用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St Mary定Maryknoll 學習氣氛較濃厚?
樓主: wsl05
go

St Mary定Maryknoll 學習氣氛較濃厚?  

Eat_Sleep_Play 發表於 17-9-5 01:47
其實點解咁講呢?SMCC今年DSE英文5+有69.1%,4+也接近100%,校長規定同學於校內只能以英語及普通話交談,我 ...

我意思是SMC primary 既學生,她們主科不(emoji)️格也可升級,甚至可以升上中學部。
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

Fionyiu 發表於 17-9-4 23:45
其實百分百接龍生今年才中二,DSE成績是未有。之前的所謂一條龍是會out 走一D未達標的小六生的,情況就如 ...

我死党个女今年考DSE的是百分百接龙生。佢个妹就今年升中二……

Yanamami 發表於 17-9-5 08:30
我死党个女今年考DSE的是百分百接龙生。佢个妹就今年升中二……

我朋友囡囡今年也是升中二,佢話佢地小學的學生主科不合格也可班,成績真的好一般,小朋友在小息時也是用廣東話來溝通,如果中學部不out 這批學生,其實只會拖累佢地DSE整體成績。

相反,MCS小學部的學生,也是用英文溝通,也是名附其實的英小,所以英文語境比SMC好是絕對正常的。
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

Fionyiu 發表於 17-9-5 09:15
我朋友囡囡今年也是升中二,佢話佢地小學的學生主科不合格也可班,成績真的好一般,小朋友在小息時也是用 ...

無所謂既,我大女都係中小入地区band1英中,平曰同同学都唔会講英文,DSE都**到,佢自己就成曰上網接触英文,反而担心佢科中文会死……好彩剛好过关。佢同屆考DSE既MCS/SMCC朋友都反而無*吖~

Fionyiu 發表於 17-9-5 09:15
我朋友囡囡今年也是升中二,佢話佢地小學的學生主科不合格也可班,成績真的好一般,小朋友在小息時也是用 ...

SMCS 主科不合格要補考,補考不合格要留班,我眼見呢兩年都有小朋友留班。

Fionyiu 發表於 17-9-4 23:45
其實百分百接龍生今年才中二,DSE成績是未有。之前的所謂一條龍是會out 走一D未達標的小六生的,情況就如 ...

2011開始結龍,當年天神和SMCS 小六生開始全數直升SMCC,不是當年小一生開始。

chingmon 發表於 17-9-5 00:27
如果係MCS小六。有7成上番MCS中學。
如果報SMCC吾收,有什麼後著?不是1+1,又回不了MCS。
不如試下報直私 ...
MCS已經好好,成績同SMCC接近,又輕松啲,又有小學同學一起。唔值得轉。除非想去男女校,咁都可以試下其他。

youma 發表於 17-9-5 00:08
我都有SMCC兩屆數據, 整體DSE成績跟上年差不多(CORE 有進步, 但SELECTIVES就明顯差了),  入U率 亦差不多.  ...
MCS今年唔知,上一年就好好

回覆 Fionyiu 的帖子

我唔覺得小息講廣東話會影響英文能力,如果小息講英文會畀人當異類排擠。但係 St Mary‘s 英文成績一點也不比出面英小升英中嘅學校差。以德望為例,今年 57.1% 嘅同學英文 5 以上,我地 SMCC 有 69%。
MCS 同 SMCC 年年 DSE 成績同入 U 率都不相上下,咁 SMC 真係好勁喔!唔係英小都到最後可以製造出同英小一樣嘅效果,仲要我地 3322 率高過佢地。

今年已經係一條龍嘅第一屆,2011 年入學嘅同學全部都係 100% 直升,主科唔合格要補考,補考衰埋要留班,再唔係就「自願走」。就算上到中學,班差嘅同學都會走,只不過以前係早走,依家一條龍係遲走。今屆得 165 人考,佢地 S1 果陣全級有 216 個。假設天神同 SMCS 同樣有 108 人直上,而後來各校都有 25 人中學期間退學,咁樣每邊都只係得返 83 人,同之前未結龍嘅「升返中學嘅學生」人數接近。

話說我親戚都係讀 MCS,佢話小學放 break 都係講廣東話,只不過有老師行過黎先講返做英文。

1998Ruby1998 發表於 17-9-5 10:54

我唔覺得小息講廣東話會影響英文能力,如果小息講英文會畀人當異類排擠。但係 St Mar ...

