用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St Mary定Maryknoll 學習氣氛較濃厚?
樓主: wsl05
go

St Mary定Maryknoll 學習氣氛較濃厚?   [複製鏈接]

多謝大家寶貴意見先。小女想入番中學部,對st Mary 亦唔抗拒,等我慢慢參詳下大家意見先。至於DGS,她好抗拒,加上阿女唔係好Top果批,所以唔敢諗。

from what I know, St mary is more academic, whilst MCS girls are more sociable+ playful (also academic but not as academic as st mary)

This is just my personal observation!

回覆樓主:

judy 發表於 17-9-6 17:06
有冇可能?
我都想知, 我估只是某次全班第一, 不是全級第一.

weekday 發表於 17-9-9 08:15
回覆樓主:
本人新手一名,剛巧遇見樓主题目。
以校官津來說港島區的男校我會㨂
皇仁
九龍區
喇沙
至於女校港島區我會㨂
庇利羅氏
九龍區
Maryknoll
我覺得呢4間不論在學術,體育,各方面都比較全面! 以官津校來講能做到這樣的成績真的不容易!

[size=1.25em]雖然有點離題, 不過我都幾同意你的結論, 論學術,體育,音樂等全面成績, 這4間校官津男/女校最是出色.

回覆樓主

作為一個男士,我會揀 MCS (emoji),你懂的!

MacMacMa 發表於 17-9-3 22:14
親戚個女讀緊SMCC ,學校低調、學生勤力。
SMCC出產最多香港傑出學生:

奇怪DGS, HY一個都冇?

回覆 ICbaby 的帖子

有,不過都係唔夠我地 SMCC 多

Fionyiu 發表於 17-9-6 16:51
是呀!朋友話中文卷出得很深,所以多人唔及格!

st.Mary的小學中文真係好深,考試出一篇她們未讀過的文言閱讀理解,難怪中文會唔合格

judy 發表於 17-9-6 17:03
唔知你有冇誤會教師的意思。䴤歸䴤,土歸土。咁多人讀,當然有好有差啦。迫人走真係唔要得。 ...

學校叫人走呢個情況是真的,當年朋友女兒在st. Mary讀F.4 時,老師勸她離校,因她女兒中文差,不停話她一定考唔到大學,幸好朋友有家底,中五時轉去讀國際學校考IB, 成績都唔錯,有35分。

chun媽 發表於 17-9-23 15:48
學校人走呢個情況是真的,當年朋友女兒在st. Mary讀F.4 時,老師勸她離校,因她女兒中文差,不停話她一定 ...

我鄰居女兒是讀st. Mary,  我問她有無聽過學校叫人走的情況,她話唔知,緊係啦,佢個女勁叻,考DSE多1分就變成狀元!現在還讀緊medi

回覆 chun媽 的帖子

欸?你講緊我?我都係 F.4 果年畀個班主任話我中文咁樣,一定冇大學讀,寫埋推薦信叫我入國際學校。
結果我中文合格,香港同英國有大學讀。 放榜果日好有衝動去搵佢,想講「唉唷,我中文合格,又有大學讀喔!」

1998Ruby1998 發表於 17-9-23 16:08

欸?你講緊我?我都係 F.4 果年畀個班主任話我中文咁樣,一定冇大學讀,寫埋推薦信叫 ...

你咪叻囉!IQ同EQ都咁高,見過你的作文,寫得唔錯,真係唔明學校點解咁快就睇『死』學生,學校不是有教無類嗎?請問哪一間中學的DSE中文成績全部是level3❓我想DGS同co. ed都做唔到

1998Ruby1998 發表於 17-9-23 16:08

欸?你講緊我?我都係 F.4 果年畀個班主任話我中文咁樣,一定冇大學讀,寫埋推薦信叫 ...

最後中文你考level幾?

因為我中文本身真係唔多掂,好彩有作文拉返上去變 3。
不過我 F4 個班主任同中文老師都睇死我,好討厭我呢個「爛泥扶唔上壁」嘅學生。係到 F5 遇返以前 F3 個中文老師,佢對我真係好好,知道我既然一向卷一冇得救,就救我份卷二,畢竟卷二佔分最大。

依家 Band 1 已經少左好多「有教無類」嘅老師,讀唔掂過主。學校會以「冇咁多資源」為由,放棄班「籮底橙」,專谷菁英。就以我英文一向係學校都係好 top,但係其他成績唔好。老師係唔會畀我參加出面 d 比賽/課程,反而畀另一個「學業全面」但係英文冇咁好嘅學生。

1998Ruby1998 發表於 17-9-23 17:27

feel到你多年來的辛酸,
anyway,  女兒當自強

1998Ruby1998 發表於 17-9-23 17:27

相信你F5中文老師知你攞3, 會開心過你英文老師知你攞 top mark.

但其實聖瑪莉33222比率都極高,補底都已好好,究竟係佢仲有好多你講嗰D F5中文老師,定係已經請走哂D邊緣學生呢?

回覆 wtyedu 的帖子

邊緣學生好多都已經轉校/去外國,留得低而成績差,老師會 Study Leave 果陣叫 d 同學返去日日操卷。

‹ 上一主題|下一主題