用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 原來真係會輸係起跑線,係唔係真係要補習?! ...
樓主: 娃哈哈
go

原來真係會輸係起跑線,係唔係真係要補習?!   [複製鏈接]

公文英又點睇呢?

娃哈哈 發表於 17-8-30 19:07
我個女係見到英文就避~

又一個毒方法給不喜英文孩子,是英留學,孩子半推半就下去咗二年,住homestay生活要講英語,肯講就成功一半,另一半是有看英小說。。。講真中文中學一般英文比英文中學弱,現好一點了。。。

shadeslayer 發表於 17-8-31 12:46
你依家大失分吋,10個人10把口,20個建議,你自己要乜都未清楚,變成藥石亂投。

咁簡單講幾句就攪定,唔 ...

我應該會比佢試補習喇~
英文我自問教唔到~ 我自己都差

hkpapa852 發表於 17-8-31 13:26
你需要攪清楚既係:
1. 女兒係校內全級排名
2. 學校過往大約有幾多學生可升讀坊間所謂既B1中學

我都知有點遲~ 但都想佢黎緊兩次呈分會好啲~

brother4 發表於 17-8-31 18:06
又一個毒方法給不喜英文孩子,是英留學,孩子半推半就下去咗二年,住homestay生活要講英語,肯講就成功一 ...

去兩年30—40萬走唔甩~
搵個好啲既補習都唔使咁貴~

娃哈哈 發表於 17-8-30 22:30
你仔係 joseph li 度係補小學? 佢幾多歲開始補架呢?
Thanks

JOSEPH LI 一個月4堂好似都千幾兩千~ 如果我無記錯~
不過好細個都見到佢,佢仲企得穩~ 係真係有啲料~ 不過都要睇下你小朋友同佢夾唔夾喇~

娃哈哈 發表於 17-8-30 22:34
考試技巧, 應該要平日開始操?
加埋平日其他地方浸淫英文? 雙管齊下有幫助d?

我個人認為,你都係加急幫個女補考試點拎分先啦~ 考好個呈分試再講~

娃哈哈 發表於 17-8-31 19:18
去兩年30—40萬走唔甩~
搵個好啲既補習都唔使咁貴~

真的1萬二千鎊一年學費包住宿,二年要約2萬4千鎊。。要加班+多份兼職才勉強夠供佢讀書。。好彩入心儀大學。。補習英文佢hea住上堂,對佢用最後手段。。大學英文上課的,朋友孩子副學士也是英語授課。。英文昰要*浸*的,補習要*夾*不如自學(有興趣),如YouTube 孩子現看英小說

brother4 發表於 17-8-31 19:41

真的1萬二千鎊一年學費包住宿,二年要約2萬4千鎊。。要加 ...

其實樓主都一直決定找補習。但我覺得josxxx li又未必針對她。不如找學校附近的補習社。一定更有效!

拼音……人地K2K3学,P6就算係学国際音標都唔啱时候,事关呈二在即,無謂浪費时间精力係唔紧急项目上。

補习天皇……如果目標係DSE, 用6年去浸無可厚非,但呈二在即,遠水救唔到近火。

專補自己小学呈分試既,正如楼上講,应該係现時最適合方案,但亦开始得太遲,两个月亦提升唔到太多。不过做好过唔做……

而家要睇遠d, 英文程度应唔应付到英中?如英文弱又無兴趣,勉强谷到上英中亦未必应付到課程。

mytambb 發表於 17-8-31 21:18
其實樓主都一直決定找補習。但我覺得josxxx li又未必針對她。不如找學校附近的補習社。一定更有效!:fortu ...

自古成功在嘗試,相信樓主一定找到適合的

娃哈哈 發表於 17-8-31 19:16
我都知有點遲~ 但都想佢黎緊兩次呈分會好啲~
想考好呈分試就要分析下學校份卷先。
以我阿仔學校爲例,份卷可以分2部份,第一部份係textbook既句式和grammar, 依部份上堂有教又得溫,人地識你唔識,就會墊屍底,所以呢部份千萬不要失分,考試前睇下佢平日功課錯咩,要佢重點留意。

第二部份係textbook以外知識,即係書冇正接講述既grammar, 閲讀理解,作文。前2者可以跟學校程度,買練習做。作文就難短時間改進,唯有提佢避免careless mistake

娃哈哈 發表於 17-8-31 19:15
我應該會比佢試補習喇~
英文我自問教唔到~ 我自己都差

就算決定補,但千千萬種,又有千千萬萬老師。求其就腳,唔理補乜,就凶多吉少。你說問題係生字,有乜合小六的補習學生字?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-8-31 22:40
就算決定補,但千千萬種,又有千千萬萬老師。求其就腳,唔理補乜,就凶多吉少。你說問題係生字,有乜合小 ...

你唔覺得好多都係新會員,跟著一問一答,目的係帶出補習最有效咩?而且樓主一直都只係強調英文生字差,並沒有指出女兒問題所在或需要什麼協助⋯⋯

其實她/他心中已經有堅定的答案

Yanamami 發表於 17-8-31 21:50
拼音……人地K2K3学,P6就算係学国際音標都唔啱时候,事关呈二在即,無謂浪費时间精力係唔紧急项目上。

補 ...

娃哈哈 發表於 17-8-30 12:41
我一直都覺得小朋友可以玩就玩… 自由發展就好… 開開心心童年就夠~所以無特別迫我D仔女去讀書,或者學D ...

叻等如補習??

skkeung 發表於 17-9-1 08:41
叻等如補習??

我見好少人好似我個女咁唔補習

唔係私補就大班補~

rulerL 發表於 17-9-1 02:11

呈分~ 令到學生求學求分數~

QQpa 發表於 17-8-31 23:13

你唔覺得好多都係新會員,跟著一問一答,目的係帶出補習最有效 ...

其實佢又點指生字~ 不過我覺得生字唔識,寫句子都唔會好~
‹ 上一主題|下一主題