用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有冇唔比帶電話返學既中學
樓主: sammag
go

有冇唔比帶電話返學既中學  

"迦密中學"都係唔俾帶電話返學,有需要就要向學校申請並解釋原因,不過唔知現在是否仍然有此限制呢?!多年前簡介會舊校長在場向家長講的呢!

Yanamami 發表於 17-9-3 07:06
我諗应該無唔俾帶电話既中学~最多係校內唔可以开机啫~
有...我仔學校講明唔比帶電話返學

sammag 發表於 17-9-3 09:34
我仔中學手冊校規寫明唔比帶電話,我朋友個仔讀觀塘某男校都講明唔比帶電話。
...
係...我就係個間囉

YmOra 發表於 17-9-5 10:54
"迦密中學"都係唔俾帶電話返學,有需要就要向學校申請並解釋原因,不過唔知現在是否仍然有此限制呢?!多年前簡 ...

是的,冇电話也有冇电話的好,阿仔乘車時便用來看書,最重要是訓練他有交帶,今年已中三,未覺得有大問題。

ChapmanMa 發表於 17-9-7 14:23
是的,冇电話也有冇电話的好,阿仔乘車時便用來看書,最重要是訓練他有交帶,今年已中三,未覺得有大問題 ...

其實,幾年前响簡介會聽到前校長"龔校長"話貴校不可以帶電話回校時,我的反應是十分贊賞呢!其他學校我不知曉,但"迦密"的情況我倒明白少少,因為我知道迦密有她完善嘅學習模式,如放學後有安排""增潤班或補底班""為同學們打好學科上的"""根基""",這點善用得宜又何需外出找補習社加操,既然無需四出奔波,學生就無需要為報平安而要電話呢!另外一點是,學校開放地方讓學生們可以留校做功課,難得的是係有老師駐守的呢!同學們如果遇見問題可以隨便向老師請教,記得還開放至幾夜添,這好處又解決咗家長擔心獨留子女响家中的憂慮呢!又不用怕孩子放學後會四處遊蕩唔知去邊樹,既然學校提供這構思有如"""自修室"""似的功效,應該話比公共自修室更勝一籌先啱!因為迦密還有老師協助解疑難呢!以上兩點學習模式已經幫助家長們解決孩子放學後必須要帶電話的需要呢!加上,你講嘅成長行為,善用時間看書和有交帶種種,我相信迦密係好完善地考慮晒當學生無電話用的日子亦不會影響他們的學習與成長呢!

YmOra 發表於 17-9-7 16:13
其實,幾年前响簡介會聽到前校長"龔校長"話貴校不可以帶電話回校時,我的反應是十分贊賞呢!其他學校我不知曉 ...

對,的而且確學校的支援是很好,還記得中二時的老師還指出我地無須額外買街外的補充練習,同學只須用心做好校內功課、及一些自由參與的網上練習便足夠。若成績不理想,老師会邀請同學與同學温習或分享聽英文story sharing 等

ChapmanMa 發表於 17-9-7 16:23
對,的而且確學校的支援是很好,還記得中二時的老師還指出我地無須額外買街外的補充練習,同學只須用心做 ...

值得贊,十分有系統,家長可以煩少好多嘢呢!

YmOra 發表於 17-9-7 16:13
其實,幾年前响簡介會聽到前校長"龔校長"話貴校不可以帶電話回校時,我的反應是十分贊賞呢!其他學校我不知曉 ...
談到上述校方為同學的課後安排, 十分好呀, 但同不准/准帶手機關係不大

學生放課後, 又點只補習同溫習呢?

舉例:擔任校內年報編輯, 放學後要到印刷公司、要前往採訪、要採購物品

擔任學會副主席, 下課後到他校作賽、商討聯校比賽的安排

嚟緊有朗誦節, 學生自行前往比賽場地, 部分比賽場地由九龍去香港, 由香港去九龍, 甚至晚上七八點才完成比賽, 要不要用手機找陌生的場地、賽後報吓成績?

現今中學生, 活動範圍, 不會只是點對點, 由屋企去學校, 由學校番屋企罷?  

