用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 band2a , 中一派不到精英班!感到沮喪!
樓主: BigWin2017
go

band2a , 中一派不到精英班!感到沮喪!  

我女有三個舊小學朋友仔,上中ㄧ時一個去左c班,2個去D班。
今年中二,一個去左A珄,2個去B班。
反而中ㄧ時A班有三分ㄧ已跌左去其他班。

cmchang0927 發表於 17-9-6 23:24
我女有三個舊小學朋友仔,上中ㄧ時一個去左c班,2個去D班。
今年中二,一個去左A珄,2個去B班。
反而中ㄧ時 ...

阿女中一讀精英班, 佢中二仍然都係, 但舊年同班同學已經冇左一半人了。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

BigWin2017 發表於 17-9-6 19:15
可以给我預習一下和分享嗎?
謝謝
係咪想要有關中三選科家長分享? 可以參考下以下嘅帖, 當中網友家長血淚經驗, 作為後輩嘅我哋好有啟發性的

升中選中學,2 間中學高中課程咁,您會點揀......?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2935372&fromuid=1539350

回覆 小時了了 的帖子

請問你外甥讀四大邊間? 你講一個字都得。

咁學校有冇支援? 例如補底咁

小時了了 發表於 17-9-7 08:36
係咪想要有關中三選科家長分享? 可以參考下以下嘅帖, 當中網友家長血淚經驗, 作為後輩嘅我哋好有啟發性的

...

thanks

sammag 發表於 17-9-7 08:53
回覆 小時了了 的帖子
請問你外甥讀四大邊間? 你講一個字都得。
咁學校有冇支援? 例如補底咁

我外甥讀嗰間係以下帖有出現, 9個字嗰間. 學校有冇支援, 補底咁, 我唔係好清楚

hkpapa852 #149  男女校: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3486990&extra=&page=8

回覆 小時了了 的帖子

清楚了, 唔該晒。

BigWin2017 發表於 17-9-6 19:15
可以给我預習一下和分享嗎?
謝謝

六年中學生活中,中一至中三是最輕鬆的時候。
小朋友應該趁這三年,參加課外活動,享受精彩嘅中學生活。
成績方面達到中上,唔好留班,已經好足夠。中一、中二考得幾叻又如何?
另外亦都要趁這三年搵出自己感到興趣嘅科目,希望未來大學能夠修讀到。當佢搵到自己嘅方向嘅時候,自自然然就會發力去爭取,因為要中三成績好(不是中一、中二)先可以係中四選讀自己喜愛嘅科目
我見過好多例子,儘管入中學時是band1A,到中三選科時都唔能夠選擇自己喜愛科目,被迫選讀一啲豬頭骨。

mother904    發表於 17-12-25 23:28
王家爸爸    發表於 17-9-25 15:20

2jkidsfather 發表於 17-9-7 10:21
六年中學生活中,中一至中三是最輕鬆的時候。
小朋友應該趁這三年,參加課外活動,享受精彩嘅中學生活。
成 ...
Totally Agree

回覆樓主

條路咁長,今日不是精英,代表明天也不是精英。媽媽,把眼光放遠d

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

興幸小囡小學中學都冇行精英斑制。

個人感覺舒暢d ,可免於活在某些無形框框下 (相信多多少少總會有)。

對於戰鬥型的,咁先至有清晰奮進目標未定。

BigWin2017 發表於 17-8-30 10:40
你好,我最怕就是跌入"未開竅"的迷思中!
好易容使人自我感覺良好!
...

小小意見……
學習態度及性格,好大影響……
小學可以迫,中學迫不了,除非小朋友開i始着緊,就會自動改變學習態度!會自動加勁!!

中學,任憑你怎着急,小朋友不會就範!

我囝令我睇得好化,隨緣吧!

BigWin2017 發表於 17-9-6 11:46
對,我自己覺得孩子只有一次童年,我們想他快樂渡過,但又不能太放縱;想他明白開竅,但又怕他壓力太大;想 ...

講多一個例子你聽……目的是說~讀書不是一切

公司男同事,us高中大學,接近40歲,當23歲畢業,趙計有15年工作經驗,但每份工做多數1年但不超過2年,一份工完常隔半年至1年多做第2份,現在我公司做,現金月薪$16,000, 吾講吾知,一年前始婚,太太內地人(但不是有$人),BB出年年頭出細,但男同事不是有$人家!

我想講,讀完大學又如何?餓死老婆薰臭屋!!

如果是我囝,我應該已一早激死,我仍寧願囝讀吾到書,一早出來做野,我估我無甘嬲!

都係一句,睇化d吧,沒希望,没失望!

謮書啫,不用太上心!

super_aries 發表於 17-9-23 15:50
小小意見……
小學可以迫,中學迫不了,除非小朋友開i始着緊,就會自動改變 ...

謝分享

super_aries 發表於 17-9-23 15:50
小小意見……
小學可以迫,中學迫不了,除非小朋友開i始着緊,就會自動改變 ...

難道真的要認命!

BigWin2017 發表於 17-9-25 14:49
難道真的要認命!

我2個小朋友,性格不同,讀書態度也很不同!

吾係要認命,係要接受,也想叫你睇化d,睇遠d,睇開d!

我囝……好hea, 沒要求,沒鬥心,讀書……由細到大,你急佢吾急!  你跟到貼,都係甩,都後吾做!

我囡……剛相反,要求高,有鬥心,認真,讀書不會馬馬呼呼! 全自動波!!

咁……你話啦,讀書邊個好d?做事邊個好d?

super_aries 發表於 17-9-25 15:05
我2個小朋友,性格不同,讀書態度也很不同!

吾係要認命,係要接受,也想叫你睇化d,睇遠d,睇開d!

你不明白一孩父母的期望!

super_aries 發表於 17-9-23 16:10

講多一個例子你聽……目的是說~讀書不是一切
只怕咁早出來倣野, 連HKD16000都無.

BigWin2017 發表於 17-9-25 15:09
你不明白一孩父母的期望!

要知道,父母讀書叻,吾代表子女讀書迄叻!
每個父母对子女也有期望,但父母跟子女是不同個體,我們不可將自己的期望強行加諸子女身上,  他們會很大壓力!

不如試幫小朋友改善下讀書態度,幫他燃起讀書的鬥心,才是辦法!

super_aries 發表於 17-9-25 15:30
要知道,父母讀書叻,吾代表子女讀書迄叻!
每個父母对子女也有期望,但父母跟子女是不同個體,我們不可將 ...

現在每天,每人也在找尋方法中,除了學習能力高之父母!