用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有冇唔比帶電話返學既中學
go

有冇唔比帶電話返學既中學   [複製鏈接]

有冇唔比帶電話返學既中學,你地點樣處理兒女放學既聯系?
我仔岩岩中一,唔會帶電話返學,要搭車返放學,遲d 放學亦會去補習。
   1    0    0    1

唔知仔仔學校會唔會突擊檢查書包?

先睇定 d,如果發現老師根本唔理,可以偷偷帶電話,返到學校就拆舊電出黎。我之前中學係要擺電話入 locker,但係我冇,照樣放書包。買個傻瓜低級電話畀佢,細細部,冇咁顯眼,又可以通訊。

我諗应該無唔俾帶电話既中学~最多係校內唔可以开机啫~

回覆樓主:

我個囡中學電話要鎖响 locker. 佢剛升中一,我冇俾佢帶。

回覆樓主

囡學校不鼓勵帶電話,但有提供locker鎖電話,校規好嚴,校內响機或使用記缺點一個。

我無比她帶手機,今年升中一,暫時由我接送適應中!

Kei Kei is breastfeeding till 2 yrs 6.5 mths and she is weaned naturally.

回覆樓主

我仔中學手冊校規寫明唔比帶電話,我朋友個仔讀觀塘某男校都講明唔比帶電話。

sammag 發表於 17-9-3 09:34
我仔中學手冊校規寫明唔比帶電話,我朋友個仔讀觀塘某男校都講明唔比帶電話。
...
你知有学校唔俾带仲问?

Strawberrys 發表於 17-9-3 09:12
囡學校不鼓勵帶電話,但有提供locker鎖電話,校規好嚴,校內响機或使用記缺點一個。

我無比她帶手機,今年 ...

我囡校手机可隨身 學校要學生學習自律
校內範圍内唔準開机 除非天氣特變
學校至比囡打電話比家長 報平安 或匯報情況
如課堂上聽到電話鈴聲沒收 請家長回校領回
所以學生都好守紀律

回覆樓主:

哥哥中學講明不准帶電話,搜書包發現電話會記缺點,要訓練孩子有交帶,妹妹中學可以帶電話,但見哥哥沒有用手機,有交帶,她就學哥哥,沒有帶手機返學,每天返學前都有講今天放幾點,跟哥哥一樣有交帶,其實我們讀中學時都無手機,我們都不可以報告行縱。

Yanamami 發表於 17-9-3 09:50
你知有学校唔俾带仲问?

我不是問如何偷偷帶,我係問不帶電話返學,放學時如何處理跟子女既聯繫?想聽下有經驗既家長分享。

MariaTsui 發表於 17-9-3 11:20
哥哥中學講明不准帶電話,搜書包發現電話會記缺點,要訓練孩子有交帶,妹妹中學可以帶電話,但見哥哥沒有用 ...

謝謝分享,咁如果放學後仲要去補習,有冇叫子女去到補習社要致電向你報到?

回覆樓主:

我個囡冇電話,家長 download e class app 知佢幾時返放學。我同阿囡講佢幾點離開學校我唔理 (我自己中學時放咗學都鍾意同同學一齊做功課,磨爛蓆),但離開學校要半個鐘内回到家。

樓主個case 同補習社講遲十分鐘都唔見人call 你咪得囉。冇收 call 啫係冇事啦。

sammag 發表於 17-9-3 14:37
謝謝分享,咁如果放學後仲要去補習,有冇叫子女去到補習社要致電向你報到?
...

我沒有叫哥哥報到,因為他是一位守規矩的孩子,我們互相信任,如果他突發遲回家,是會找電話通知我的。

MariaTsui 發表於 17-9-3 20:16
我沒有叫哥哥報到,因為他是一位守規矩的孩子,我們互相信任,如果他突發遲回家,是會找電話通知我的。
...

