用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 追蹤Apps 分享
樓主: 55104035
go

追蹤Apps 分享 [複製鏈接]

sky_walk 發表於 17-9-5 13:57
絶對同意, 追蹤他, 青少年會覺得討厭。

安裝之前一定跟小朋友商量和同意才可以。目的是可些課外活動至7-8點

王家爸爸 發表於 17-9-5 10:57
智能電話唔開手機都有啲Apps可以係背景行,所以仲check到。但係無電就一定唔得。
請問android有邊個apps可用此function呢? 請指教

PKQ 發表於 17-9-7 09:04
請問android有邊個apps可用此function呢? 請指教
你 Google 下 tracking switched off mobile phone,就會見到好多 Spyware,但係需要注意,安裝呢啲 Spyware 過唔過到自己道德嗰關。另外都需要留意螳螂捕蟬,會唔會有黃雀在後?

王家爸爸 發表於 17-9-7 09:50
你 Google 下 tracking switched off mobile phone,就會見到好多 Spyware,但係需要注意,安裝呢啲 Spywar ...
多謝你提點"螳螂捕蟬,會唔會有黃雀在後?"  我再諗諗裝唔裝好

我以為自己係小学雜談~係咪要仔女有交帶比較有效呢?阿女会send whatsapp俾我:而家去補习……而家番紧黎……因xxx要遲d番~
追蹤……唔養成有交帶习慣,都唔知要追蹤到幾多歲。

你 Google 下 tracking switched off mobile phone,就會見到好多 Spyware,但係需要注意,安裝呢啲 Spywar ...

這些間諜app都要小心被其他黑客利用入侵你手機和追蹤孩子呢!

王家爸爸    發表於 17-9-8 08:44

中學生應學懂自律及責任心,父母仲要用 app 來追蹤不太好,比啲空間讓孩子成長吧!

洋蔥頭媽咪 發表於 17-9-9 09:49
中學生應學懂自律及責任心,父母仲要用 app 來追蹤不太好,比啲空間讓孩子成長吧! ...

同意!
孩子始终係人,人是需要私穩的。
請不要把孩子當寵物去養。
如果我父母或老公裝apps追縱我,我一定反感+反面。

最好出手機前約法三章,出發點是為安全

會有咩黃雀呀?

Mini-mummy 發表於 17-10-8 22:54
會有咩黃雀呀?
輕則係偷你手機資料既人,重則係擄走小朋友既人。

王家爸爸 發表於 17-10-8 23:53
輕則係偷你手機資料既人,重則係擄走小朋友既人。
其实家用cctv都惊俾人hack.....屋企私隐無晒~

Yanamami 發表於 17-10-9 09:00
其实家用cctv都惊俾人hack.....屋企私隐無晒~
CCTV (IP cameras) 用 VPN 應該安全啲。

回覆樓主:

我用Geoloc 有俾錢, 效果都算唔錯,之前幾家人去旅行,試過幾個跟踪app都唔理想, 裝app時小朋友只當我試玩app, 無反抗,加上之後經常用追踪爸爸位置,仲有幾耐先到屋企黎做掩護, 依家就一家人都互相俾追蹤咁囉! 所以小朋友無抗拒!我喜歡佢可以set自己既地點區域, 例如: 屋企,學校,車站,補習中心,跟住會有notification, 所以小朋友既行踪都好清楚。

MickeyH 發表於 17-12-22 19:55
我用Geoloc 有俾錢, 效果都算唔錯,之前幾家人去旅行,試過幾個跟踪app都唔理想, 裝app時小朋友只當我試 ...

其實嗰啲免費family track apps,係咪好危險 ? 各位用家嘅高手,可否提供多少少資料分享,謝謝!

KwanPark 發表於 17-12-30 08:54
其實嗰啲免費family track apps,係咪好危險 ? 各位用家嘅高手,可否提供多少少資料分享,謝謝!
...

也想知x2

請推介, 邊個APP好用呢??

其實用iphone, 已經有追跡功能!

birdbird 發表於 17-9-4 21:42
其實最好係要年青人放学後call 或whatsapp 你。你去追蹤唔及佢自發call 你。
...
Agree. 青少年要比機會佢哋學懂責任感,主動向父母報平安都是責任感的一種,要學習自律而非家長去追蹤。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-2-9 00:18
Agree. 青少年要比機會佢哋學懂責任感,主動向父母報平安都是責任感的一種,要學習自律而非家長去追蹤。 ...

同出-轍,仔女对自己学习上有責任感,就会自动波,唔需要功課班,家長唔需要入谷,担心佢地抄漏手册、忘記呢样唔知果样;有責任感,就会自动同家人報平安,唔洗追蹤。所有野都係無从小培養責任感,凑BB日子無了期……
‹ 上一主題|下一主題