用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 15分較有機會入的非熱門小學介紹 (給18/19年升小一家長 ...
樓主: hkpapa852
go

15分較有機會入的非熱門小學介紹 (給18/19年升小一家長參考)   [複製鏈接]

emma_kapo 發表於 17-9-13 16:18
Hkpapa 請教一下,家住45實在揀唔落手同過多一兩年會搬...預左誇區...但得15分....夢想係九官但15分肯定陪 ...
不如留意吓你將會搬去既區份既小學吧!

本身住得係45網, 無理由唔知聖十架個"背景"吧! 真係咁想入?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-13 16:36
不如留意吓你將會搬去既區份既小學吧!

本身住得係45網, 無理由唔知聖十架個"背景"吧! 真係咁想入?
hkpapa852,
我都想問下 15 分 想入 16網 培僑或愛官, 邊間機會大尐? 謝謝

Cajes 發表於 17-9-13 16:08
我都唔知!!請問點分?

用校名search wiki, check係前身既上定下午校!

kitblack 發表於 17-9-13 17:06
hkpapa852,
我都想問下 15 分 想入 16網 培僑或愛官, 邊間機會大尐? 謝謝

小西灣培僑小學2000年先創校, 得17年年資, 有20分既申請人, 應該只係"兄姊"為小學部既畢業生, 相信很大機會用唔晒25個計分位 (估計應該有至少一半剩), 咁15分一定有機會.

愛官雖然都係2000年先有, 但佢前身係渣華道官立上午同下午小學, 有20分既申請人會多好多.

所以如果以15分搏, 培僑機會高好多

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cattz288 發表於 17-9-13 17:32
用校名search wiki, check係前身既上定下午校!

sorry 唔太識揾。。見唔到呢。。

香港中國婦女會丘佐榮學校(英文:The Hong Kong Chinese Women's Club Hioe Tjo Yoeng Primary School)是一所創辦於1965年、位於香港東區西灣河的津貼小學。於1999年9月1日改制為全日制小學。設一至六年級,現共30班。

Cajes 發表於 17-9-13 17:46
sorry 唔太識揾。。見唔到呢。。

香港中國婦女會丘佐榮學校(英文:The Hong Kong Chinese Women's Club  ...
直接打去學校問吧!

冬日勳章

回覆 hkpapa852 的帖子

想問柴米20分有冇機會??定15分抽其他學校??

多謝樓主, 呢排忙interview又要睇埋資助既open day, 而且自己同小朋友病埋, 真係頭都暈, 呢個list好幫到手呀!

回覆樓主

hkpapa852,
本身住係91網,但只得15分而且有妹妹跟尾,爸爸係45網鳳聖舊生有20分,因為唔熟黃大仙區而且鳯聖又好少人講,你認為揀鳳聖值得嘛?

hkpapa852 發表於 17-9-13 17:47
直接打去學校問吧!

我打左去學校,以往的上下午校都會有10分舊生分呢。

Cajes 發表於 17-9-14 08:42
我打左去學校,以往的上下午校都會有10分舊生分呢。
咁就簡單啦! 搵番畢業証明, 有20分極大機會入

hkpapa852 發表於 17-9-14 08:48
咁就簡單啦! 搵番畢業証明, 有20分極大機會入

多謝你既指導,但其實我無校車,又搬唔到屋。所以仍然諗唔通到底應該20分入母校,定15分填本區用用黎叩門。15分係本區心儀亦無機會。有一私校offer,但學費同細佬亦係我既考慮。好苦惱。

Cajes 發表於 17-9-14 09:16
多謝你既指導,但其實我無校車,又搬唔到屋。所以仍然諗唔通到底應該20分入母校,定15分填本區用用黎叩門 ...
好似有架6XX既巴士..... 不過車程耐

但1.1.1.都仍然係學校以至老師都掛在口邊的提醒.........
11網我驚連李陛自行都爆quota, 仲要我想跨區........
諗緊博李陛定聖嘉祿........
樓主可否再俾俾意見?

vinvin901 發表於 17-9-14 10:11
但1.1.1.都仍然係學校以至老師都掛在口邊的提醒.........
11網我驚連李陛自行都爆quota, 仲要我想跨區..... ...
仔的話, 搏李陞或者南區官立吧!

hkpapa852 發表於 17-9-14 10:14
仔的話, 搏李陞或者南區官立吧!
謝謝意見

回覆樓主

Hkpapa852

本身小朋友讀緊蘇浙國際部,如果博marymount都係英文教學,值唔值得?

behd 發表於 17-9-14 11:13
Hkpapa852

本身小朋友讀緊蘇浙國際部,如果博marymount都係英文教學,值唔值得?

15分無希望, 20分可試吓, 整體學術水平, 我相信MPS一定高D

回覆 hkpapa852 的帖子

超級謝謝你!

hkpapa852 發表於 17-9-14 11:17
15分無希望, 20分可試吓, 整體學術水平, 我相信MPS一定高D

hkpapa852,
本身住係91網,但只得15分而且有妹妹跟尾,爸爸係45網鳳聖舊生有20分,因為唔熟黃大仙區而且鳯聖又好少人講,你認為揀鳳聖值得嘛?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
‹ 上一主題|下一主題