用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 原來真係會輸係起跑線,係唔係真係要補習?! ...
樓主: 娃哈哈
go

原來真係會輸係起跑線,係唔係真係要補習?!  

b3410 發表於 17-9-1 16:25
Yanamami  真係好好人,一路認真答
我一見到已經話點解玩串字,以為小一 。
之後就有人出來講補習。 ...
我儲積分

wonglily    發表於 17-9-17 08:22

回覆 hkpapa852 的帖子

我朋友個仔小五開始補joseph, 佢話都幾多st jo 仔補。

QQpa 發表於 17-8-31 23:13

你唔覺得好多都係新會員,跟著一問一答,目的係帶出補習最有效 ...

你懂的

hkpapa852 發表於 17-9-1 15:50
其實你知唔知呈分試係乜? 升中派位係點嫁?

無話唔知... 小5 第一次呈分 英文:E  只係因為真係英文太差... 唔係好想講出黎... 我見各位媽媽D仔女好似都咁出眾...我個女..真係有D 比下去....

ANYWAY~小六第2次呈分仲有3個月... 我至諗緊係唔係要學下點樣答題技巧... 補一補..拉一拉... 話曬3次比例都一樣...仲有2次機會... 都有機會仲黎得切咁解...

娃哈哈 發表於 17-9-1 22:50
無話唔知... 小5 第一次呈分 英文:E  只係因為真係英文太差... 唔係好想講出黎... 我見各位媽媽D仔女好似 ...

網上世界冇人識你。不如你講埋小四小五成績係點。唔通A開突然E,B開又突然E?
一向E開今日先理?

其實你當初有咁既心態去教,就應該唔好同人比較

英文用三個月時間係無乜可能可以提升水1平,不如家長用多些時間同佢溫下課文, 串熟D生字,練習下grammar, 咁樣仲實際, 希望可以追番到合格水平

娃哈哈 發表於 17-9-1 22:50
無話唔知... 小5 第一次呈分 英文:E  只係因為真係英文太差... 唔係好想講出黎... 我見各位媽媽D仔女好似 ...

樓主,英文真是要去補下,考大學及工作英文真是好重要,下年升中,仲有時間,可以試一些輕鬆的英文班先,太谷的補習班你個女可能仲抗拒,平時鼓勵佢睇多d英語節目或電影或英文歌英文書,由淺入深慢慢來,培養好英文興趣她就會愛上英文

Yanamami 發表於 17-9-1 10:11
楼主,恕我直言……
我觉得你-向並唔瞭解同無留意你女既学习情况同需要。而家已快呈二先話点止生字識得少 ...

樓主對個女的學業、升中,似乎無咩要求、亦無咩所謂,以呈一的英文成績,就算讀的係神小,升中一事己算玩完!
假設而家開始惡補改善英文係小朋友的主動要求,而非大人一廂情願的期望,無兩三年的苦功都唔會見到咩成效!
不過想進步總係好事!

回覆樓主:

請問如何在不聽書不操練文法下,只重於大量閱讀,你女兒的文法就能遠勝其它同學,請問如何做到