港鐵昨日公布,其手機應用程式 MTR Mobile至今累積逾330萬下載次數,在周一(9月4日)起,將提升其Traffic News,在出現較長時間車務延誤時,會新增不同顏色的燈號顯示,反映每條綫路的實時車務狀況,同時在事故期間,提供其他公共交通工具資訊。
港鐵商務總監楊美珍表示,Traffic News功能會進一步提升,港鐵網頁和 Traffic News 會新增綠、黃及紅燈號顯示,分別代表列車服務良好、服務延誤(額外候車及行車時間;或服務逐步回復正常)和服務受阻(考慮使用其他交通工具),讓乘客更方便了解每條鐵路綫的實時車務狀況。
金鐘站率先推出
另外,應用程式又將增加「站內搜尋」及「快捷出站」兩個新功能。「站內搜尋」將在金鐘站率先推出。
楊美珍表示,已於金鐘站6層安裝1千個信標,乘客可以手機配合站內裝設的信標裝置,利用藍芽取得室內導航服務。而「快捷出路」功能則能顯示最近出口的車廂和車門,亦可點選以地圖顯示最近目的地的出口。

無手機, 幾百萬人可以使用的服務, 你卻不可以用

MC1128 發表於 17-9-7 22:29
談到上述校方為同學的課後安排, 十分好呀, 但同不准/准帶手機關係不大

明白你所講的,無錯,有電話在手且懂得善用會是幫到忙和減少時間的浪費,但是,其實有幾多學生會把手機的應用部份詳加利用,而把遊戲娛樂設時去做,當然,當中係有不明白為何學生放學後的私人時間就是自己,要開手機亦是私人事情,只要在校關機就可以呢!學校此舉要求係有些給人過於限制的感覺,其他中學我不知曉,但"迦密"有此要求得嚟亦有為學生諗多DD做多DD,所以我欣賞呢!仲有一點,龔校長常常分享的事情裡使我明白到他是一個不太依賴先進科技學習和解決問題的一位老人家,他口中的"迦密"之成長歷史是克苦的是逐頁逐頁字典揭的查的才有真正的效果,他鼓勵學生多嘗試克苦學習,記得他常常贊賞中國內地的學生好興有夜讀習慣,同學們善用晚間寧靜的優點進行學習,他們沒有電腦沒有打機沒有SMS短訊交友,只做一件事--讀書,當時我深深明白到校長係想學生花時間响書本,就連一丁點的時間也不想孩子用在玩機之處,所以,我見他有限制之要求,亦有提供方案盡量把要求所帶來的不便減至最低呢!不過,再過數年不知道這限制會否因需要與時並進而消失於校規之內呢?!其實,個人對"迦密"這條校規看作為""學校傳統特色""呢!

我仔學校講明唔比帶手機返學, 會見光死 (即時沒收, 扣留3日再由家長親自去學校攞返).....
我仔返放學我已無接送, 佢每日定時出門, 放學基本都準時, 如有咩突發事, 佢就會喺學校打比我通知我.....
其實有唸過買隻智能手錶比佢返學的, 起碼返放學途中有咩事, 佢可以通知我.....但又擔心佢上堂會不停收whatsapp msg (見佢放學返嚟check whatsapp msg可以有過百條), 驚佢會分心覆msg, 我而家都未解決到呢個問題

我仔學校都係講明唔比帶電話,由去聽升中一講座已講明呢間學校係唔比帶電話,如果家長接受唔到就唔好報,到入左註冊又再講明,到家長會都係重申係唔比帶,甚至着住校服都唔可以用電話,如有特别情形可申請,(或某些日子/情況下),但我相信一定有非常特别的理由

sammag 發表於 17-9-2 16:46
有冇唔比帶電話返學既中學,你地點樣處理兒女放學既聯系?
我仔岩岩中一,唔會帶電話返學,要搭車返放學, ...

有,連普通電話也要申請,學校門口提供電話给学生用

MC1128 發表於 17-9-7 22:29

如有這些特別情況,如出外比賽,留校加操訓練等,該負責老師是批准帶电話的,同學早上把電話交給老師或隊長便可,所以學校已顧及這點,而這些特別情況也不是經常發生,學校門前有3部电話,同學有需要可隨時打,非正常上學日子要回校,是可以帶的

醒目開學勳章

lovesmyfamily 發表於 17-9-11 00:56
我仔學校講明唔比帶手機返學, 會見光死 (即時沒收, 扣留3日再由家長親自去學校攞返).....
我仔返放學我已無 ...

要留意有學校唔準帶智能手錶,因為,等同手機般。

其實各位知唔知道,現無電話有幾唔方便,士多無電話借,飱廳無電話,電話亭已經唔多,便利店已經無付費電話,政府宣傳都叫人唔好借電話給陌生人,試過出街唔記帶電話,而要用電話的人,就知道。

回覆樓主:

我仔間学校唔比带電話,如係学校附近比老師見到穿校服用手提電話即收,加記一個缺點。舊年我仔練話劇練到10點幾,因太夜我仔心急一出校門打比我,點知比一個唔識的老師見到,記左一個缺點加收機2 星期。

joetsang 發表於 17-10-4 10:15
我仔間学校唔比带電話,如係学校附近比老師見到穿校服用手提電話即收,加記一個缺點。舊年我仔練話劇練到10 ...

哩個情況好似嚴厲過頭