用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 紀律,被遣忘了的價值。 (有感而發)
樓主: Lalaji
go

紀律,被遣忘了的價值。 (有感而發)

Lalaji 發表於 17-9-3 08:30
先此聲明,我無心褒眨任何一間學校及教學模式,只是有些慨嘆現時子女教育有點矯枉過正。

我小正處入pn階段 ...

欺凌未必是紀律的問題。

有些情況可能是家長平日過份使用紀律權威或暴力。

同意自律紀律嘅重要。
香港家長揀選學校大部份跟風跟潮流。

但香港讀國際學校,大部份家庭都係有米家庭。呢啲華人家庭有幾多會從小配合培養細路仔獨立自立嘅能力呢?

所以有時揀學校,你係睇嗰啲學校吸引咗乜嘢家長。而家好多 happy school, 本來概念係好。但吸引左一批家長同學生都想HEA 讀既,又係咪好事?

小朋友多數易放難收(大人有時也是)
我以前諗傳統名校唔得(當然成績要咁上下), 先去國際都唔遲.

有些小朋友真係好難教, 沒紀律會影響課堂秩序.

不過, 老師一味靠惡未必得 (我都好惡, 不過從小到大, 越惡小朋友越反叛)

有些老師好有辦法, 上堂開心又個個守秩序.

retriever 發表於 17-9-4 07:56
同意自律紀律嘅重要。
香港家長揀選學校大部份跟風跟潮流。
又唔可以一捉高打一船人,我有些舊同學都有些家底,教細路都好嚴,不過佢都選擇local ,反而casual 的是自以為有$的中産,而佢地又真是tend to 揀is  

Chirley    發表於 17-9-4 13:31

在香港揸車發現有個現象,司機好多時唔打燈,高速公路慢行又霸住條快線,came to the conclusion 大部分人只是為考試去記規則,而不明白規則背後的用意。

講返小朋友,玩係天性,學前階段attention span 短係正常不過,有時家長要包容下,但若kg老師不懂得處理,要lum下好唔好轉校

我親身經歷係, 如果認為間學校好, 真係唔好隨便轉校(首先要睇問題出於邊度, 如果在小朋友, 我希望係盡量配合學校)

如果老師唔包容/無愛心/學校混亂, 就早走早著.

MrBeast 發表於 17-9-4 08:15
又唔可以一捉高打一船人,我有些舊同學都有些家底,教細路都好嚴,不過佢都選擇local ,反而casual 的是自 ...

想講係, 鬼佬果套教育理念, 配對佢地從小培養獨立自立.

華人家庭有米揀鬼佬教育理念, 但細路從小, 係事事關心幫出頭.

Lalaji 發表於 17-9-3 08:30
先此聲明,我無心褒眨任何一間學校及教學模式,只是有些慨嘆現時子女教育有點矯枉過正。

我小正處入pn階段 ...
紀律

從來只是被成人所遺忘, 沒有被任何學校遺忘.

就算國際學校對學生行為較包容, 也要求紀律.

大家自己諗吓, 通常最沒有紀律既人, 係大人還是小朋友?

家長如果自己不要求/重視紀律, 學校可以做到的, 又有多少呢?

記著, 學校都只係每天提供幾小時教育予小朋友, 小朋友更多既時間, 都係參與緊"家庭生活".

想嚴格訓練小朋友紀律既, 可能係要送佢地去軍營寄宿兼受訓.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mytambb 發表於 17-9-4 07:56
欺凌未必是紀律的問題。

其實我認為小朋友在成長過程中,做啲曳1事好正常,問題係發生在學校,老師不能置身事外。

hkpapa852 發表於 17-9-4 09:54
紀律

紀律,好多家庭係外判俾姐姐去負責,配合平板手機為工具,再加上淘寶既協助,從而教導小朋友係成長路既思想行為~~~

2jkidsfather    發表於 17-9-4 10:37

紀律

同意成人係紀律被遣忘的元兇,但這些家長亦“感染”了學校老師的做事方法。

現時家長成日話世界變啦,依前果套唔work, 小朋友唔鬧得,唔罰得。老師一嚴啲就投訴,甚至唱衰佢。老師得唔到信任同尊重,咪管少啲。

紀律

我又唔係咁睇.

當然家長唔重紀律, 物都係假.

但話說回頭, 紀律亦係眾數下才更顯重要亦更易訓練.

一被工人姐姐和長老幫手湊就大件事,免得就免

現在,很多老師都亂罰亂罵(從朋友口中得知),學生家長當然怕怕
有幾多老師能做到以理服人!?

mytambb 發表於 17-9-4 07:56
欺凌未必是紀律的問題。

的確係,係好嚴紀律好既學校一樣有欺凌既問題。紀律也未必係解決辦法。

mimi222shi 發表於 17-9-4 10:57
一被工人姐姐和長老幫手湊就大件事,免得就免

現在,很多老師都亂罰亂罵(從朋友口中得知),學生家長當然怕 ...

"一被工人姐姐和長老幫手湊就大件事,免得就免"

回覆樓主:

紀律係羣體生活的規範,唔同羣體,標準唔同。中國人一般嚴啲,唔比小朋友大庭廣眾亂嚟,鬼佬會由得小朋友轆地沙。所以我覺得㨂得“真正”國際學校,就要接受人哋果套紀律標準。

我小朋友都算乖同文靜,當年選小一,我選了區內出名老師惡同嚴的小學讀,當時我擔心的主要係自己小朋友的安全問題,驚佢比人虾。

BBKDWLAM 發表於 17-9-4 12:13
紀律係羣體生活的規範,唔同羣體,標準唔同。中國人一般嚴啲,唔比小朋友大庭廣眾亂嚟,鬼佬會由得小朋友轆 ...
小朋友轆地沙....我成日都見喎....

又要share my fav arnold movie clip

https://youtu.be/IMQADg1Dp9g