用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St Mary定Maryknoll 學習氣氛較濃厚?
樓主: wsl05
go

St Mary定Maryknoll 學習氣氛較濃厚?   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 17-9-6 11:41
就算大家都有大抽獎入既学生,九龍城区同土瓜湾区始紿有d出入……

咁又未必,我好朋友囡囡今年F2, 當年好開心抽到入SMC入讀小一,係新生家長會時校長親口跟她們說由你們這屆開始,所有學生會一條龍直上中學部,所以我朋友就勁開心,因為升中壓力比別人少了很多。

係佢小學時期,佢地SMC小學部老師已忠告佢地要勤力,否則便不及天神。

但經過六年小學階段,上到中學部後,便發現原來天神D女係好叻又勤力。
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

Eat_Sleep_Play 發表於 17-9-6 13:58
你終於都出嚟講返句公道說話,SMCC唔洗再比人涯打

咁又唔係話SMC差,請不要誤會!
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

karen55407 發表於 17-9-6 16:29
小學部係兩科主科唔合格才會留班的,以我經驗,尤其中文科,考試會有全級三分一人唔合格的。
...

是呀!朋友話中文卷出得很深,所以多人唔及格!

Fionyiu 發表於 17-9-6 16:47
咁又未必,我好朋友囡囡今年F2, 當年好開心抽到入SMC入讀小一,係新生家長會時校長親口跟她們說由你們這屆 ...

咁啱小女也正正是SMCC中二生,唔知點解當年我去聽嘅小一簡介會聽唔到你朋友所述嘅第一屆接龍生,反而係話第一屆試行普教中也;我更唔同意天神比SMCS成績好,我唔想分化兩間小學,小女也同天神學生交往甚佳,去年中一大考,級一級二也是來自SMCS的。

karen55407 發表於 17-9-6 16:56
咁啱小女也正正是SMCC中二生,唔知點解當年我去聽嘅小一簡介會聽唔到你朋友所述嘅第一屆接龍生,反而係話 ...

無法証明MCS小學生叻過SMC小學生, 唯由改話題, 轉火頭
總之, SMC小學生, 一定有嘢唔好.

嗱, 呢度唔係法庭, 唔駛吓吓講証據, 人地講乜, 你一係信, 一係唔信, that's all!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

karen55407 發表於 17-9-6 16:56
咁啱小女也正正是SMCC中二生,唔知點解當年我去聽嘅小一簡介會聽唔到你朋友所述嘅第一屆接龍生,反而係話 ...

咁我又唔知點解你會聽漏左喎!

我只是想帶出天神學生不比SMC差!

我因為中文差,班主任同阿媽講「不如讀國際學校啦!」寫埋 Reference Letter,日日打電話畀我阿媽。好彩後來中文高分返,個班主任先冇再打電話。唔係嘅話,我阿媽真係會痴線,佢已經晚晚係度又喊又打,精神壓力好大。我升中四果年有個同我一齊讀 Eng Lit 嘅同學去英國讀,個媽媽暗示係「自願走」。以為只有小學係咁,點知中學都一樣。我都有另一個同學係賴死唔走,每讀一級就留一年,結果我 Form 3 佢已經差唔多 17 歲。佢當然想繼續留低,但係學校唔畀,去左加拿大讀。

唔知你有冇誤會教師的意思。䴤歸䴤,土歸土。咁多人讀,當然有好有差啦。迫人走真係唔要得。

hkpapa852 發表於 17-9-6 16:59
無法証明MCS小學生叻過SMC小學生, 唯由改話題, 轉火頭
總之, SMC小學生, 一定有嘢唔好.

就是因為好友同我分享這些資訊,所以我才知道!亦選擇相信佢!唔通下下叫佢show証據我睇咩!

