖提女子和英一可有20分或以上既人應該少, 因聖提女子學位較英一多, 機會應該高一點

不過要考慮, 你唔係讀聖幼, 聖提女子基本上無得叩門 (其它小學俾 111 佢都未必有用)

floraoen 發表於 17-9-19 00:16
想請軒小或軒銅15分係咪一定無機會?

同埋可否自行先㨂二綫學校(因為得15分),再叩門一綫學校? ...
我諗至少5年前, 自行20分已經收唔晒, 自行15分應該連抽既機會都無

suslau2004 發表於 17-9-18 23:33
你好呀,想問下,我自己心儀聖言中學,家住牛池灣,咁小學應該点部署?
媽媽係聖文德old girl
爸爸係農官o ...
考慮埋中學網等因素, 農官較優勝.

但農官20分未必穩入

聖文德要睇吓係去咗鳳德個間, 定係留係慈雲山個間

鳳德個間20分要抽, 慈雲山個間, 年年自行收生不足

Jennypp 發表於 17-9-18 00:40

你好,只有15分,想問下你旅小同嘉靈兩間應該點樣選擇? ...
旅小值搏D, 而且旅小111有得優先叩門

小儀皇后 發表於 17-9-15 16:53

hkpapa852請問43陳南昌,我搵返呢個版區既一年前帖,你話陳南昌以升中率去計係三線, ...

天虹...... 你知唔知呢間係咩類型學校呢?

hkpapa852 發表於 17-9-19 08:41
考慮埋中學網等因素, 農官較優勝.

但農官20分未必穩入

感謝回覆。不好意思,再問多少少……
我自已心儀聖言中學,是否值得放棄農官,留返係45綱?又或者揾边間小學有優勢上聖言?再次謝謝你的意見!

hkpapa852 發表於 17-9-19 08:38
聖提女子有20分或以上既申請人:
1. 舊生女兒
2. 聖公會教友

謝謝回覆,我想請問聖士提反女子,如果姐姐是在中學就讀會計20分,還是必收的世襲生?
我1516 ,因為派唔到就無得叩門,而且聖提女是一線名校,有點卻步

如果另外般咸道官小15 分和呂明才20分和英一20分那間勝算較高?

回覆樓主

請問樓主大仔,基督教,12 校網,是否St. James 比較穩陣。本身他比較好動,十分喜歡籃球同遊水,體育是否St.Joe好,但分數唔夠.報名痛ing, 望樓主抽空比啲意見(emoji)

suslau2004 發表於 17-9-19 09:08
感謝回覆。不好意思,再問多少少……
我自已心儀聖言中學,是否值得放棄農官,留返係45綱?又或者揾边間小 ...
心儀聖言,讀兩兆係不二之選
‹ 上一主題|下一主題