用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 女兒想參加中、英文作文比賽
go

女兒想參加中、英文作文比賽

有邊d中英文作文比賽認受性高又可不經學校申請,謝謝!

rubycourt 發表於 17-9-1 22:30

Young post
Short story competition, summer 同winter 兩季各有一次。summer 剛完,等winter.
教協每年都有比賽,另外可投稿中學生文藝月刊,好作品可入選年度評選

其實作文比賽好多,貴校無post 在內聯網?

suliyah    發表於 17-10-26 13:17

MC1128 發表於 17-9-2 09:49
Young post
Short story competition, summer 同winter 兩季各有一次。summer 剛完,等winter.
教協每年 ...

先謝謝你的回應。小女學校我在去年也見到有post上網關於作文比賽,但我唔清楚是否一定要經學校選才可參加。如果自己知道邊d認受性高又可個人申請的,便自己直接寄去參加。

rubycourt 發表於 17-9-2 11:59
先謝謝你的回應。小女學校我在去年也見到有post上網關於作文比賽,但我唔清楚是否一定要經學校選才可參加 ...

http://www.hkywa.com/
Hong Kong young writers awards
呢個比賽要學校本身登記先,然後透過學校交作品。
不知其他學校做法如何,小女學校不會篩選學生,只負責做行政程序,所以經學校報名並無不便

我近年發現,中英作文、閱讀報告比賽很多很多,必須経學校的約佔一半。

rubycourt 發表於 17-9-2 11:59
先謝謝你的回應。小女學校我在去年也見到有post上網關於作文比賽,但我唔清楚是否一定要經學校選才可參加 ...
我大仔小學時都有參加 Young Post 既比賽,唔需要經學校投稿,其實唔錯,入圍被刊登既話,佢哋會寄兩份俾你。
另外亦可以試下,佢哋既 Junior Reporter,每星期寫下啲幾十字既有趣話題。

Kids4kids 既 writing for a cause 都係可以自己報。
新鴻基地產同明報每年都有寫作比賽,都係可以自己報,舊年既主題叫「濃情‧家書」。

11JJ22 發表於 17-9-13 20:07
Young post 係投稿形式嗎?
online send 給file 去, 非常方便, 連form都唔洗填

11JJ22 發表於 17-9-13 20:07
Young post 係投稿形式嗎?
係,每年兩次,冬季應該好快開始(大約十二月中截止)。

rubycourt 發表於 17-9-1 22:30

你就好啦!囡囡主動話參加寫作比賽.佢平時一定睇好多書呢?!都好鍾意寫下嘢嗎?鍾意寫,是否她的天生個性嗎?還是jm你的功勞呢?請多多分享呢!我經常鼓勵女兒寫下嘢都未見成功呢!!!

回覆樓主

請問有冇英文故事創作的比賽呢?

FloliMom 發表於 17-9-14 23:38
請問有冇英文故事創作的比賽呢?
每年暑假:Kids4Kids Writing For a Cause Competition

王家爸爸 發表於 17-9-15 14:51
每年暑假:Kids4Kids Writing For a Cause Competition

Thank you!暑假!要等下一年了,希望記得

FloliMom 發表於 17-9-15 14:57
Thank you!  暑假!要等下一年了,希望記得 (emoji)!
故事寫作最快係SCMP既冬季寫作比賽,大約十二月;HKYWA今年遲啲,好似一月先至截止。

王家爸爸 發表於 17-9-15 15:02
故事寫作最快係SCMP既冬季寫作比賽,大約十二月;HKYWA今年遲啲,好似一月先至截止。 ...

謝謝你的資訊

YmOra 發表於 17-9-14 22:23
你就好啦!囡囡主動話參加寫作比賽.佢平時一定睇好多書呢?!都好鍾意寫下嘢嗎?鍾意寫,是否她的天生個 ...

你小朋友中幾?

rubycourt 發表於 17-9-21 18:34

你小朋友中幾?

女兒今年中二了.

回覆樓主:

HKYWA要經學校報,今年題目西遊記,我囡已經寫緊。這2屆我囡都有幸入圍;書有佢篇文,佢好開心。佢話今年個題目難寫D喎

王家爸爸    發表於 17-10-26 10:53

M-1 發表於 17-10-20 20:34
HKYWA要經學校報,今年題目西遊記,我囡已經寫緊。這2屆我囡都有幸入圍;書有佢篇文,佢好開心。佢話今年個 ...
小朋友幾年級?

王家爸爸 發表於 17-10-26 11:08
小朋友幾年級?

今年中四