嗯,謝謝你的分享。
小學一直都係在屋企附近返,返屋企只係三分鐘,樓上樓下咁。現在升中要去隔里區返,所以有d d 擔心,我會多d 提醒佢要交帶得好。

靚靚C9 發表於 17-9-3 15:45
我個囡冇電話,家長 download e class app 知佢幾時返放學。我同阿囡講佢幾點離開學校我唔理 (我自己中學時 ...

唔該晒你

sammag 發表於 17-9-3 21:12
唔該晒你

唔洗客氣

你情况同我一樣,之前樓下返學,宜家去隔離區大約半小時。不過家陣有 e class app 真係好方便,我以前中學年代冇呢D又冇手機,車程起碼一個鐘,又會留响學校磨下,同阿媽真係講個信字架咋,不過當時社會冇咁多壞人冇咁複雜嘅。宜家仔女剛升中學,家長都要一齊適應。大家努力啦。

純粹討論, 不是質疑不同學校的做法優劣

小女唸書的小學, 基本上不准帶手機回校, 除非有特別理由向校方提出申請, 例如: 學生要自行放學, 有手機方便聯絡家長。學校的考慮大重提是學生安全。

現升讀中學, 學校准帶手機, 但不准在校內使用。

個人看法:
手機是現代很平常、有用、方便的聯絡方法, 更有很多額外用途是實用又方便, 例如九巴apps查詢班次, 到站時間, google map幫助找尋地方, 港鐵apps.......

中學生活動多, 課後可能自己去參加活動的場所, 與朋友相約, 地點未必是平常熟悉, 又或臨時交通有阻滯,天氣有變化, 能用手機查資訊, 聯絡家長, 是涉及安全問題
雙職家庭, 孩子自行放學, 如果無手機, 會點呢? 很容易想像不方便的地方

為何學校不准學生帶手機?
-怕遺失? (咁, 課本都可以遺失)
-怕沉迷? (放學後一樣可以沉迷)
-怕破壞秩序? (可以規定校內不准使用)

其實, 我想不通, 中學生帶手機回校的壞處會多過好處嗎?

sammag 發表於 17-9-2 16:46
有冇唔比帶電話返學既中學,你地點樣處理兒女放學既聯系?
我仔岩岩中一,唔會帶電話返學,要搭車返放學, ...

我仔學校不準帶電話,除非有理由、寫信向學校申請。校務處有兩部電話俾同學打俾屋企,有時突然要遲放/留校,阿仔就午飯/放學打俾我。有時真係一堆學生排隊打電話。
若要補數那天,7點前實返到屋企,我沒有太擔心。

MC1128 發表於 17-9-3 22:38
純粹討論, 不是質疑不同學校的做法優劣

agree with you.

我作為家長, 個仔要自己跨區返学, 車程一小時, 放學又要去其他區課外活動, 我從一個中學生的安全出發, 實比部手機個仔帶 (我仔学校係准帶手機)。

學校可禁止学生在校使用手機, 但唔可以禁止學生帶手機返學。個學生返學途中遇上突發事,因為冇手機而 通知唔到家長或求救唔到而有咩意外, 學校擔當得起碼??

果d 唔比學生帶手機返学的學校真係要檢討呢個與時代背道而馳的校規。

回覆樓主

我仔都係剛上中一,雖然無需跨區,但仍要搭兩程車共約半小時或多啲返到校。之前小學在家附近步行不需3分鐘,所以一直無出電話俾佢。

考慮到升中後自行返放學,我哋都會擔心,於是買部電話俾佢,希望佢朝早返到學校打個電話返嚟報平安,或者路途中有咩特別事都有個電話可以聯絡下。但條友返到校都係唔打,佢話嫌麻煩,臨訓前已熄定機(學校俾帶電話,但校內必須熄機及不可展示)。咁即係有等於無... ...

我知道有啲中學係唔俾帶電話,起初我都會覺得使唔使咁嚴謹。但爬文後發現都唔係一件極端事,依家我會接受。
‹ 上一主題|下一主題