用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 15分較有機會入的非熱門小學介紹 (給18/19年升小一家長 ...
樓主: hkpapa852
go

15分較有機會入的非熱門小學介紹 (給18/19年升小一家長參考)   [複製鏈接]

ylflp 發表於 17-9-7 17:05
請問邊到可以睇到2017/2018年度同以往各小學係自行收生人數及超收人數? 見教育局都無 ...
可參考呢個網, 學位資料準確:

http://www.schooland.hk/ps/

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

請問是否有超收就代表世襲都已經多過自行學額?
因見介紹的都有超收情況
如只係15分, 學校沒必要超收, 對嗎?

taxibird 發表於 17-9-7 17:25
請問是否有超收就代表世襲都已經多過自行學額?
因見介紹的都有超收情況
如只係15分, 學校沒必要超收, 對嗎? ...
有超收, 基本上係世襲太多, 我係第1點介紹既果堆, 應該大部份係長年收生不足 (自行階段)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-6 15:45
聯繫中學會將中一統一派位既25%學額分俾所有聯繫小學, KC既聯繫小學有4間, 中西區2間官小既KC聯繫位合共只 ...
請問這25%的學頟, 是指在自行收生階段就會分比聯繫小學的學生申請, 定係在統一派位的甲乙部申請?因為參考你舊帖, E.G 以QC 為例, 只共有10個位分比兩間軒官 (雖然是早幾年的資料但相信同而家唔會差太遠), 但最近一年兩間軒官夾埋有成40-50人入到QC......唔係好明點解...........

blueaqua 發表於 17-9-8 15:33
請問這25%的學頟, 是指在自行收生階段就會分比聯繫小學的學生申請, 定係在統一派位的甲乙部申請?因為參考你 ...
25%聯繫學額, 係升中派位時, 統一派位階段學額既25%.

QC俾兩間軒小既聯繫位合共係16-18個 (每年會有1/2個差異), 唔只10個喎? KC俾兩間中西區官小就得10個位.

軒小學生入QC, 除咗聯繫位, 仲可以係自行同大抽獎同灣仔區學生爭QC街外個4X個位.

回覆 hkpapa852 的帖子

唔知我咁諗啱唔啱, 即假設聯繫中學來年仲有100個位, 佢會留起25個位 (25%) 比聯繫小學的學生去爭(申請)? 咁呢25個位是否計落自行收生階段的50個位當中? (因為50%係自行, 50% 係統一派位?)

定係呢25個位係放在統一派位 (即甲同乙)階段比聯繫小學的學生去抽?

blueaqua 發表於 17-9-8 17:18

唔知我咁諗啱唔啱, 即假設聯繫中學來年仲有100個位, 佢會留起25個位 (25%) 比聯繫 ...
你去參考吓呢度, QC聯繫位分佈:
https://www.schooland.hk/ss/qc

QC聯繫位: 23 (18+5), 點計呢?

統一派位甲部: 7
統一派位乙部: 86

合共: 93個, 25%=23個

回覆樓主

呢篇應該置頂啦,功德無量!

hkpapa852 發表於 17-9-8 17:22
你去參考吓呢度, QC聯繫位分佈:
https://www.schooland.hk/ss/qc

唔好意思想借位問少少升中派位的情況,升小派位的自行階段係用計分制, 咁升中派位的自行階段,又係因應咩標準而收生?

回覆樓主

真係大力啲推,幫到不少媽媽選擇

想向hkpapa852請教:
13年9 月女, 家姐入左直資, 想跟尾入機會好細, 爸爸媽媽都係筲箕灣丘佐榮舊生, 咁妹妹係自行爸媽舊生方面會計5分定10分?
丘佐榮聽聞升級左叫左四小龍, 規模同我地細個讀果陣亦大好多, 所以諗緊好唔好自行報左先, 至少有野渣手先
萬望賜教!!

tabby0521 發表於 17-9-9 08:17
13年9 月女, 家姐入左直資, 想跟尾入機會好細, 爸爸媽媽都係筲箕灣丘佐榮舊生, 咁妹妹 ...

舊生仔女有20分

回覆 cattz288 的帖子

謝謝!我見教育局資料單張寫住父/母為該小學的畢業生有10分, 唔知係父母計做兩個人定一個unit

tabby0521 發表於 17-9-9 09:29

謝謝!我見教育局資料單張寫住父/母為該小學的畢業生有10分, 唔知係父母計做兩個人定 ...
梗係計其中一個喇, 留意學校由以前上下午分左兩間學校, 唔好搞錯!  

係咩??完全唔知添

有20分(包宗教分),心儀14北衞/16崇真,但擔心唔夠分入,請問各位意見:(1) 會照博OR (2) 用15分博2/3線無宗教背景的小學???

還是,14/16 網有冇2/3線有宗教背景的小學? 我見好似好多都好熱....

謝謝~

tabby0521 發表於 17-9-9 08:17
13年9 月女, 家姐入左直資, 想跟尾入機會好細, 爸爸媽媽都係筲箕灣丘佐榮舊生, 咁妹妹 ...
如果丘咗榮有20分, 應該極大機會入.

除非交通安排唔到, 否則梗係袋住先 (呢個仲要係靚橙, 唔係爛橙喎!)

loverofpapa 發表於 17-9-13 15:29

有20分(包宗教分),心儀14北衞/16崇真,但擔心唔夠分入,請問各位意見:(1) 會照博 ...
20分, 相比之下, 入到崇真既機會一定遠高過北衞

問吓自己, 到底邊間/幾間學校係自己想入.

大部份家長, 其實都係到大抽獎先攞到心儀學位, 無必要為求安心, 係自行階段搵間較易入又唔係心儀既學校

cattz288 發表於 17-9-9 17:17
梗係計其中一個喇, 留意學校由以前上下午分左兩間學校, 唔好搞錯!

我都唔知!!請問點分?

hkpapa852 發表於 17-9-13 15:51
20分, 相比之下, 入到崇真既機會一定遠高過北衞

問吓自己, 到底邊間/幾間學校係自己想入.

Hkpapa 請教一下,家住45實在揀唔落手同過多一兩年會搬...預左誇區...但得15分....夢想係九官但15分肯定陪跑自行填佢好似同自殺無分別......另外貼地d既選擇想佐敦谷聖若瑟/啟晴村聖十架......請問有無其他二線既選擇係可以安心小小謝謝你
‹ 上一主題|下一主題