用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 讀 I 位,求賜教
go

讀 I 位,求賜教 [複製鏈接]

求各位過來人俾啲意見。我仔今年適齡讀 PN。CAC評中度自閉,排 I 位。今年5月開始返密集式,即到現在已返了四個月。因為我覺得我仔未 ready,所以雖然有 PN offer 但冇讀。我諗住今年專心讀密集式,明年入 K1。而密集式老師早幾星期前曾經講過,覺得我仔可以在下學期插班試吓讀 PN。現在有 I 位 offer,有幾日時間考慮。問題如下。
宜家入 I 位,我仔會唔會未 ready?
可唔可以話,今次 pass 咗我先,下次再俾我?
可唔可以宜家提出轉 E 位?
可唔可以要個 I 位,但下學期才入學?
我嘅擔心係阿仔未 ready 入 PN。去到先發覺不適合的話,個密集式又冇咗。如果個 I 位係叫我下學期去讀,我就 lur 飯應了。宜家比預期早咗,所以唔知點。求各位賜教。
   0    0    0    0

回覆 lobb2015 的帖子

I 位 offer 是PN? 全日制?

會否考慮I位+密集?

lawwct 發表於 17-9-4 00:23

是全日制的學校

lawwct 發表於 17-9-4 00:23

是 PN

派左位放棄,要由頭排過,無得PASS,你應該問下社工了解下。

I位學校應有經驗照顧SEN,做得好唔好則是另一回事,可以先入I讀下PN,自己再搵K,再叫醫生轉E亦可以。

回覆樓主:

樓主,我依家個情況同你一樣,都係擔心呢樣野,你最後有無要個i位???

booooooger 發表於 17-9-14 17:07
樓主,我依家個情況同你一樣,都係擔心呢樣野,你最後有無要個i位???
...

最後冇要個 I 位。同社工傾過。如果提出 I 轉 E 可以保留原有的申請編號,不需重新排過。
但,針冇兩頭利。我原意是喜歡 I 位的。現在沒有了。
現在是申請幼稚園K1的時間。我交表申請派 I 位俾我但我唔要的學校。覺得好傻哦!
其實只是時間問題。如果佢遲半年俾我就好啦。
‹ 上一主題|下一主題