用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 課外活動
樓主: Mini-mummy
go

課外活動 [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 17-9-5 10:50
點解需要認受性高既課外活動?又唔再需要升小、升中,都係揾啲鍾意既好啲。 ...
我只係話 "如果" 並唔係一定需要,選自己鐘意係一定的,家長付鈔,細路付出努力同時間,唔係為他人的。
某類活動係有意外驚喜的,個仔體藝其中一項,三個獎牌就三個優點,另一項獎牌係無優點的,其實有一個都好開心啦。
升中時體藝都係選番小學玩開,唔想用太多時間係課外活動,只係當調劑下,就似大人都會間中打波聽歌劃畫游水跑步打游戲機。
至於升中,從未想過用特異功能入神校,當年只係選合佢程度的,並無使用特異功能,問過佢唔止一次,係都唔肯轉校。

無知人 發表於 17-9-6 09:36
我只係話 "如果" 並唔係一定需要,選自己鐘意係一定的,家長付鈔,細路付出努力同時間,唔係為他人的。
某 ...
明白,原來有啲中學有獎牌就有優點,真係唔知道。我仔學校啲課外活動大部分都係學生主導,只係有問題既時候先至搵老師(例如需要用學校名義參加校外比賽)。

無知人 發表於 17-9-6 09:36
某 ...
我既升中睇法同你類似,當年除咗兩間直資試實力外,自行同大抽獎階段都只係選合佢程度既學校。

brother4 發表於 17-8-31 22:40
自己個人意見做功課不是最重要,由於孩子初中不做功課,中一考全級尾尾入咗垃圾班,中二考中間,中三全級考 ...

我覺得懂得做notes其實係好緊要,反映到孩子嘅理解能力、組織能力……不過做功課都可以反映孩子對課程內容嘅理解,有時一些刁鑽題目,可考量孩子嘅理解程度有幾深。

S-Kwok 發表於 17-9-6 10:13
我覺得懂得做notes其實係好緊要,反映到孩子嘅理解能力、組織能力……不過做功課都可以反映孩子對課程內容 ...

明白,可能原因有:孩子有學習問題,另懶和喜上網。。。

王家爸爸 發表於 17-9-6 09:43
明白,原來有啲中學有獎牌就有優點,真係唔知道。我仔學校啲課外活動大部分都係學生主導,只係有問題既時候 ...
我仔學校都係,盡量學生自己打理,俾佢地學下點辦事掛。
真係唔知其他中學點俾優點,問同學有無同點得黎又太過無禮。

回覆 wanmum 的帖子

其實佢射箭好一般。因為運動有成績,特別是海外,可以包括在jupas。如冇記錯,CUHK and UST都願意接受學生運動員入讀。

王家爸爸 發表於 17-9-6 09:43
明白,原來有啲中學有獎牌就有優點,真係唔知道。我仔學校啲課外活動大部分都係學生主導,只係有問題既時候 ...

我都發覺呀⋯⋯中學課外活動,好多都由高中哥哥姐姐帶領呀⋯⋯好有意義呀

Mini-mummy 發表於 17-9-13 08:49
我都發覺呀⋯⋯中學課外活動,好多都由高中哥哥姐姐帶領呀⋯⋯好有意義呀
...
自己同朋友既小朋友都話,佢哋學校學會既 teacher-in-charge,只係負責簽名,學生會自己寫計劃書、工作報告、財務報告、年報等,然後俾老師簽名。招募會員、籌款、平時既活動、開放日、管理委員選舉、下任會長人選、訓練下任委員等全部學生自己搞。

回覆 王家爸爸 的帖子

係呀!我仔學校的scout仲會印彩色宣傳單張,拍埋video upload上fb 招攬會員,真的很有趣,
可惜阿仔無興趣參加。

wanmum 發表於 17-9-13 14:55
回覆 王家爸爸 的帖子

係呀!我仔學校的scout仲會印彩色宣傳單張,拍埋video upload上fb 招攬會員,真的很有 ...
小朋友總有啲野有興趣,叫小朋友參加啲佢最鍾意既會,然後睇下有嘜發展空間。呢啲經驗其實同學業一樣重要。

‹ 上一主題|下一主題