天神和SMCS 分別3班和4班,都係小班(26-27人),直升的少於190人。

回覆 Happy_J 的帖子

當然啦,只不過係想帶出「唔早走,都會遲走,到 DSE 已經冇曬拖累成績嘅學生」。外來學生好少讀唔上。我果屆同埋下屆(即出年考 DSE),走嘅學生都係自己人。

1998Ruby1998 發表於 17-9-5 11:32

當然啦,只不過係想帶出「唔早走,都會遲走,到 DSE 已經冇曬拖累成績嘅學生」。外來 ...
我唸好多有自己直屬或直升中/小學的學校都係咁。中一入學至中六畢業人數一路減少。其中有本來就打算海外升學的,有好叻一早去外國讀名校的,也有跟唔到進度自動流失的。例如朋友傳統名校畢業,話同學家庭背景通常都唔錯,升中後如果發現唔對路,一早都會自己搵定出路,唔使學校出聲,大家都比較好睇。

1998Ruby1998 發表於 17-9-5 10:54

我唔覺得小息講廣東話會影響英文能力,如果小息講英文會畀人當異類排擠。但係 St Mar ...

我無話小息講廣東話會影響個別學生的英語能力,我只說MCS 英文的語境較佳,事實上MCS是英小,而SMC是中小。不用太大反應!

當然啦,只不過係想帶出「唔早走,都會遲走,到 DSE 已經冇曬拖累成績嘅學生」。外來 ...

即是只剩下成績達標的學生考DSE啦

Fionyiu 發表於 17-9-4 18:15
係。小學嗰班學生主科不合格也可升級及可以上中學部。如果不是一條龍小學,她們的成績根本就是band 3。她 ...
MCS在小六OUT晒不達標的同學才正常???
其實兩間都是好學校.

Fionyiu 發表於 17-9-4 13:19
MCS 較輕鬆
SMC 較谷,但接龍後成績一般,不是想像中咁好
Deleted

Fionyiu 發表於 17-9-5 18:20
我無話小息講廣東話會影響個別學生的英語能力,我只說MCS 英文的語境較佳,事實上MCS是英小,而SMC是中小 ...
Deleted

唔早走,都會遲走,到 DSE 已經冇曬拖累成績嘅學生>>如果懶死唔走得唔得?

回覆 ernestchow 的帖子

你講緊我?
我因為中文差,班主任同阿媽講「不如讀國際學校啦!」寫埋 Reference Letter,日日打電話畀我阿媽。好彩後來中文高分返,個班主任先冇再打電話。唔係嘅話,我阿媽真係會痴線,佢已經晚晚係度又喊又打,精神壓力好大。我升中四果年有個同我一齊讀 Eng Lit 嘅同學去英國讀,個媽媽暗示係「自願走」。以為只有小學係咁,點知中學都一樣。我都有另一個同學係賴死唔走,每讀一級就留一年,結果我 Form 3 佢已經差唔多 17 歲。佢當然想繼續留低,但係學校唔畀,去左加拿大讀。

賴死唔走要好多勇氣,因為我地老師嘅「金剛經」日日念,個同學唔覺得煩,個家長都會被逼瘋。排名係我後面果 d,已經走得七七八八,剩低一兩個 EQ 好高嘅家長。讀唔掂果 d,一早已經退學去外國/IS。所以 Band 3 成績嘅學生上到 Form 6 已經非常罕有,頂多 Band 2 尾。

hcho 發表於 17-9-5 20:39
MCS在小六OUT晒不達標的同學才正常???
其實兩間都是好學校.

難道保留未達標的同學是很正常?