用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 讀名校 入大學神科?
go

讀名校 入大學神科?

其實讀名校由幼稚園 ,小學到中學 。到最後最緊要都係入大學時 入到咩嘢科 。個個都係望 入到醫生牙醫律師, 其實唔讀名校 入到呢啲大學神科嘅機會係咪細好多?

又或者唔係名校出身,但又入到呢啲神科,咁係咪又一樣呢?

FS 發表於 17-9-3 16:12
其實讀名校由幼稚園 ,小學到中學 。到最後最緊要都係入大學時 入到咩嘢科 。個個都係望 入到醫生牙醫律師 ...

1.無科學化統計,還要考慮知名國際學校可能比本地學校機會更高。因此,無答案。
2.讀醫生和牙醫,入到大學後,是否來自名中學應該無分別。律師,就還要爭入讀PCLL,才能成為執業律師,國際學校學生英文較好,應該會有優勢。

FS 發表於 17-9-3 16:12
其實讀名校由幼稚園 ,小學到中學 。到最後最緊要都係入大學時 入到咩嘢科 。個個都係望 入到醫生牙醫律師 ...

呀女的同學大部分來自名校,少部分係地區性名校有都係得ㄧ個。

crystalcbh 發表於 17-9-3 18:19
呀女的同學大部分來自名校,少部分係地區性名校有都係得ㄧ個。

同我所理解差不多,有些學校排隊操入去,有些間中一個半個!當然一個半個較觸目及多人讃賞!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

不如講下 “女拔萃” 作為一個例子 :

喺佢哋網頁公開嘅資訊 :

DGS Highlighted  of JUPAS Offers (2017)

今年入大學神科嘅人數

港大醫科加牙醫      13

港大法律                   7

中大醫科                   5

中大法律                   2

城大法律                    2

再加埋其他入到熱門科目嘅 總數有71

D香港名校的成績

名校學生排隊入神科, 点到你唔服 , 所以D人咪爭崩頭入名校.

入到名校 , 跟住再爭到做成績最高嗰十幾廿個,
咁就有好高機會做到醫生牙醫律師。

bbtung 發表於 17-9-4 10:22
不如講下 “女拔萃” 作為一個例子 :

喺佢哋網頁公開嘅資訊 :

名校成功嘅關鍵唔係在於老師,係在於校内學習氣氛及學生本身嘅質素,可能大家無留意到有名校學生(初中,尤其是中一)頂唔順離校嘅數目。

醒目開學勳章 王國長老

ricetaster 發表於 17-9-4 10:43
名校成功嘅關鍵唔係在於老師,係在於校内學習氣氛及學生本身嘅質素,可能大家無留意到有名校學生(初中,尤 ...

又黎一次親身經歷。本人黎自一間好唔掂嘅中學。冒住俾雷劈嘅危險都要講:如果唔係有名校舊生補習,我唔會入到大學。當我地學識咩叫marking scheme咩叫答題技巧,返學用俾人鬧架
所以「有心讀讀邊間都一樣」,我第一個企出黎反對

fcatherinehk    發表於 17-11-16 15:39
Yanamami    發表於 17-9-4 22:35

回覆樓主

師資唔重要?開玩笑,無就無得好講。入大學選科係睇咩?真係講到要飲李CTL

winniesiu 發表於 17-9-4 11:51
初中成績最好果d,會轉去名校,咁果d名校多咗叻人,自然多人入神科。

理論上,係咪來自名校,入到大學係一 ...

約10人讀醫,我覺得學校都好勁喎,可否pm我佢讀俾間吖?thx !

回覆樓主:

有D名校低調一樣每年入医人數不少。。有D名校高調請dse有關官員考 考試技巧。。講真重點反而是小朋友的能力,入咗名幼名小名校頂唔頂得順,之後再算

回覆樓主

唔會細~ 我以前啲同學而家都係護士、物理治療師、律師、化驗師。

利申:我只係讀屋村中學。
至於我,我自己就讀唔成書既一群。

當然,要你肯讀肯學至得啦。

ricetaster 發表於 17-9-4 10:43
名校成功嘅關鍵唔係在於老師,係在於校内學習氣氛及學生本身嘅質素,可能大家無留意到有名校學生(初中,尤 ...
有頂唔順走,亦有唔想考DSE既走。去UK一喺讀完F1走,一喺去讀6th Form?時機關喺吧~~我女同班好友都喺讀完F2走,但成績唔喺差架o咼~

名校多入U或神科,contribution唔會喺單一既~入樓上講,老師、同學間讀書風氣、學生質素、學校支援、家長支援(或對子女學業重視情度)......等。學校、家庭同學生3方面既配合可能好d。

winniesiu 發表於 17-9-4 11:51
初中成績最好果d,會轉去名校,咁果d名校多咗叻人,自然多人入神科。

理論上,係咪來自名校,入到大學係一 ...

大學有offer比運動員,名校的運動員或有特別技能的人多,所以升大學比率都高過普通學校

pswongg 發表於 17-9-6 22:53

大學有offer比運動員,名校的運動員或有特別技能的人多,所 ...

比例上好少少的!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

其實你而家香港想搵多啲錢 (發達),  靠讀書嘅話係最正路,  而家最搵到錢嘅得返醫生牙醫, 律師都係兩睇 , 唔係咁多個搵到錢.

最搵到錢都係醫生同牙醫, 做咗十年八載點都十零廿萬一個月, 讀其他科真係做到退休都唔知有冇10 萬,  真係要好講彩數先至搵到錢.

醫生同牙醫最直接, 這是贏梗的選擇,只要你捱到畢業,一定可以獲得高薪,  所以嗰個狀元唔係做醫生就係做牙醫.

香港要做醫生牙醫, 反而唔係靠你有錢, 有錢都冇用, 你要考到香港大學嘅醫科同牙醫先得,  要考到呢兩大神科, 就一定要入名校, 機會最高最大,  名校年年都十幾個入醫科牙科,  真係唔係講笑

我識得有個名校生,佢嗰年26個人- 係26個入咗醫科同牙醫,  係早幾年嘅事了,  咁你話讀名校係咪好緊要 ?

回覆樓主

入到名校已經係band 1生。再要chur到top 10,先入到神科、真係唔簡單,抵佢地坐靚車住豪宅

港大醫學院每年有235個位, 中大醫學院每年都係有235個位, 港大牙醫每年更只得72個位,  呢542個學生就梗係尖子中的尖子, cream of the cream.

我讀大學年代牙醫絕不是神科,入大學要求比 電子工程、商科、新聞系等要低。而家變左尖子中的尖子???