用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St Mary定Maryknoll 學習氣氛較濃厚?
樓主: wsl05
go

St Mary定Maryknoll 學習氣氛較濃厚?   [複製鏈接]

Eat_Sleep_Play 發表於 17-9-6 17:58
其實比咩較吖,入到是但一間都值得開心啦,我都開心咗成個暑假,直至見到阿女攞返嚟果叠暑期功課 ...

都係架!是但入到一間,父母都開心!

Eat_Sleep_Play    發表於 17-9-6 18:16
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

Eat_Sleep_Play 發表於 17-9-6 18:07
佢OK架,入到呢間開心到爆啦,功課多壓力大就一早預咗,佢果間小學都應付到,會有勇氣應付埋呢間中學:happy ...

心態好正確吖,有乜讀乜,面對都輕鬆D~

Eat_Sleep_Play    發表於 17-9-6 18:17

hkpapa852 發表於 17-9-6 16:20
8啩問吓, 令千金分咗校內組別未呢?

Group A, B, B-......
暫時A,否則唔會想太多!就正正因為有兩個朋友都話中學部好hea, 搞到我驚驚!女校、天主教、同DSE成績相近的只有St Mary,所以想問下大家意見。當然中學階段好多時候靠自己,但老師亦好重要,如果老師hea,可能真係影響學生學習態度

wsl05 發表於 17-9-6 22:47
暫時A,否則唔會想太多!就正正因為有兩個朋友都話中學部好hea, 搞到我驚驚!女校、天主教、同DSE成績相近的 ...
不如去考DG

暫時A,否則唔會想太多!就正正因為有兩個朋友都話中學部好hea, 搞到我驚驚!女校、天主教、同DSE成績相近的 ...
樓主:

我是同校小學及中學家長

我將你說的情況問我大女, 佢話無遇過一年只作文兩次。至於老師hea, 她不太同意, 認為或者有老師教學技巧未能令同學滿意, 但亦可能是同學未能領略, 而同樣情況是否其他學校就沒有?

正如你所說,兩所學校相當接近, 又何必捨棄一班認識多年的同學?

令媛意見如何? 有問過她的想法嗎?

karen55407 發表於 17-9-6 16:56
咁啱小女也正正是SMCC中二生,唔知點解當年我去聽嘅小一簡介會聽唔到你朋友所述嘅第一屆接龍生,反而係話 ...

舊年中一級二係天神妹喎

Group A 其實好簡單.....

真係對中學部信心不足/有懷疑, 自行1選St Mary, 自行2選MCS, 統一甲1乙1放番MCS.

咁如果St Mary自行唔收令千金, 証明令千金與該校無緣.

不過, 既然兩間都係天主教女校, 風格都唔會差太遠. 但嘉諾撒會出咗名係旗中學校偏向催谷.

MCS可能會同"同系"既MSS相近, 自由D, 但有好有唔好, 眼見MSS中學部學生不斷中途轉戰海外, 中文科, 以至整體成績都有下滑情況, 可能MCS都有機會面對同一困局

另外, 再試吓考DGS.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sissysze 發表於 17-9-7 08:56
舊年中一級二係天神妹喎

上學期是的

hkpapa852 發表於 17-9-7 08:58

真係對中學部信心不足/有懷疑, 自行1選St Mary, 自行2選MCS, 統一甲1乙1放番MCS. ...

SMCC有兩個位俾KL3。真係對MCS咁有離心,咪豁出去
玩SMCC三條一囉,機會一樣係度!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 17-9-7 11:00
SMCC有兩個位俾KL3。真係對MCS咁有離心,咪豁出去
玩SMCC三條一囉,機會一樣係度!
去到咁盡?

借位呢家嘢, 上年有唔代表今年都有.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sissysze 發表於 17-9-7 08:56
舊年中一級二係天神妹喎

其實根本升上中學,兩間小學學生無分彼此,大家都有成績好同成績差嘅學生,兩間學校學生都同樣有人中學要留班。

Fionyiu 發表於 巳是7起.-9-6 18:08
都係架!是但入到一間,父母都開心!
mcs, smcc 兩間已是超好、極難入的學校,還有需要詳細比較?我最多只憑感覺喜歡那間多D便算。個人會選mcs多D,因smcc校舍宗教味太濃(我冇宗教)。

情意結MCS

回覆 wsl05 的帖子

其實邊間學校都有 hea/fit 老師,如果個人唔係譜,幾好嘅老師都冇用。真係有上進心做好該科嘅同學,就算老師唔得,都會去補習社。以我果屆為例,Form 4 過陣分班好彩派到個 fit 老師,所以冇人數學唔合格。但係另一班遇著個唔識教嘅老師,所以半班都喊曬救命,要去補習社保命。又有一個選修科老師,有 d 人覺得佢 hea,有 d 人就覺得佢教得好好,真係見仁見智。相信 MCS 都一樣有咁嘅老師,冇得避。
既然如此,倒不如自己修心養性。

1998Ruby1998 發表於 17-9-7 20:30
回覆 wsl05 的帖子

其實邊間學校都有 hea/fit 老師,如果個人唔係譜,幾好嘅老師都冇用。真係有上進心做 ...

都係嘅!間間學校都有"兩端人"存在,無得避只好學習""執生""呢!

另外想請問選修科嘅老師一般是否跟足三年高中嗎?

thx.thx.

回覆 YmOra 的帖子

會,但係唔一定,我 Form 4 Econ 老師因為進修所以由另一個老師接任。因為我地選修科老師唔多,連最多人讀嘅 Econ 都係得 3 個,所以都會跟足 3 年(結論:選修科老師得罪不起)。

1998Ruby1998 發表於 17-9-7 20:54
回覆 YmOra 的帖子

會,但係唔一定,我 Form 4 Econ 老師因為進修所以由另一個老師接任。因為我地選修科老 ...

係喎!老師進修亦是常見事,那對足三年的若遇著好的就會更好,不然就要及早外求幫助呢!你的提醒好好呢!"得罪不起"務必切記.

hkpapa852 發表於 17-9-7 08:58

真係對中學部信心不足/有懷疑, 自行1選St Mary, 自行2選MCS, 統一甲1乙1放番MCS. ...

小女小學讀過嘉諾撒會的女校,而中學讀MSS.  嘉諾撒會的學校非常吹谷,學生如果成績差,便會暗示你轉校,説你女好似唔係好適合在他們的學校讀。  MSS 就不會這樣。  本人非常不喜歡嘉諾撒會學校的理念。  St Mary 和 MCS 是完全不同風格的學校, 其實好易choice.  
‹ 上一主題|下一主題