用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 15分較有機會入的非熱門小學介紹 (給18/19年升小一家長 ...
go

15分較有機會入的非熱門小學介紹 (給18/19年升小一家長參考)   [複製鏈接]

眼見近年升小一人收上升, 自行同大抽獎越嚟越難爭, 越嚟越多家長都希望但其心安,入到間唔太差既小學早點離場.

我又睇番D資料, 咗以下呢一份無聊嘢 (其實幾年前我整個一份)出嚟
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2904682

先旨聲明,以下建議,主要建基於相關小學近年升中派位表現,個人認為佢地既表現係較可接受。但要留意,以下部份被區內家長認為寶校,所以家長除升中派位呢方面外,還是要去親自瞭解吓學校其它方面既資料是否合適,再作決定吧!

以下係部份校網,係過去幾年自行階段都經常收唔足人,但升中派位表現其實都還可以既學校,以及一些就算只得15分,係自行階段仲有機會抽中既學校,大家不妨留意吓:

1. 自行階段經常收生不足的學校名單:

校網

小學

備注

聖嘉祿學校

過去多年每年均有2X%學生升讀B1中學

筲箕灣官立小學

參考校務報告資料, 升讀B1中學比例估計~2X%, 聯繫B1中學有筲箕灣官中, B2A中學金文泰

東莞同鄉會方樹泉學校

參考校務報告資料, 過去三年升讀B1中學大約 ~2X%

塘尾道官立小學

參考校務報告資料, 過去三年升讀B1中學大約 ~2X%, 有聯繫B1中學伊利沙伯

香港四邑商工總會新會商會學校

聯繫B2A-B1中學香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學, 中學既聯繫位過去多年可覆蓋至少50%
小學既學生

慈雲山聖文德天主教小學

聯繫B2中學聖文德書院, 估計B1比例~2X%

循理會美林小學

過去3年每年有~3X%學生升讀B1中學

將軍澳官立小學

聯繫B2A-B1中學將軍澳官立中學, B2何文田官文中學, 將官聯繫位可覆蓋至少1/3小學既學生

2. 過往315分都有機會入既地區2/3線學校:

校網

小學

備注

李陞小學

聯繫B1中學有英皇同BPS, 至少有25%學生升讀B1中學, 過去3每年約有1/3男仔升讀KC

香港潮商學校

主收NCS既學校之一, 學校有超過50%南亞裔NCS, 但年年都有30%以上學生升讀B1中學

李賜豪小學

過去4年每年平均有~25%學生升讀B1中學

佛教中華康山學校  

過去3年每年平均有~2X%學生升讀B1中學

勵志會梁李秀娛紀念小學

20152016兩年均有~2X%學生升讀B1中學

愛秩序灣官立小學  

過去4年每年~3X% 學生升讀B1中學, 聯繫B1中學QC
筲箕灣官

保良局陳南昌夫人小學

聯繫B1中學保良局第一張永慶中學, 過往每年平均至少有20%學生升讀保一

順德聯誼總會梁潔華小學

過去4年每年均有 ~35%
學生升讀B1中學

東華三院王余家潔  

過去4年每年均有 ~30%
學生升讀B1中學

3. 過往315分都有機會入既地區一線小學:

校網  

小學

備注

北角官立 (英皇道)

過去4年每年有不少於40%學生升讀B1中學, 聯繫B1中學有筲箕灣官立

滬江

過去4年每年有不少於50%學生升讀B1中學

旅港開平

過去4年每年有不少於40%學生升讀B1中學

記住, 做家長唔可以懶, 至少要自己研究吓學校, 係咪啱自己心水, 唔好人講就聽/信.

Good luck!

taxibird    發表於 17-9-6 17:36
vinvin901    發表於 17-9-5 14:02
2jkidsfather    發表於 17-9-5 13:17
Felix223    發表於 17-9-5 10:40
Mrs.Luckycat    發表於 17-9-5 10:24
   46    0    4    0
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

請問可以到那裡查詢一下18/19年度各區的小學學額數目及適齡學童的人數分佈?

vinvin901 發表於 17-9-5 12:50
請問可以到那裡查詢一下18/19年度各區的小學學額數目及適齡學童的人數分佈? ...
小一學額就係自行學額既一倍, 至於各區人數, 唔會有人有資料 (至少現在EDB敎沒有)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

幫朋友問,佢有15分(包宗敎5分,但不是首名子女),自行是否一定冇機會?

