用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DGS SPCS HY等女校問題
go

DGS SPCS HY等女校問題

請問各現任女校的家長,這些女校多不多與其他男校攪活動及交流?
這些活動是否對學生日後身心發展有平衡作用?

依家社會的兩性關係, 已開始係有男女、男男、女女、誇性別 .... 唔諗得咁多, 教得好你個囡就 ok.

lojo11    發表於 17-8-29 17:44
HK-MAN    發表於 17-8-29 14:39

我細女係泳隊,唔知点解識到禁多男仔,有d係以前去比賽識,有d係校外操水泳隊識……DG有mixed choir, DB-齐練歌~我女係LS池操水,久不久见到BPS HY樂团出入練习。甚麼年代了?仲係以前 卜卜齋年代嗎?只要有手机在手,惊佢地識太多人仲好……我朋友女讀MCS咪-样同某男校学生拍拖?我大女亦俘讀女校,參加模擬联合国会議,—样識到男仔。不过禁,阿女幼稚園同小学都係男女校,中学讀女校对佢地無乜影响~如果从幼稚園-直到中学畢業就唔知了~

回覆 Yanamami 的帖子

都唔怕, 我老公表妹, 個老公都係佢幼稚園, 小學, 中學, 大學既同學, 依d叫做 "青梅竹馬", 小學時已經同同學講 : "非x不娶"

YmOra    發表於 17-9-2 11:39
2jkidsfather    發表於 17-8-29 17:50

太遲才懂得男女相處之道, 也未必是一件好事.

回覆樓主:

我女小學,中學都係女校,又係同泳會朋友仔打成一片考到男女校都唔敢讀 又唔係完全這個原因,係呀女like間女校啫

fatman69 發表於 17-8-29 14:09
請問各現任女校的家長,這些女校多不多與其他男校攪活動及交流?
這些活動是否對學生日後身心發展有平衡作 ...

DGS同DBS經常有交流活動。

回覆樓主:

我女不是樂團成員,也不擅長運動,但是有參加制服團隊,所以也經常和他校男學生接觸,我女自幼稚園起讀女校,小學所有老師是女性,我又唔覺阿女怕羞,同異性接觸,亦冇什麼特别。