Fionyiu 發表於 17-9-6 17:04
就是因為好友同我分享這些資訊,所以我才知道!亦選擇相信佢!唔通下下叫佢show証據我睇咩!
...
如果之前你所講既嘢係由同一位友人話你知, 建議你重新檢視一下佢既人品
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

youma 發表於 17-9-6 01:03
我聽過有位去了聖家後考第一,唔知真唔真??
有冇可能?

hkpapa852 發表於 17-9-6 17:06
如果之前你所講既嘢係由同一位友人話你知, 建議你重新檢視一下佢既人品

其實佢又未必作大,因為跟我沒有太大影響⋯⋯佢自己的兩個侄女就是在MCS讀,佢不停說MCS英文語境好好多,兩個侄女不用補習,英文也非常好,學習氣氛又輕鬆;相反佢自己小女間學校又這樣唔好,又點樣迫人,但因為可以一條龍上中學,所以唯有繼續!

我自己小朋友是男仔,所以邊間女校好與唔好都唔會影響到我。因此我也不會太在意佢既說話。

MCS 則太著重ENGLISH, 其他科被對手拋離.

阿二有一小學同學升MCS,考DSE時,两人仍不時約在一起温書。讀MCS的同學仔同佢講,教佢中五、六英文的教師是剛從外國回來的女人,常到蘭桂坊飲酒,上課仍满身酒味,常不改功課。

佢俾中文作文阿二睇,阿二話造作到不得了。佢話老師要求係咁,學阿二咁平平實實叙事實低分。

Fionyiu 發表於 17-9-6 17:00
咁我又唔知點解你會聽漏左喎!

我只是想帶出天神學生不比SMC差!

事實証明第一屆接龍生今年已經升大學,並非今年先中二。以訛傳訛的,請先求證才發放。

Fionyiu 發表於 17-9-6 17:17
其實佢又未必作大,因為跟我沒有太大影響⋯⋯佢自己的兩個侄女就是在MCS讀,佢不停說MCS英文語境好好多, ...
咁一間學校,總有人考全級第一,也有人考全級第尾嘅......考全級第一果個,通常都係話間學校好好,學習氣氛好輕鬆,好適合佢小朋友云云......
考全級第尾果個,通常都會話學校D嘢好深,補習都跟唔上,老師又點比説話我聽......

b3410    發表於 17-9-6 22:06

Fionyiu 發表於 17-9-6 17:17
其實佢又未必作大,因為跟我沒有太大影響⋯⋯佢自己的兩個侄女就是在MCS讀,佢不停說MCS英文語境好好多, ...

我同意MCS比SMCS讀得輕鬆,連DG也比SMCS輕鬆的

Eat_Sleep_Play 發表於 17-9-6 17:26
咁一間學校,總有人考全級第一,也有人考全級第尾嘅......考全級第一果個,通常都係話間學校好好,學習氣氛 ...

讚同....但她囡囡成績都ok好的,可能佢侄女在MCS讀得真的超輕鬆,所以才有這個強烈對比。

Fionyiu 發表於 17-9-6 17:33
讚同....但她囡囡成績都ok好的,可能佢侄女在MCS讀得真的超輕鬆,所以才有這個強烈對比。
...
其實比咩較吖,入到是但一間都值得開心啦,我都開心咗成個暑假,直至見到阿女攞返嚟果叠暑期功課

Eat_Sleep_Play 發表於 17-9-6 17:58
其實比咩較吖,入到是但一間都值得開心啦,我都開心咗成個暑假,直至見到阿女攞返嚟果叠暑期功課 ...
咁阿女開唔開心先?

佢開心咪OK囉

hkpapa852 發表於 17-9-6 18:02
咁阿女開唔開心先?

佢開心咪OK囉

佢OK架,入到呢間開心到飛起啦,功課多壓力大就一早預咗,佢果間小學都應付到,會有勇氣應付埋呢間中學

Eat_Sleep_Play 發表於 17-9-6 18:07
佢OK架,入到呢間開心到爆啦,功課多壓力大就一早預咗,佢果間小學都應付到,會有勇氣應付埋呢間中學:happy ...
阿女開心就得, 其它人點諗, 話之佢

Eat_Sleep_Play    發表於 17-9-6 18:16
‹ 上一主題|下一主題