用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St Mary定Maryknoll 學習氣氛較濃厚?
樓主: wsl05
go

St Mary定Maryknoll 學習氣氛較濃厚?  

Yanamami 發表於 17-9-6 10:01
SMCC既Pres1都有机会俾天神差果班拖累。差起上黎可以好差……話哂MCS会篩走左d band2尾同band3,SMCC要全 ...
如果只收小學部B1+B2, 再加街外B1生, 平均成績都只係同人地小學部"所有"(B1+B2+B3)學生再加少量街外學生相近, 咁.....

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-6 10:06
如果只收小學部B1+B2, 再加街外B1生, 平均成績都只係同人地小學部"所有"(B1+B2+B3)學生再加少量街外學生相 ...
所以讀SMCC会辛苦d, 我諗学校要出多d力去“調教”班学生……

youma 發表於 17-9-6 00:11
兩者都不是, 是SMCC太著重CORE SUBJECTS, 忽略了SELECTIVES.
重Core都好正常, 升讀本地資助大學學位既條件, 暫時都不外符 Best 5 或 4C+2X, 點都要睇至少2-3科Core 既成績

咁Core成績好, 入U機會自然又高D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Yanamami 發表於 17-9-6 10:08
所以讀SMCC会辛苦d, 我諗学校要出多d力去“調教”班学生……
其實, 學校同學生都係:

No paid, no gain

回覆樓主:

讀那間不重要,重要6年後dse及心儀科。。。

王家爸爸    發表於 17-9-6 10:32

brother4 發表於 17-9-6 10:14
讀那間不重要,重要6年後dse及心儀科。。。
學校既DSE成績,同6年之後自己小朋友既DSE成績,其實無太大相關性。讀書靠自己既。

王家爸爸 發表於 17-9-6 10:34
學校既DSE成績,同6年之後自己小朋友既DSE成績,其實無太大相關性。讀書靠自己既。

...

Yanamami 發表於 17-9-6 10:01
SMCC既Pres1都有机会俾天神差果班拖累。差起上黎可以好差……話哂MCS会篩走左d band2尾同band3,SMCC要全 ...
唔明, 點解會俾天神差果班拖累? SMCS 和 天神的學生也是抽獎入, 難道SMCS 沒有差的學生, 照計差起上來照計都係可以一樣咁差...

fguy 發表於 17-9-6 11:06
唔明, 點解會俾天神差果班拖累? SMCS 和 天神的學生也是抽獎入, 難道SMCS 沒有差的學生, 照計差起上來照計 ...
就算大家都有大抽獎入既学生,九龍城区同土瓜湾区始紿有d出入……

hkpapa852 發表於 17-9-6 09:47
如果話St Mary接龍後由小學部升上去既學生成績麻麻, MCS應該都唔會係好得去邊, 畢竟兩間學校近年中一學生既 ...

你終於都出嚟講返句公道說話,SMCC唔洗再比人捱打

Eat_Sleep_Play 發表於 17-9-6 13:58
你終於都出嚟講返句公道說話,SMCC唔洗再比人涯打
其實我想睇戲睇耐D..... 不過見到有悶場, 開始無料到...... 唯有出吓聲啦!

Eat_Sleep_Play    發表於 17-9-6 14:05

hkpapa852 發表於 17-9-6 14:03
其實我想睇戲睇耐D..... 不過見到有悶場, 開始無料到...... 唯有出吓聲啦!

我想喺度食緊花生

karen55407 發表於 17-9-6 16:14
我想喺度食緊花生
我諗, 我多口出完聲之後, 無乜花生食了......

wsl05 發表於 17-9-2 22:12
如題
8啩問吓, 令千金分咗校內組別未呢?

Group A, B, B-......

Fionyiu 發表於 17-9-6 00:22
我朋友囡的同學自小學階段已経常性主科考試不及格但仍何升班,直至到升小六那年,因為有兩科主科不及格才 ...

小學部係兩科主科唔合格才會留班的,以我經驗,尤其中文科,考試會有全級三分一人唔合格的。

karen55407 發表於 17-9-6 16:29
小學部係兩科主科唔合格才會留班的,以我經驗,尤其中文科,考試會有全級三分一人唔合格的。
...
我又八卦下,天神定St Mary's?是否中文卷好深?又想知St Mary's 同天神升中的條件一唔一樣?

Eat_Sleep_Play 發表於 17-9-6 16:33
我又八卦下,天神定St Mary's?是否中文卷好深?又想知St Mary's 同天神升中的條件一唔一樣?
...

SMCS;一樣

Eat_Sleep_Play    發表於 17-9-6 16:38

Eat_Sleep_Play 發表於 17-9-6 16:33
...
所有一條龍既津校, 都只能以EDB唯一準則去安排小學部學生升中.

早兩年前出既一條龍微調方案, 分別只在於小學部可要求小六成績不理想學生留一次班, 但下年都要俾佢直升 (除非家長放棄直升, 或手多去報考直資學校)

親戚個女讀緊SMCC ,學校低調、學生勤力。
SMCC出產最多香港傑出學生:

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk ... F%E9%81%B8%E8%88%89

數据有點奇怪。

另一個Hong Kong Outstanding Students' Association,有另一結果。

https://en.wikipedia.org/wiki/Ho ... ing_Students_Awards

hkpapa852 發表於 17-9-6 16:36
所有一條龍既津校, 都只能以EDB唯一準則去安排小學部學生升中.

早兩年前出既一條龍微調方案, 分別只在於小 ...
Deleted