山海兒女 發表於 17-9-5 13:12
幫朋友問,佢有15分(包宗敎5分,但不是首名子女),自行是否一定冇機會? ...
如果佢選我上表個堆自行都收唔夠學生既學校, 應該0分 (連適齡分都無) 都好大機會入

回覆 hkpapa852 的帖子

Thanks
但她希望撰有宗教的學校

山海兒女 發表於 17-9-5 14:18

Thanks
上面有一間基督教, 一間天主教, 仲有一間佛教

rafaelbaba    發表於 17-9-6 09:27

回覆樓主:

冇區中(emoji)

回覆樓主

多谢晒楼主的信息

想問下如果小朋友沒了適齡分, 在12網男仔, 但有妹妹跟尾, 心儀軒官(2間都OK)的話, 交不交第一輪好呢? 交是=0%, 不交會否比多D叩門機會?

YuHangMum 發表於 17-9-6 10:50
想問下如果小朋友沒了適齡分, 在12網男仔, 但有妹妹跟尾, 心儀軒官(2間都OK)的話, 交不交第一輪好呢? 交是= ...

你唔交表, 日後要自己去EDB觀塘個office申請參加統一派位.

另外, 雖然111對叩門唔係咁有用, 但有個1, 比連1個1都無, 點都好睇少少, 亦有可能係學校係最後關頭用嚟決定既考慮條件之一

Felix223    發表於 17-9-6 11:43

hkpapa852 發表於 17-9-5 09:45
眼見近年升小一人收上升, 自行同大抽獎越嚟越難爭, 越嚟越多家長都希望但其心安,入到間唔太差既小學早點離 ...
請問表中李陞小學有聯繫B1中學英皇同BPS, 至少有25%學生升讀聯繫中學是真的嗎 ?
是否不論成績高低, 總之在學校頭25%便可升讀聯繫B1中學 ?

還是說在各聯繫小學中成績頭25%才可以? 如果般官有同學排頭成績30%但按教局排位高過李陞排第25個的同學, (假設是男生) KC的學位是否比了般官的同學還是李陞的同學 ?

pccw2017 發表於 17-9-6 15:42
請問表中李陞小學有聯繫B1中學英皇同BPS, 至少有25%學生升讀聯繫中學是真的嗎 ?
是否不論成績高低, 總之在 ...

聯繫中學會將中一統一派位既25%學額分俾所有聯繫小學, KC既聯繫小學有4間, 中西區2間官小既KC聯繫位合共只有10個.

想知多D聯繫學額既分佈, 可以參考吓我呢個塵年舊帖:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3105420

聯繫位申請人多於聯繫學位時, 先按學生派位組別, 即B1先選. 如B1申請人仍然超額就抽籤.

您好! 想問如果有基本分, 選不出名的學校, 會有機會收到嗎?

babybeauty 發表於 17-9-6 16:43

您好! 想問如果有基本分, 選不出名的學校, 會有機會收到嗎?
自己去呢個網站睇吓, 佢統計過去幾年收生人數都係準確:

http://www.schooland.hk/ps/

需知道, 你認為唔出名, 唔代表人地認為佢唔出名.

hkpapa852 發表於 17-9-6 15:45
聯繫中學會將中一統一派位既25%學額分俾所有聯繫小學, KC既聯繫小學有4間, 中西區2間官小既KC聯繫位合共只 ...

謝謝. 咁係唔係果10個位由李陞同般官爭? 兩間合計最好成績果10位同學獲得. 而不是各得5個位 ?

回覆樓主

多謝你,前輩!正需要這些資訊!

如果41或34呢?九龍塘基華、九官、舊華德、陳瑞祺喇沙,邊間15分既機會大d?

回覆 crystalupala 的帖子

九官大機會.

Felix223 發表於 17-9-7 15:24
回覆 crystalupala 的帖子

九官大機會.

呢間好多世襲

請問邊到可以睇到2017/2018年度同以往各小學係自行收生人數及超收人數? 見教育局都無
‹ 上一主題|下一主題