用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 15分較有機會入的非熱門小學介紹 (給18/19年升小一家長 ...
樓主: hkpapa852
go

15分較有機會入的非熱門小學介紹 (給18/19年升小一家長參考)   [複製鏈接]

cloudcloudrobot 發表於 17-9-19 10:16
心儀聖言,讀兩兆係不二之選

兩兆即是什麼?謝謝賜教

suslau2004 發表於 17-9-19 10:23
兩兆即是什麼?謝謝賜教
平田李兆強同德田李兆強

回覆樓主

謝謝您的分享!我大女已入了一條龍女子私校,今年細佬計埋基督教先15分,冇宗教得10分。本人是聖嘉祿舊生,即細佬有20分應該入到,但現今呢間口碑麻麻,實在不知點樣選擇 可以請你俾啲意見嗎?

綠茶新地 發表於 17-9-19 09:23
謝謝回覆,我想請問聖士提反女子,如果姐姐是在中學就讀會計20分,還是必收的世襲生?
我1516 ,因為派唔 ...
兄/姊就讀同小學既中學部, 唔一定有分, 因為係有一個條件:

二. 兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀

聖提女子中學同小學, 地址係唔同
小學地址係: 柏道33號
中學部地址: 列堤頓道2號

香港中學部同小學部屬同一校址, 暫時只知有St Mary同協恩

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

suslau2004 發表於 17-9-19 09:08
感謝回覆。不好意思,再問多少少……
我自已心儀聖言中學,是否值得放棄農官,留返係45綱?又或者揾边間小 ...
聖言係觀塘區中學, 只有入讀46網或48網升中時先可以抽, 但觀塘B1中學學位唔夠俾B1學生分

45網係黃大仙區, B1學位充足率係全九龍最差既一區.

農官係九龍城區中學網, 整體B1學位充足係全九龍最高 (男仔最二高), 係B1生都近乎必入B1中學, 加上區內有至少5成B1中學, 係同聖言同級或更好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-19 12:29
聖言係觀塘區中學, 只有入讀46網或48網升中時先可以抽, 但觀塘B1中學學位唔夠俾B1學生分

45網係黃大仙區,  ...

再次謝謝你的意見。
咁我就可以收窄個範圍,目標就是農官or 九龍灣聖若瑟英文小學
不過小朋友不是進取型,坐吾定,可能要隨時轉plan b
謝謝你寶貴意見

hkpapa852 發表於 17-9-19 12:29

45網係黃大仙區,  ...
KLN3,有邊幾間中學同聖言同級或比聖言更好?
呢個網較少男校,選齋校(特別係男生)有點難度

cloudcloudrobot 發表於 17-9-19 14:38
KLN3,有邊幾間中學同聖言同級或比聖言更好?
呢個網較少男校,選齋校(特別係男生)有點難度
...
九龍城B1中學, 男校只有LS, 其餘和聖言同級或更好, 有培正, 民生, 華英, 迦密, 旅港開平

和聖言相近或差少許, 有銀禧, 黃笏南, 丘佐榮

hkpapa852,

我囡20分, 想問灣仔ST. FRAN定ST. PAUL 會機會大啲?

hkpapa852 發表於 17-9-5 09:45
眼見近年升小一人收上升, 自行同大抽獎越嚟越難爭, 越嚟越多家長都希望但其心安,入到間唔太差既小學早點離 ...

謝謝您的分享!我大女已入了一條龍女子私校,今年細佬計埋基督教先15分,冇宗教得10分。本人是聖嘉祿舊生,即細佬有20分應該入到,但現今呢間口碑麻麻,實在不知點樣選擇 可以請你俾啲意見嗎?
補充:仔仔面試唔掂,直私有報但打定輸數

Beautypeople 發表於 17-9-19 15:16
謝謝您的分享!我大女已入了一條龍女子私校,今年細佬計埋基督教先15分,冇宗教得10分。本人是聖嘉祿舊生 ...
仔的話, 有得揀都遠離中西區, 唔係6年後升中又要煩過

Assuntamama 發表於 17-9-19 15:01
hkpapa852,

我囡20分, 想問灣仔ST. FRAN定ST. PAUL 會機會大啲?
其實無得估...... 各有不利因素, 777母校同要去柴灣返學

hkpapa852 發表於 17-9-19 12:25
兄/姊就讀同小學既中學部, 唔一定有分, 因為係有一個條件:

二. 兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀

To :Hkpapa852

謝謝回答,我都是擔心聖士提反女子太多人想揀

如果另外般咸道官小15 分和呂明才20分和英一20分那間勝算較高?

綠茶新地 發表於 17-9-19 17:04
To :Hkpapa852
應該英一20分機會高D

回覆 hkpapa852 的帖子

柴灣返學好似一年ONLY?

Assuntamama 發表於 17-9-19 17:07
回覆 hkpapa852 的帖子

柴灣返學好似一年ONLY?
如果係2018-2019年入讀小一, 工程無延期的話, 小二可以番跑馬地返學.

不過工程呢家嘢, 依家好難講

回覆樓主

請問樓主大仔,基督教,12 校網,是否St. James 比較穩陣。本身他比較好動,十分喜歡籃球同遊水,體育是否St.Joe好,但分數唔夠.報名頭痛ing, 望樓主抽空比啲意見(emoji)

hkpapa852 發表於 17-9-19 08:42
天虹...... 你知唔知呢間係咩類型學校呢?
我知道天虹係咩類型學校呀。
我乙一會揀樂富聖博德,即係你意思建議乙二揀保良局陳南昌唔揀天虹,對嗎?我只想揀一間乙二比較穩陣的,所以都想知陳南昌升中率如何,如你所講有20%入保一又幾好幾吸引。

hkpapa852 發表於 17-9-19 14:43
九龍城B1中學, 男校只有LS, 其餘和聖言同級或更好, 有培正, 民生, 華英, 迦密, 旅港開平

和聖言相近或差少 ...

你好呀!
女仔得15分!本身34網,自行福馬,農官,合一,基道,邊間有機d呀?諗緊跨區去旅港開平

樓主, 請問有沒12網張凝文/李賜豪的升中資料?

張凝文都算是12網的寶校嗎?
‹ 上一主題|下一主題