用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 band2a , 中一派不到精英班!感到沮喪!
樓主: BigWin2017
go

band2a , 中一派不到精英班!感到沮喪!   [複製鏈接]

回覆 樹熊 的帖子

中大同理大是聯合國教科文組織合辨,六日五夜大學學習體驗營。是我囡自己找到,約5月網上報名,所以我只是負責交錢。詳細資料請參考UBESCO HK。
佢中二去中大architecture,中三去理大product design。根據佢本人所講,所有組導師都是大學生,專題研習有專業人士講解。做Liberal Studies group project plus 自己選擇的科目project, 最後一日,要做subject final presentation (group) to lecturer and parents.

佢覺得是一個不俗的經驗。導師會每日上載活動照片到Facebook, 讓家長知道子女學習情況。

BigWin2017 發表於 17-8-29 11:49
唉呀!

起起跌跌,平常不過!

王家爸爸    發表於 17-9-6 12:49

BigWin2017 發表於 17-8-29 11:49
唉呀!

唔好灰心 我fd佢囡小學時top5
中一都入唔到精英班 學期尾考上top2
入到中二精英班

BigWin2017 發表於 17-8-29 12:55
謝謝大家關心回應
但我始終不憤氣!用恨鐵不成鋼的感覺!又不能給小朋友知道,好無奈!
...

BigWin2017你已係好好既家長,起碼你唔會比小朋友知你情緒。我識個非常家長如果達唔到目標會將小朋友個書包掉出門口,仲會用粗口鬧小朋友,o係我地家長面前都照講,呢d先係非常父母。

CheungAA    發表於 17-9-3 16:09

我有D 明白你感受, 我女兒BAND 1生, 派了去1BAND 尾, BAND 2頭的學校,, 當時心情亦不太好... 可幸仍是一間英文中學, 一心唸住佢應該會入到精英班, 但佢亦入唔到, 有一日, 我女問我, 係咪因為佢入唔到精英班, 所以我好失望.又問我係唔係好唔鐘意佢間學校. 原來小朋友所有野都看在眼裡, 亦會不好受.

iriswy 發表於 17-9-4 12:25
我有D 明白你感受, 我女兒BAND 1生, 派了去1BAND 尾, BAND 2頭的學校,, 當時心情亦不太好... 可幸仍時一間 ...

升到中學是另外一個開始,不要再糾纏於派了甚麽中學,是不是精英班。

眼前的是計劃未來6年如何讓孩子在大學心儀的學系佔一席位。

YmOra    發表於 17-9-5 08:57

LingChiBaBa 發表於 17-9-4 12:43
升到中學是另外一個開始,不要再糾纏於派了甚麽中學,是不是精英班。

眼前的是計劃未來6年如何讓孩子在大 ...

謝謝鼓勵呀, 派彩當天真的很很很失落, 本想叫女兒去叩第一志願, 但女兒話: 我之前自行佢都唔想收我, 我唔想去求佢. 我讀E 間都OK 架. 我當時都無勉強佢, 因為知叩門亦不易. 當然面對住四周幸運,能入了第一志願既家長, 心如刀割喇
一個月過去, 女兒8月時亦上了適應及迎新班, 每日將新事物同我分享, 見佢好ENJOY ,我心情亦好了, 佢自己定了目標, 希望可以考到頭10名. (同小學時一樣), 我希望佢做得到.亦希望佢既中學生活燦爛.

iriswy 發表於 17-9-4 13:22
謝謝鼓勵呀, 派彩當天真的很很很失落, 本想叫女兒去叩第一志願, 但女兒話: 我之前自行佢都唔想收我, 我唔想 ...

你囡囡好識諗,亦好快康復過來,並定下目標向前走,登你開心呢!

我有D 明白你感受, 我女兒BAND 1生, 派了去1BAND 尾, BAND 2頭的學校,, 當時心情亦不太好... 可幸仍是一間 ...

每個孩子都好在意父母的內心諗緊乜,我估你囡囡係有信心响這所中學繼續她的學業,奈何見你似是僅僅於懷未能入讀心儀中學和心儀班別感擔心而已,她似乎是個既成熟又懂事的孩子,既然她是個會讀書的孩子,那不用擔心她的學業問題,相信她去到邊亦能成功的呢!

YmOra 發表於 17-9-5 09:18
每個孩子都好在意父母的內心諗緊乜,我估你囡囡係有信心响這所中學繼續她的學業,奈何見你似是僅僅於懷未能 ...
謝謝你

我有D 明白你感受, 我女兒BAND 1生, 派了去1BAND 尾, BAND 2頭的學校,, 當時心情亦不太好... 可幸仍是一間 ...

家長經常分不清孰輕孰重!

aa06 發表於 17-8-31 13:45
回覆 小時了了 的帖子

你外甥小學成績如何? 看到他的情況深表同情, 會否幫他轉校? 咁細個要睇精神科真是可憐,要食藥嗎? 祝福他早日康復!

今日收到最新消息, 外甥上星期開學日已轉咗校去元朗宏信讀了。

skkeung 發表於 17-9-5 19:28
家長經常分不清孰輕孰重!
即係?

IloveJJ 發表於 17-9-5 10:15
「未開竅」的男孩,係唔明白現在的努力,係為將來的前途,讀書做事無目標的,所以亦唔盡力。
如果係已好努 ...
其實我話未開竅,唔係想俾精神鴉片樓主食(自我感覺良好),男仔真係咁,唔同女仔,小學已經好識計算。以前小六個仔d女同學,係識得乜叫神校,男仔好多就係無感覺的,乜都無所謂。

回覆樓主

對,我自己覺得孩子只有一次童年,我們想他快樂渡過,但又不能太放縱;想他明白開竅,但又怕他壓力太大;想他將來做自己喜歡的事,但又擔心他的將來!
好矛盾…

回覆 BigWin2017 的帖子

妳講曬我的心事出來。真是充滿愛與矛盾!

BigWin2017 發表於 17-9-6 11:46
對,我自己覺得孩子只有一次童年,我們想他快樂渡過,但又不能太放縱;想他明白開竅,但又怕他壓力太大;想 ...
你講得對,但同 中一派不到精英班 是無關的。
最終讀到自己喜歡的科目才是最重要。
你仔中三選科時,你可能才會明白。

2jkidsfather 發表於 17-9-6 18:44
你講得對,但同 中一派不到精英班 是無關的。
最終讀到自己喜歡的科目才是最重要。
你仔中三選科時 ...

可以给我預習一下和分享嗎?
謝謝
‹ 上一主題|下一主題