用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 你地有冇在學校訂英文報章?
go

你地有冇在學校訂英文報章? [複製鏈接]

你地有冇在學校訂英文報章?
有時間睇嗎?

0    0    0    0

sammag 發表於 17-9-2 20:30
有時間睇嗎?

學校指定要訂。 舊年我個女全部放晒locker, 學期尾陸續搬回家墊㷛底
佢話冇時間睇

王家爸爸    發表於 17-9-4 09:57
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

有時間睇嗎?

睇英文報章都係盡人事而已,叫就睇下咁囉!點點滴滴都有用嘅!今年的起心肝推佢睇多D先.

如LS係英文, 應該要睇

之前我學校英文報紙嘅存在係為左每月 10 篇 Newscut....有一排,班老師傻左話做超過 12 份有 effort 分加...
一到 4 月 d 報紙就冇人要,因為 Newscut 已經完。

回覆樓主:

只會加重書包負擔

有時間睇嗎?
有, 中二時的英文老師每隔一週指定學生在報紙里, HIGH LIGHT 重點/VOCAB字 做預習,課堂上要抽人答下報張里所見所聞, 相对閱讀理解有幫助

試過一次假期功課, 老師要學生借英文書做閱讀報告,
要求睇完書, 重點描述下書里人物/事情, 仲要你用自身角度寫下对事件睇法
當然有人認真, 有人HEA, 掂知返學后老師當場要學生講下对自己借本英文書
嘅睇法, 學生無法答出, 諗住求其講, 老師開佢份功課睇, 講嘅同寫嘅唔一样,
老師要求學生再做一份要認真睇晒本書來做

回覆樓主

我仔學校唔係規定一定要訂,所以我唔知訂唔訂好,當然知道閱報既好處,不過剛升中一,預計唔到有冇時間日日睇,同日日揹份報紙都有一定負擔。
所以想睇下大家既經驗而決定。

回覆樓主

囡中一學校安排隔星期三訂Posties.

這份可以自己網上訂,有sample睇合適否,寄屋企地址收,印刷紙不是一般報紙料,不易發黃。
Kei Kei is breastfeeding till 2 yrs 6.5 mths and she is weaned naturally.

sammag 發表於 17-9-2 23:52
我仔學校唔係規定一定要訂,所以我唔知訂唔訂好,當然知道閱報既好處,不過剛升中一,預計唔到有冇時間日日 ...

SCMP 綱上版免費,可選些有趣文章看
‹ 上一主題|下一主題