用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 公文式中英數,好嗎?
go

公文式中英數,好嗎?

囝囝今年5歲 準備升k3本身有學劍橋英文, 但感覺冇乜用

大家有冇聽過 公文式嘅中英數好唔好
同一時間報讀中英數
小朋友會唔會太大壓力??

WongStarie 發表於 17-8-30 15:43

公文每周上一課,每科每月$700。每天也有一份功課,有五張紙到10張紙不等。佢嘅概念係主張超前學習,令孩子在學校上課的時候更有自信。功課係要每天做,如果專注的話很快做完,養成習慣很重要。數學主要重複練習題目,每一題也不一樣,可訓練孩子寫字和計數。英文有分母語和非母語。要聽CD同寫字讀文章,主要訓練閱讀能力,串字能力和執筆技巧。中文科我小孩沒有讀過,因為老師說他年紀小暫時先不用。我自己覺得數學不錯,可加強佢嘅數學根基。但是英文我小孩本來就很好了,依家俾佢上係訓練下佢寫字和串字。遲啲學下睇文章。不過佢好似鍾意英文多過數學。佢上公文之後學校的功課都做得很漂亮,和做得很快。我覺得對佢的自信和專注力有幫助。

回覆 WongStarie 的帖子

我支持上公文中

我支持上公文中

不過系用普通話教
會唔會有問題

maomaofafa 發表於 17-8-31 01:27

公文每周上一課,每科每月$700。每天也有一份功課,有 ...

700蚊吾算貴,係1對幾上堂? 同一年級分班上?

funghon 發表於 17-9-2 15:22
700蚊吾算貴,係1對幾上堂? 同一年級分班上?

可能10個到 看時段 個個程度不同 2-3老師 周圍巡同教 學生一邊做自己的

ohmygosh 發表於 17-9-1 16:29

我支持上公文中

請問公文中適合幾多歲開始學?小兒今年K1,可以開始學嗎?除左中文外,數學英文是否K1可以開始上?

WongStarie 發表於 17-8-30 15:43

我有英文母語版原裝書同cd,仲有做過的練習,7A同6A,我本想擺去二手賣,咁啱見到你post,你需要我100買俾你,兩個level以我女英文中上的程度都洗左兩個月錢,即1400仲要加cd同書兩本150蚊,你可試自己俾仔聽cd做下,有無耐性先再決定上吾上,都幾重下,兩本書加cd加400頁練習加個公文袋

elainechoy 發表於 17-12-4 10:19
請問公文中適合幾多歲開始學?小兒今年K1,可以開始學嗎?除左中文外,數學英文是否K1可以開始上?
...
小兒3歲5個月開始上公文數,學了約半年開始學減數。英文後期少少先上,不過英文無乜嘢要做的。主要寫下字串下字聽下CD,功課也很少,主要比佢看看句子及文章。

maomaofafa 發表於 17-12-4 22:55
小兒3歲5個月開始上公文數,學了約半年開始學減數。英文後期少少先上,不過英文無乜嘢要做的。主要寫下字串 ...

謝謝你,我住西環,有冇好中心可介紹?

elainechoy 發表於 17-12-5 01:11
謝謝你,我住西環,有冇好中心可介紹?

http://www.kumon.com.hk/en/be-a-student/center-search

可上kumon網站查看近自己地址的中心

回覆樓主

我個人覺得佢課堂規定 每日做5-10頁太多了!
小朋友暫時又細, 要求好似高了..
所以

自己淘 在家做...
又平, 時間又可自己決定

這個機構最大的缺點係師資,
您試試與店長說兩句您便會明白.. -_-"
教材就.. 唔見得有過人之處...

回覆 大雯bb 的帖子

淘D咩俾小朋友做

WongStarie 發表於 17-12-16 14:57
回覆 大雯bb 的帖子

淘D咩俾小朋友做

咩都有得淘..
如果你想
可以淘 公文數.. 日日在家做

當多個練習俾小朋友無壞既

LenaWong 發表於 17-12-4 19:55
我有英文母語版原裝書同cd,仲有做過的練習,7A同6A,我本想擺去二手賣,咁啱見到你post,你需要我100買俾 ...

你係咪放售?我有興趣,pm me plz

mslam1016 發表於 18-3-11 11:44
你係咪放售?我有興趣,pm me plz

sorry,已賣出,thx

回覆 mslam1016 的帖子

我有4A-C的公文英文書+CD有冇興趣?