用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學open day
go

大學open day   [複製鏈接]

我上網搵過,中大同教大未有資料,想問問有冇jm知道?
另外,想問問OU 係咪真係要網上留位先可以去open day?
   27    0    0    0

I went to OU open day without any prior registration last year.

学友社网页最updated

醒目開學勳章

無咁快有資料, 一般 9 月中開始有 schedule.

UST 23/9
Poly 30/9
CU 21/10 佢叫 orientation day 吾知係咪一樣
HKU 4/11

有錯請指正

hksarhksar 發表於 17-9-3 22:32
I went to OU open day without any prior registration last year.

学友社网页最updated
舊年都去過OU,純粹探朋友路過,無預先登記。

Glau 發表於 17-9-4 09:46
UST 23/9
Poly 30/9
CU 21/10 佢叫 orientation day 吾知係咪一樣

UST 23/9
PolyU 30/9 (09:30 - 18:00)
HKBU 07/10 (09:30 - 17:00)
HKU 4/11 (09:00 - 18:00)

對上2年,城大與浸大同一日,中大與教大同一日。

LingChiBaBa 發表於 17-9-4 12:35
UST 23/9
PolyU 30/9 (09:30 - 18:00)
HKBU 07/10 (09:30 - 17:00)
近咪同一日搞,希望學生家長走2場

chocolatebean 發表於 17-9-4 16:43
近咪同一日搞,希望學生家長走2場

教大架Shuttle Bus去到大學站,好方便。

LingChiBaBa 發表於 17-9-4 17:08
咪就係想接埋D客仔囉! 有D同學順路去埋, 特登就唔會去教大架啦!

chocolatebean 發表於 17-9-5 13:45
咪就係想接埋D客仔囉! 有D同學順路去埋, 特登就唔會去教大架啦!

都唔一定嘅,我細女文商工醫都唔啱,Education可能係最適合。

回覆樓主:

請問要網上登記嗎?

LingChiBaBa 發表於 17-9-5 13:54
都唔一定嘅,我細女文商工醫都唔啱,Education可能係最適合。

Edu諗住教边科?中史地理世史中英文?其实唔讀education, 到时考哩个dip就得~中大都有Edu(中文/英文)讀。

Yanamami 發表於 17-9-5 19:26
Edu諗住教边科?中史地理世史中英文?其实唔讀education, 到时考哩个dip就得~中大都有Edu(中文/英文)讀。 ...

Maths or Science.

所以目標 HKU JS6119 Bed&Bsc double degree,

跟住 CUHK JS4361 Maths and Maths education,

最後係教大中/小學 Maths/Science 。

LingChiBaBa 發表於 17-9-4 17:08

中大響大學站,更方便
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

LingChiBaBa 發表於 17-9-5 19:50
Maths or Science.

所以目標 HKU JS6119 Bed&Bsc double degree,

好羨慕呀!目標清晰.

YmOra 發表於 17-9-5 23:00
好羨慕呀!目標清晰.

有乜好羨慕?你都可以。

入EK咁多年,我都係吸收前輩經驗,按自己女兒嘅情況向大學進發。

如果祇係喺度齋吹水,咪浪費時間。

LingChiBaBa 發表於 17-9-6 10:14
有乜好羨慕?你都可以。

入EK咁多年,我都係吸收前輩經驗,按自己女兒嘅情況向大學進發。

係,就係我初嚟貴境先知道這裡嘅討論與以往的十分之不同,見到你們一班前輩已經向更前嘅前輩們學有所成,心想不知何時才去到你們的功力就心又興奮又驚驚地唔知會否學極都學唔識,因為覺得升大學的程序遠遠難過升小和升中好多的呢!實在有好多資料要睇呢!努力中。。。

YmOra 發表於 17-9-5 23:00
好羨慕呀!目標清晰.

想目標清晰,去大学open day親身感受下最好~我女轉志願都轉左三次~~每去-次都会有唔同感受~講到升大程序,我-d都唔瞭解,阿女全程-手自己包辦,我乜都無插手过。升小升中命脈仲掌握係阿媽手,升大都係时候交番个波俾佢地~

Yanamami 發表於 17-9-6 14:45
想目標清晰,去大学open day親身感受下最好~我女轉志願都轉左三次~~每去-次都会有唔同感受~講到升大程序 ...

你講得好啱!其實,這個交波諗法都係我一直想進行的事情,奈何事與願遣呢!!

不過,我還未放棄呢!未到最後我仍然想阿女好似你女兒咁成長到那個地步呢!現在唯有作兩手準備,我又學習下升大程序,若然如理想的發展咪交番個波俾佢,另外,去大學嘅開放日都會做,只是怕去到又未有功力問些有水準嘅問題啫!!!真係與升中去簡介會有著天淵之別.還需努力呢!!!

YmOra 發表於 17-9-6 15:26
你講得好啱!其實,這個交波諗法都係我一直想進行的事情,奈何事與願遣呢!!

不過,我還未放棄呢!未到最 ...
去open day唔好有太大压力啦……去吸下靈氣之嘛~走訪下唔同faculties, “感觉”下,睇下乜野都幾有趣喎,乜野一定咪搞我~年年都有open day, 今年唔问,明年亦可以问,有乜所謂?听人问都係好~(不过我自己無去,只係阿女同同学去)
‹ 上一主題|下一主題