用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 幾多歲會識排26個字母次序
go

幾多歲會識排26個字母次序 [複製鏈接]

想問一問有冇人知道大約幾多歲會識排26個字母次序
THX!!
   1    0    0    1

回覆樓主

你意思係由A至Z,由頭到尾叫小朋友排下知唔知點排, 定係是但問佢知唔知其中一英文字母之後係咩呀? 我仔兩歲到已經知道由A至Z點排, 佢係唱住歌去排, 但問佢後者的問題就現在已經6歲都唔係每次都答到

我諗個個都唔同. 我個仔未到一歲認得晒26個字母, 都係佢同朋友D仔女玩既時候無意中發現.  從來冇叫佢排, 所以唔知佢幾多歲識排.  講真, 如果你不停教佢, 重覆咁做,  我覺得未到一歲都可以識.  最重要係, 你要呢個benchmark 黎做乜?

回覆樓主:

好老實講,我仔歲幾就識,而我仔係自閉症。

回覆樓主

3歲半都仲未識。

回覆樓主

我囝快4歲都未識認A-Z
只識唱ABC歌
老師話佢認字唔得, 中英都係
究竟點先幫到佢呢? 我教佢字佢唔肯聽, 唔鐘意寫字, 但鐘意聽故事

siulam12 發表於 18-8-21 13:04
我囝快4歲都未識認A-Z
只識唱ABC歌
老師話佢認字唔得, 中英都係

我女未夠2歲識認字母,大概22-23個月。我都係無意間發現的。有朝早佢起身扭計,我老公就用個水樽發出聲音引佢過黎,佢拿著水樽把玩,突然指著b字同爸爸講b. 我又指指其他字母,她都讀了出來。那時候我同我老公先知佢識認字母了。可能是工人姐姐教,也可能是在playgroup 學返黎。水樽上的英文字是bonaqua.

我仔18個月已經識讀識寫26個字母,現在上了小學,老師有懷疑他是資優,但社交及專注不佳,可能遅些要做評估

回覆樓主:

每個都唔同。見過有啲兩歲大小階已可順序排列

回覆 Hopeforb 的帖子

認到,讀到,甚至排到字母次序都大有人在,但歲半寫到26個字母,真的嗎?這麽少的bb連揸筆也有難度還要部分字母O, S 多曲綫,有啲好多筆劃例如W。只好奇想了解一下

回覆樓主:

每個小孩發展速度唔同,早識唔一定代表乜野。

但如果想知自己小孩是否正常發展,我認為最迉k2應該要識排。

ahbbbbbbbb 發表於 17-8-29 22:28
THX!!

其實因人而已。我仔當年就1歲半左右已經認到嗮A-Z、a-z(大小楷),同順序排列,我冇教過佢,係佢自己玩兒童學習電腦仔學識咗。

我個仔歲半識排A-Z, 1-100

ahbbbbbbbb 發表於 17-8-29 22:28
THX!!
其實個個人唔同,好睇家長有無訓練小朋友,家長訓練小朋友既方法,訓練時候有無其他野分咗心,小朋友自己既興趣等等。

回覆樓主:

我女最後3歲半自己識左。佢唱ABC歌好多次。最後自己排左出黎。無特別教佢

fibe0313 發表於 20-10-31 09:21
我女最後3歲半自己識左。佢唱ABC歌好多次。最後自己排左出黎。無特別教佢
...
我小朋友用 Big Bird method 學 ABC,兩歲左右就識。

kamchaibaby 發表於 19-9-14 18:06
回覆 Hopeforb 的帖子

認到,讀到,甚至排到字母次序都大有人在,但歲半寫到26個字母,真的嗎?這麽少的bb ...

都真係有㗎!我當年探舊同學, 佢仔仔又係得歲半都唔知夠未, 已寫到英文生字和簡單剪線條e.g.跟線剪正方形
佢仔仔又係好細個已認+讀+phonics,  呢D可能要天份+後天, 我同學full time mom+當時第一個小朋友+本身兩公婆係學霸
而家都仲係叻到離哂大隊

opclk99 發表於 21-3-10 04:53
弟兄,
咩係Big Bird method?
Big Bird method 就係睇 Sesame Street。我估你既情況比較特別,小朋友需要多啲耐心教,唔係單靠睇英文電視可以解決到。我見 Youtube 有 Sesame Street 睇,反正免費,無損失,可以試試。

‹ 上一主題|下一主題