用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 有無人開始搞緊網上專上學生資助計劃 ? 我搞到頭都暈 ...
go

有無人開始搞緊網上專上學生資助計劃 ? 我搞到頭都暈 [複製鏈接]

我搞到頭都暈, 比中小學申請煩複好多, 你地有同感嗎 ?
   2    0    0    0
~ 我是一隻超級懶瞓豬 ~

不如大家一齊分享下心得, 可以嗎 ?

靚豬豬 發表於 17-9-1 19:34
不如大家一齊分享下心得, 可以嗎 ?
No experience, can't share anything.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 靚豬豬 的帖子

係吖,淨係銀行存摺要打舊年嘅交易紀錄都唔知點算,一向都好少打簿,有無高人可以指點一下?

回覆樓主:

同 銀行講要記錄便可,但一定要收費用。。

靚豬豬 發表於 17-9-1 19:33

叫細路自己攪啦

回覆 靚豬豬 的帖子

Grants and loan ??

佢有個計算機, 填左計下有無得資助先去搞....

https://e-link.wfsfaa.gov.hk/EBILLPRD/jsp_public/vas/vas0101.jsp?WINDOW_ID=WINDOW_1504813900554

本身..佢是 跟財政年度...如果之前無準備好...好多資料都要叫銀行印番出來, 張張都要錢, 另外, 連投資保險都要填...

利申...無申請過,

如申請免還款資助,你預咗要全家人經濟解剖交表先,俾到咩文件就俾住先!到時會有學資處人員教你/要求你補交相關資料

701003 發表於 17-9-10 23:37
如申請免還款資助,你預咗要全家人經濟解剖交表先,俾到咩文件就俾住先!到時會有學資 ...

其實家庭收入上限幾多

超級版主 醒目開學勳章

專上學生資助計劃
詳情:
http://www.wfsfaa.gov.hk/sfo/tc/postsecondary/fasp/overview.htm
唵嘛呢叭咪吽
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

醒目開學勳章

Hi 豬豬

搞定了嗎?  我明年。 我朋友說明年4月開始,所有收入都要證明,解釋。
我有幾間銀行戶口,間間都有用,間間都cut 不了。 到時要print 記錄都不知要幾錢?  現在都是e-statement,自己print 可以嗎?

醒目開學勳章

雪文 發表於 17-10-31 16:21
Hi 豬豬

搞定了嗎?  我明年。 我朋友說明年4月開始,所有收入都要證明,解釋。

我一間銀行仲幾個種類的戶口,如支票,外幣。 樣樣都要statement, 12個月是嗎? 銀行影印費都不知幾多

Hi 豬豬

通常父母有工作都不可有资助的。

醒目開學勳章

hw1115 發表於 17-11-1 14:36
通常父母有工作都不可有资助的。

看表面很高,一個月的家庭收入嗎?

醒目開學勳章

若你未婚,包括你和你父母的資產。若你已婚,則包括你和你配偶的資產。)
物業∕土地∕停車位的證明文件,如買賣合約、差餉通知書、按揭還款表。
車輛∕船隻登記證、按揭還款表。
你及你父母∕配偶的所有銀行戶口(港幣∕外幣的儲蓄∕支票∕綜合理財∕聯名帳戶∕零存
整付及其他帳戶)的存摺簿及月結單,包括顯示帳戶持有人及帳戶號碼的一頁,以及顯示帳
戶在二零一六年四月一日至二零一七年三月三十一日期間所有提存紀錄的有關頁數。
如銀行存摺內註有“Net Back Items”∕“CBC”等字樣(即未能顯示較早時的每項提存紀錄
而只顯示一項綜合記項),你必須向銀行索回有關細項,然後提交本處。
顯示定期存款截至二零一七年三月三十一日的結餘的證明書∕收據∕通知書。
投資項目(股票∕認股證∕債券∕基金)及有現金價值及紅利的儲蓄或與投資連繫的保險計
劃)的結單,以顯示截至二零一七年三月三十一日擁有的種類∕數量∕價值∕戶口結餘。
如你或你父母∕配偶屬自僱人士或自行經營業務,須提交商業登記證、資產負債表、經營損
益表。

雪文 發表於 17-11-1 16:23
看表面很高,一個月的家庭收入嗎?

不是!
例子:你4人家庭74,××× 乘5等於家庭全年收入。如超過此数才不獲资助。

雪文 發表於 17-10-31 16:24
我一間銀行仲幾個種類的戶口,如支票,外幣。 樣樣都要statement, 12個月是嗎? 銀行影印費都不知幾多
...

print一個月嘅statement 免費, 超過一個月的每份$50

Hi 豬豬

Hi 雪文 唔好意思遲左覆你 因我唔係日日上EK
E statement 可以呀 只要show到你名同地址就ok

請問如在2018年9月入學, 申請所提交之銀行月結單需由4/2017~3/2018
計算呢?

Tks!
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

AppleChow 發表於 17-11-22 13:04
請問如在2018年9月入學, 申請所提交之銀行月結單需由4/2017~3/2018
計算呢?

yes
‹ 上一主題|下一主題