用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St Mary定Maryknoll 學習氣氛較濃厚?
go

St Mary定Maryknoll 學習氣氛較濃厚?  

如題

可能要讀過兩間的女孩子才能分享到

應該好少人做到真正比較吧...要有兩個女分別讀 Maryknoll 同 SMCC。

我自己讀 SMCC,覺得兩間學術氣氛都差唔多。

街外人
不過識啲讀依兩間的小朋友,感覺SMCC比較勤力,MCS的比較獨立。

wsl05 發表於 17-9-2 22:12
如題

同樣濃厚

以入 U% 去比較囉。

October. 發表於 17-9-3 09:27
以入 U% 去比較囉。

那一所比較優勝呢?

b3410 發表於 17-9-3 08:05
街外人
不過識啲讀依兩間的小朋友,感覺SMCC比較勤力,MCS的比較獨立。 ...

我也有同感
兩位朋友也是這樣
smcc 好勤力,mcs 無乜功课好似好輕鬆。

Oscar1038 發表於 17-9-3 09:29
那一所比較優勝呢?
你睇下呢道有冇?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3299561&extra=page%3D1

October. 發表於 17-9-3 09:32
你睇下呢道有冇?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3299561&extra=page%3D1

Thx! 兩所相當接近

ftmhappy 發表於 17-9-3 09:32
我也有同感
兩位朋友也是這樣

MCS 比 St Mary 讀得輕鬆D

回覆樓主:

不如考多間女拔。。收咗可以一起post...

1998Ruby1998 發表於 17-9-3 01:02
應該好少人做到真正比較吧...要有兩個女分別讀 Maryknoll 同 SMCC。

我自己讀 SMCC,覺得兩間學術氣氛都差 ...
因為有個人差異,所以即使有兩個女分別讀 Maryknoll 同 SMCC 都無辦法比較。

wonglily    發表於 17-9-26 14:43

Lavonne 發表於 17-9-3 17:17
MCS 比 St Mary 讀得輕鬆D
呢個係事實,但係同比較邊間既學習氣氛較濃厚無太大關係。

ftmhappy 發表於 17-9-3 09:32
我也有同感
兩位朋友也是這樣
功課多少只係教學理念上既差異,功課少可能係鼓勵自學,如果係咁,學習氣氛反而會濃厚。

MCS 功課比較輕鬆,但係睇書風氣好盛,朋友個女睇超多課外書,同佢講開佢話個個同學都係咁,佢已經係睇得較少果個。

一間出靚女,一間出乖女。想個女係邊樣

kkhon 發表於 17-9-4 11:13
一間出靚女,一間出乖女。想個女係邊樣
好乖既靚女