用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 普通話科點溫
go

普通話科點溫

想請教各位,小朋友小二,但爸媽都唔識普通話拼音,教唔到小朋友,有咩方法幫到佢學習好d?
有朋友話拼音靠死背,有朋友又話要搵私人老師補,究竟點好?

試下搵私人老師,睇下人地點樣幫小朋友溫書。

我父母都係唔識普通話,自己睇一睇就去考,成績都幾好。拼音死背會好辛苦,咁多中文字....又要分 4 聲,讀得多就會自自然然記得。

2jkidsfather    發表於 18-2-7 08:24

bbyau2010 發表於 17-8-31 23:09
想請教各位,小朋友小二,但爸媽都唔識普通話拼音,教唔到小朋友,有咩方法幫到佢學習好d?
有朋友話拼音靠 ...

拼音絕不是靠死背,係要明白聲韻調既配合就自然識。

1998Ruby1998 發表於 17-8-31 23:17
試下搵私人老師,睇下人地點樣幫小朋友溫書。

我父母都係唔識普通話,自己睇一睇就去考,成績都幾好。拼音 ...
睇下你要唔要標準, 要標準還是要記的, 但只為應付考試, 就要睇學校點考了。如果唔背唔記, 好多時一、四聲會錯, 二、三聲都會錯。有D學校唔單止考對話, 要考埋拼音。

2jkidsfather    發表於 18-2-7 08:24

回覆樓主:

普通話老師話, 發音準確, 寫出併音就冇難度。

低年級通常易,我都係臨急抱佛腳,因唔計分,只靠平時聽多d

2jkidsfather    發表於 18-2-7 08:25

little_yolky 發表於 18-2-6 18:12
睇下你要唔要標準, 要標準還是要記的, 但只為應付考試, 就要睇學校點考了。如果唔背唔記, 好多時一、四聲會 ...
3,4較易分,通常1,2我好多時分唔到

我都係煲唔掂冬瓜,有見及此,幼稚園时已俾女上拼音班,学完上小学都好ok, 自己搞掂我唔洗同佢溫。

assado 發表於 18-2-7 03:56
普通話老師話, 發音準確, 寫出併音就冇難度。
因為他們小時候是學拼音的, 你見好多國內小朋友, 細細個有字唔識寫, 就寫個拼音出嚟。所以基礎如果想準都係要先學拼音, 學好基礎, 就可以透過聽去寫拼音, 即拼音輸入法。

MrBeast 發表於 18-2-7 09:53
3,4較易分,通常1,2我好多時分唔到

我都以為係, 但我當年考試時, 老師mark晒我D二、三聲出嚟, 話好多讀錯咗。/ 同 V有時要刻意D讀, 至讀到個準音。

little_yolky 發表於 18-2-7 10:12
我都以為係, 但我當年考試時, 老師mark晒我D二、三聲出嚟, 話好多讀錯咗。/ 同 V有時要刻意D讀, 至讀到個 ...

oic, 我struggle 聽方面多d,小朋友讀呢,好多時只有一聲
通常這情況我用爺爺一聲pth 做反面教材

little_yolky    發表於 18-2-7 10:17

little_yolky 發表於 18-2-7 10:10
因為他們小時候是學拼音的, 你見好多國內小朋友, 細細個有字唔識寫, 就寫個拼音出嚟。所以基礎如果想準都係 ...

睇年齡, 小朋友就先學好講(正確發音) 先, 後些學併音; 大人可能先學併音先。

assado 發表於 18-2-7 13:15
睇年齡, 小朋友就先學好講(正確發音) 先, 後些學併音; 大人可能先學併音先。
...
但係响香港, 普通話基本等同外語, 語境又少, 電視節目都唔多套, 一星期一堂, 最多係普教中, 老師都唔咸唔淡, 好難學好正確發音, 所以, 都係要睇拼音。

不過, 如果家長由幼稚園開始請人教就好好多了。

little_yolky 發表於 18-2-7 17:32
但係响香港, 普通話基本等同外語, 語境又少, 電視節目都唔多套, 一星期一堂, 最多係普教中, 老師都唔咸唔淡 ...
電視大6劇可選pth,又有字幕,週街都有人識講pth,再唔係weekend深圳一天遊

MrBeast 發表於 18-2-7 17:40
電視大6劇可選pth,又有字幕,週街都有人識講pth,再唔係weekend深圳一天遊
1. 小朋友我最多俾佢睇卡通片, 我從無俾佢哋睇過劇集。2. 乜你無發現, 周街講PTH既人, D PTH唔多正咩?

回覆樓主:

我地睇cctv,發音一定標準!
指定睇既包括新聞、國寶檔案、百家講壇,然後細路仔自選兩個節目。

little_yolky 發表於 18-2-7 17:42
1. 小朋友我最多俾佢睇卡通片, 我從無俾佢哋睇過劇集。2. 乜你無發現, 周街講PTH既人, D PTH唔多正咩? :que ...
最近套三生三世冇看嗎?仲有書。
最主要係可以同佢講,佢d口音如何唔重要

MrBeast 發表於 18-2-7 21:34
最近套三生三世冇看嗎?仲有書。
最主要係可以同佢講,佢d口音如何唔重要
...
普通話.........標唔標準真係幾重要下............有D普通話真係好普通的。

little_yolky 發表於 18-2-7 10:12
我都以為係, 但我當年考試時, 老師mark晒我D二、三聲出嚟, 話好多讀錯咗。/ 同 V有時要刻意D讀, 至讀到個 ...

讀準既要求其實好高,不過師姐當年位老師講得好好,要將整個聲調呈現出黎,咁讀出黎先相對較準。其實唔只三聲字,係一至四聲都要咁。到聲調調準曬,就在韻母方面落功夫。搞掂韻母同聲調,基本上你既普通話已經好似native speaker。