用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 原來真係會輸係起跑線,係唔係真係要補習?! ...
go

原來真係會輸係起跑線,係唔係真係要補習?!   [複製鏈接]

我一直都覺得小朋友可以玩就玩… 自由發展就好… 開開心心童年就夠~所以無特別迫我D仔女去讀書,或者學D咩野…
不過最近老公果邊一班親戚食飯~ D小朋友圍埋玩D拼字遊器…我至驚覺我個大女程度真係差其他小朋友好多~ 人地識果啲英文生字佢基本上都唔識~ 搞到我開始有啲擔心~

亦都搞到我開始反思…我既教育方法係唔係錯左?? 係唔係應該比啲仔女補習呢???

我自己都開始怕~如果而家唔比大女補下…下年升中一, 會唔會真係追唔上?!  第時搵唔到份好工~ 會唔會害左佢一世? 佢大個又會唔會怪我無比佢補習~唉~

各位媽媽,我想問下你地幾歲開始比小朋友補習? 有無D咩野英文補習老師可以介紹下?

5    0    0    0

吸取知識不單只是補習, 同佢多講下日常生活中的細節, 周槽發生的事情, 學術上的市面都有好多遊戲形式的教材,小朋友會好鐘意,你有時間心機教佢一定比出面補習勝多呢.

下年升中,已呈一?ok ma? or 龍校?

sorry 看錯, 以為樓主小朋友升小一

miujoey 發表於 17-8-30 14:32
sorry 看錯, 以為樓主小朋友升小一
我初初都以為升小一,因為話玩spelling
通常升中一唔玩啦。

人家孩子程度好,同補习唔一定有直接关係~正如楼上講,係日常俾左幾多心机落去。玩,亦可以从中学习,就算睇电視,揀啱節目,亦可以学到野。

b3410 發表於 17-8-30 14:45
我初初都以為升小一,因為話玩spelling
通常升中一唔玩啦。

佢陪啲細既玩,人但竟然差過啲細

Yanamami 發表於 17-8-30 14:56
人家孩子程度好,同補习唔一定有直接关係~正如楼上講,係日常俾左幾多心机落去。玩,亦可以从中学习,就算 ...

而家想谷一谷佢,希望佢中一會好啲~~

回覆樓主:

看YouTube 便夠,剛看老外是怎麽背單詞的?佢教10種方法。。另學英語,以入門到摔門!(從零開始)。。英文字母發音ABc26個

娃哈哈 發表於 17-8-30 15:21
而家想谷一谷佢,希望佢中一會好啲~~
語文要浸,無得谷~~你首先要搞清概念同方向先得,唔係只会行冤枉路。

唔係要補習

醒目開學勳章

娃哈哈 發表於 17-8-30 12:41
我一直都覺得小朋友可以玩就玩… 自由發展就好… 開開心心童年就夠~所以無特別迫我D仔女去讀書,或者學D ...
識字少補習唔會有太大作用,睇多啲書實際啲。其實你唔駛太介意,我仔都識啲我唔識嘅字,有啲字我識佢又唔識,無乜大不了。

醒目開學勳章

brother4 發表於 17-8-30 15:35
看YouTube 便夠,剛看老外是怎麽背單詞的?佢教10種方法。。另學英語,以入門到摔門!(從零開始)。。英文字母 ...
佢唔係有spelling嘅問題,係連隻字都唔識,睇youtube幫到幾多?

回覆樓主

如果佢生字都唔識多隻,佢應該句子都唔識寫~ 要補下習grammar 學下點寫句子!
多作多寫,感受下其他學校既學生程度,知自己不足,至有心提升,同啲勁學生做到同學,近朱者赤~

我覺得你應該比佢跟下英文補習天皇,補補啦!

我自己仔女,同啲朋友仔女個個都有去出面搵啲英文名師補習~ 大班補。

bobbob 發表於 17-8-30 17:07
佢唔係有spelling嘅問題,係連隻字都唔識,睇youtube幫到幾多?

所以我都建議去出面補習。
Bobbob~ 仔女有無補? 補邊?

回覆樓主:

人比人比Xx,點解要比較,小學?成績如何?

回覆樓主:

又講一次亞大是中文中學,考全級尾尾,現入心儀大學,之前有補習但佢hea住上堂,亞細小學考全級尾尾,高中學生會什工(會長)知比人差,靠自己努力多過補習今個暑假見亞細看YouTube 的英國文學是沙士比亞。。真係冇得比較,見有D小學己看沙士比亞。。天外有天。。

回覆樓主

如果小朋友係好學,很多媒介都可學英文,如睇書睇報紙睇電視。如果小朋友動力差d又唔抗距補習,谷吓都好。
:wave:

brother4 發表於 17-8-30 15:35
看YouTube 便夠,剛看老外是怎麽背單詞的?佢教10種方法。。另學英語,以入門到摔門!(從零開始)。。英文字母 ...

我個女係見到英文就避~

brother4 發表於 17-8-30 18:11
人比人比Xx,點解要比較,小學?成績如何?

佢中文教既野~ 就無乜大問題,一到英文就死
‹ 上一主題|下一主題