用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 復活節英國遊
go

復活節英國遊

想計劃來年復活節假期到英國探望兒子順道遊英國,不知那裏風景較優美?

回覆 sumsummummy 的帖子

一定係蘇格蘭最靚。
不過英國好多地方都好靚,遊幾多日?最遠最盡可以遊去邊?

我個 EK blog 有 Coventry 同 MK+Bletchley、Stratford Upon Avon 之旅。

回覆樓主:

一樣是蘇格蘭,自駕遊好容易,住吓b & b ,唯一可惜尼斯湖同電影有分別及見不到水怪,沿途只見毛牛。。。

我有十天行程未plan, 英國已去過幾次,想去北愛及蘇格蘭,但冬天早天黑,又想搵二,三日南下去巴黎。還有甚麼呢?

1998Ruby1998 發表於 17-9-4 18:26

一定係蘇格蘭最靚。
大約九天,可以玩幾多地方?三月尾四月頭幾點天黑?

你有幾多人去?我每次都在香港買定火車証,三人同行平好多,但全部都要三人行,每個大人送under 15歳同行小孩,可惜每次都用不到此優惠。可以只買英格蘭,全英國......那麼就不用煩計算交通費,除非自駕遊。

九天其實唔係好多...
會係邊度落機?如果係倫敦的話就唔建議上蘇格蘭,因為火車坐好耐,浪費時間,除非你額外買內陸機票。

英格蘭同蘇格蘭都好多地方去,可以參考下 Rick Steves 講既地方︰
https://www.ricksteves.com/europe/england/itinerary

https://www.ricksteves.com/europe/scotland/itinerary

不過 9日真係唔夠時間,我上年 10日多都只係夠去英格蘭南部呢的地方︰

Windsor, Salisbury, Stonehenge, Bath, Oxford, Cotswolds, Stratford-upon-avon, Warwick, Cambridge, London

英格蘭北部及蘇格蘭可能要明年先得閒去埋。

英國風景真的好美

humble123 發表於 17-9-5 20:33

英格蘭同蘇格蘭都好多地方去,可以參考下 Rick Steves 講既地方︰
謝謝你們,本來對英國一無所知,現在可以慢慢入手

12月由愛丁堡去天空島三日兩夜,自己坐火車可行嗎?見有local tour, 有冇人試過去到才join tour?因為不能確定日期。這裏風景相片好吸引,真實是否一樣咁靚?

noel2010 發表於 17-9-28 00:02
12月由愛丁堡去天空島三日兩夜,自己坐火車可行嗎?見有local tour, 有冇人試過去到才join tour?因為不能 ...
我見網上有人都係跟團去天空島,你可去看看。不過12月蘇格蘭3點多太陽已開始下山,怕你唔夠時間玩。

回覆 demio 的帖子

謝謝!係,太早天黒,要再度過行程。