用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 鋼琴考試
go

鋼琴考試 [複製鏈接]

請問jm學緊琴的仔女,多唔多唔考2級直接考3級,會否决否經驗,考得無咁好呢?
   1    0    0    0

My girl's first piano exam is grade 3 when she was K3.  The examiner was very nice to her during her piano exam.  She felt very happy.

Grade 2 同Grade 3 其實都係較初級考試,三首考試歌能流暢彈出黎,Scale, Aural, 同Sight Reading 唔係好差的話,合格唔難,高分與否就要視乎整體表現同考官俾分嚴謹與否。

我仔都係七歲直接考三級,八歲幾考五級,佢話兩個考官都好好人

allisac 發表於 17-8-30 12:40
Grade 2 同Grade 3 其實都係較初級考試,三首考試歌能流暢彈出黎,Scale, Aural, 同Sight Reading 唔係好差 ...

基礎好就係,成個月都無練到45分鐘既,考乜鬼。我前日先有家長問下年考3級比個目標佢,但一首曲彈足成個月,仲要係G major.... 拍子叫極唔數,死要唱(但基本上係無睇乜音就彈,  點會岩)一級都係拉牛拉足1.5 年先彈到去考。(係就係過130 分,但代表什麼???)睇怕3級都係學1.5 年以上架喇。一年飛起碼7次。所以跳級,跳什麼級數都唔係一個問題,係能力+練習足夠問題。

LeeCC 發表於 17-8-30 19:35
我仔都係七歲直接考三級,八歲幾考五級,佢話兩個考官都好好人

請問學左幾耐先考grade 3?

我小朋友都係第一次考就3級,跟住考5級。

唔好一級級考,因為一要考試,上堂和練習就係以考試為主。咁會好悶,减少了樂趣。

Jane1983 發表於 17-9-1 12:42
我小朋友都係第一次考就3級,跟住考5級。

唔好一級級考,因為一要考試,上堂和練習就係以考試為主。咁會好 ...

我明白因人而異,但大約由初學到考3級時,請問你學左幾耐?

回覆 kwokbobo 的帖子

大約2年

Gina11 發表於 17-9-1 10:14
基礎好就係,成個月都無練到45分鐘既,考乜鬼。我前日先有家長問下年考3級比個目標佢,但一首曲彈足成個月 ...

樓主係問考試考得好唔好,我咪純按考試的情況答囉。

當然,純為考試去學琴好唔好係另一件事,但事實上死操爛操係會考到,而且初級一般較鬆手,如果唔係宜家點會咁多人有八級資歷,但無八級實力。

kwokbobo 發表於 17-9-1 10:59
請問學左幾耐先考grade 3?
三年半,但頭一年係老師hea 教,轉過三個老師,到第二年才找到個好老師,認真的教他

回覆 LeeCC 的帖子

請問點樣為止hea教?

adatsui 發表於 17-9-1 23:51

請問點樣為止hea教?
兩位hea 教的老師是上堂玩電話,行出行入,遲到,唔記得來上堂,小朋友中意彈琴,自己在家已經彈左好多學校歌,家長同佢講,佢地唔理,無鼓勵性的說話,只系按書本的頁數逐頁教,但小朋友學左一年都唔識睇譜,我後來知道原因,原來因為老師每次都先給小朋友聽,小朋友記住跟住彈返出來,無需看譜
小朋友聽到學校的歌,已經可以憑記憶彈出來,所以問學校要了琴譜,給第一位琴老師看,想請琴老師教,琴老師話,我只教琴書的歌

轉了老師,問第二位老師,她拿著一張第一次彈的譜(大約一二級)手震,試幾次都甩甩cutcut,亦都推說遲些先教

再轉老師,第三位老師第一堂就看出小朋友的強弱項,講出要點教,家長在家要提醒小朋友什麼東西,教家長怎樣協助小朋友練習,亦即時教小朋友看譜彈那首學校歌,結果小朋友可以一個月內會自己看譜試彈一級歌,之後老師每堂給幾首新歌小朋友預習,但從不預先給小朋友聽,故作神秘,等小朋友自己試出來,下堂老師開估,就這樣小朋友進步得好快

真系好hea啊。好彩最後都有好老師教,你仔仔都好叻啊,自學能力好強。
‹ 上一主題|下一主題