用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇小朋友N班讀私校, 然後K1 轉去津校
go

有冇小朋友N班讀私校, 然後K1 轉去津校

大家覺得小朋友有冇分別? 英文係咪真係冇之前咁好 ?

回覆樓主

會後悔的;一星期三日英文兩日普通話,變做一日英文一日普通話;英文大倒退,由每日嚷著要「做功課」變做「玩小手工」...

回覆 椰子油 的帖子

陪女返咗幾日適應班, 我見佢地淨係唱歌, 坃手工, 以前私校係會教野, 全日用英文和國語, 真係好驚佢退步哂...

bbkisskiss 發表於 17-8-31 15:08
回覆 椰子油 的帖子

陪女返咗幾日適應班, 我見佢地淨係唱歌, 坃手工, 以前私校係會教野, 全日用英文和國語 ...

一分錢一分貨嘛,私校當然有佢既market啦。

回覆樓主

英普寫字學術真係大倒退

但品德和其他野又教得好仔細,程度超淺。

利申:由英普私幼轉龍校

小朋友咁細個。講玩小手工唔講做功課我覺得係一種進步

DengCK 發表於 17-9-2 10:57
小朋友咁細個。講玩小手工唔講做功課我覺得係一種進步

咪係law 。 小朋友吾係應該玩既咩?而係不斷做練習題?
應該做一個小手工可以學度好多野。

bbkisskiss 發表於 17-8-30 12:01

你要預自己有時間送出送入學英文, 你查詢番學校每日或每周有幾多英文時間, 唱幾首歌都幾個字了

bbkisskiss 發表於 17-8-31 15:08
回覆 椰子油 的帖子

陪女返咗幾日適應班, 我見佢地淨係唱歌, 坃手工, 以前私校係會教野, 全日用英文和國語 ...

我老公都咁覺得, 所以依家送佢外補送到傻(emoji)(emoji)(emoji)

funghon 發表於 17-9-2 15:19
咪係law 。 小朋友吾係應該玩既咩?而係不斷做練習題?
應該做一個小手工可以學度好多野。
...

同意

nixphoenix 發表於 17-9-2 18:17
同意

同意x2,小朋友支呢個時候係應該玩,遊戲中學習

bbkisskiss 發表於 17-8-30 12:01
K1正常發展根本係應該多玩手工唱遊、少讀寫,到K2 K3時老師自然會教學字同做功課練習。至於同私幼比較,就無需要喇,凡事此消彼長,你怕英文退步,同時,恭喜你孩子的中文、美術同品德、自理能力將會有提升!

回覆樓主:

我就係, 而家考左入學券K1, 小朋友唔係咁適應, 每日返學都要"打鬥"一輪, 先捉到佢返學。
以前學校語境好好學左好英普兒歌, 基本上a-z 1-20 都教唒, 而家日日好似冇乜野學, 我好担心佢呢几年會落后左, 小一會好辛苦。。。。。

而家好想趁早轉返去私幼K1....

kmforever 發表於 17-9-14 20:38
我就係, 而家考左入學券K1, 小朋友唔係咁適應, 每日返學都要"打鬥"一輪, 先捉到佢返學。
以前學校語境好好 ...

原來真係差咁遠,咁你覺得品行紀律方面呢?

不過我都覺得負擔到嘅讀私幼好啲

我選私校係希望教得好啲,暫時品德學術大小肌都滿意,多左既時間有得玩多啲唔使出去學學術上既野

根本就係某d學校教太深,正常幼稚園小朋友係應該玩,從遊戲中學習,所謂教得淺先係正常,幼稚園要外補,根本唔應該,小朋友應該玩,電視都有廣告問你地小朋友每日有幾多小時玩啦,大家清醒啲,對自己仔女好d

pckpck 發表於 17-9-14 22:07
根本就係某d學校教太深,正常幼稚園小朋友係應該玩,從遊戲中學習,所謂教得淺先係正常,幼稚園要外補,根 ...

可惜香港不正常既幼稚園好多, 將來不正常既小學,中學更多, 大家都要跟住呢個遊戲規則來玩。。。。

Ytfc 發表於 17-9-14 21:30
原來真係差咁遠,咁你覺得品行紀律方面呢?

不過我都覺得負擔到嘅讀私幼好啲

行為紀律學習上沒有問題 上年pn班教得好好。

今年轉了學券主要是學校環境改變了, 師生比例大了 語言環境差了。

椰子油 發表於 17-8-31 07:38
會後悔的;一星期三日英文兩日普通話,變做一日英文一日普通話;英文大倒退,由每日嚷著要「做功課」變做「 ...

語言環境對於學習嘅影響真係唔到你唔信 , 細路仔真係好似海綿咁你教咩佢就學咩講乜嘢 , 上年兩歲幾嘅人仔畀學校日日咁train,  成首英語兒歌普通話兒歌都唱曬出嚟講曬出嚟.......

咁你哋幫小朋友轉校時有冇做足research呢?間間學校作風唔同,有啲著重學術、語文,有啲係happy school,如果家長都未清楚學校係點就幫小朋友轉,然後又嫌學卷幼稚園太淺太happy,係家長問題喎。