用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 band2a , 中一派不到精英班!感到沮喪!
樓主: BigWin2017
go

band2a , 中一派不到精英班!感到沮喪!   [複製鏈接]

LingChiBaBa 發表於 17-8-29 22:46
新嘅member未必睇得明四哥寫嘅嘢

自己25歲才 會考,文字表達能力較難理解,各位多包涵

little_yolky    發表於 17-9-5 15:17

brother4 發表於 17-8-30 09:16
自己25歲才 會考,文字表達能力較難理解,各位多包涵

並無貶意,祇是我們習慣了你的回覆。(emoji)

LingChiBaBa 發表於 17-8-30 09:28
並無貶意,祇是我們習慣了你的回覆。(emoji)

明白,像你講一樣,。。

gigilovesnoopy 發表於 17-8-30 07:44
多謝你的建議!

亞囡中二、三去咗中大同理大參加暑假營,佢確認想讀工程。所以,今年暑假要求單對單補英 ...

我細女嘅情況同你女都幾相似,不過佢揀Education。目標JS6119, BEST 5 要24分,唔得就教大。

無目標,升到中學你迫佢都唔易,佢地覺得你會無止境咁要求考好D成績,但佢地認為50分又升班,80分都升班啫,升到咪得囉。
有咗目標,我會同细女傾點攞24分。

我地D女學校英文3+不難吧,一般4-50%攞5+,8X%攞4+,未至於咁critical。

無知人 發表於 17-8-30 09:07
唔駛咁大反應,中一咋喎,可能未開竅。
個仔學校無分精英班,真係無,級一同級尾都係同一班。
最初我都唔信 ...

你好,我最怕就是跌入"未開竅"的迷思中!
好易容使人自我感覺良好!

BigWin2017 發表於 17-8-29 12:55
謝謝大家關心回應
但我始終不憤氣!用恨鐵不成鋼的感覺!又不能給小朋友知道,好無奈!
...
看到你的留言, 好明白, 跟你情況差不多, 對他有期望,可是達不到,可能是孩子在我心裡面有很重要的位置,很想他出色,爭氣,努力幫他,可是......不憤氣!恨鐵不成鋼的感覺!不能給小朋友知道,長久無奈的感覺!

回覆 LingChiBaBa 的帖子

多謝你的鼓勵!
我囡兩科語文最弱,今個暑假做DSE past paper, 補習老師同佢計,頂多攞3,4未到。所以都幾擔心。希望佢善用餘下時間。

BigWin2017 發表於 17-8-29 11:49
唉呀!

呀女舊年中一時係入補底班,小班教學,密集式小測、默書,成績差嘅會有補課,我覺得好好,銜接中學一流,成績也有進步。昨天出編班,呀女已經升去第二班了!真可惜!

王家爸爸    發表於 17-9-1 09:00

BigWin2017 發表於 17-8-29 12:32
失望、沒希望等等,湧上心頭!!!

明白作為父母的總是希望仔女生生性性, 出人頭地. 老生常談: 有好多野俾學業更重要, 當失去時才會醒悟邊樣野才對自己仔女最好.

利申: 我仍在學習緊接納及放手阿女嘅人生際遇. 大家加油!

2017/08/30 https://topick.hket.com/article/1892551/?r=mcsdfb

莘莘學子將於本周五(1日)重投校園生活,但並非所有學生都有憧憬。
現年17歲的Chris(化名),中一時喜愛打籃球,又會演奏大提琴,有穩定的社交圈子。但4年前升讀中二精英班後,班房氣氛突然由活潑開朗轉為認真安靜,令他未能融入同學的圈子,也找不到志同道合的朋友。他當時原本與母親及婆婆同住,但因與婆婆起爭執,母子遂搬離,但母親長期外出工作或旅行,導致他長期獨留在家。他說,曾經覺得活着沒有意義,「少我一個都無所謂」,患上抑鬱症,更曾尋死,幸終救回,在鬼門關前走過,他學會放下,將鼓起勇氣,重拾學生身份。

他憶述,當時生活突然由很忙碌變得悠閒,起初覺得無王管很享受,但後來開始產生負面情緒,覺得孤獨,「覺得自己好無用,少我一個都無所謂」,覺得做人没甚麼意思,每日除了睡覺吃飯,就是對着電腦。他自評是自我要求較高的人,為了避免失敗,會選擇逃避,寧願不做,終令自己陷入惡性循環中,翌年升讀中三後,更開始斷斷續續長期缺課。

至去年中,他不堪壓力及情緒困擾而尋死,幸被及時送到醫院。塞翁失馬,經此一役,他突然醒悟自己過往太執着,要重新學會放下,現時他情緒已平復,重拾自己的興趣及逐步建立社交圈子,9月將重新上學,入讀中四。

浸信會愛羣社會服務處調查發現,每2名受訪中學生便有1人受抑鬱困擾,24.6%受訪學生更曾萌生自殺念頭,當中甚至有人曾付諸行動。

受訪學生報呈的抑鬱徵狀中,最多為「有些時候感到悲傷」、「有時覺得自己無法作決定或注意力不集中」及「較平常容易疲倦」。機構指,自殺念頭是抑鬱徵狀之一,調查發現,24.6%曾想過或實際上試過自殺。
調查另發現,25%受訪學生出現高焦慮徵狀,較去年同期減少約6個百分點。機構認為,因文憑試、學業及前途問題而產生的壓力,以及寂寞感都是抑鬱和焦慮的來源。

協助Chris的浸信會愛羣社會服務處青少年精神健康服務社工張惠樺指,青少年受情緒困擾主要是源於自我批判過強,導致壓力太大。青少年要學習走出單一的負面歸因思維,發掘自己不同的可能性及強項;家人也應跳出「學業是一切」的框架,多溝通,留意自己的用語及態度。

BigWin2017 發表於 17-8-29 12:55
謝謝大家關心回應
但我始終不憤氣!用恨鐵不成鋼的感覺!又不能給小朋友知道,好無奈!

我外甥舊年係B1A 中學讀中二津中, 學校好谷, 功課又多又深, 佢今年年頭開始成日請病假返唔到學, 之後學校社工介入, 佢阿媽要帶佢係出面睇精神科醫生及心理學家...

當仔女身體健康 vs 學習2選1時, 作為父母一定會寧願仔女健健康康, 生活得到養到自己就可以了.

回覆 小時了了 的帖子

你外甥小學成績如何? 看到他的情況深表同情, 會否幫他轉校? 咁細個要睇精神科真是可憐,要食藥嗎? 祝福他早日康復!

aa06 發表於 17-8-31 13:45
回覆 小時了了 的帖子

你外甥小學成績如何? 看到他的情況深表同情, 會否幫他轉校? 咁細個要睇精神科真是可憐,要食藥嗎? 祝福他早日康復!

外甥小學成績B1, 係屯門住及讀書, 6月時聽佢阿媽講打算轉校有打電話去天水圍李兆基書院直資想考來年插班生, 但太遲了, 過晒日子無得報名考插班. 我有介紹另一間學術無李兆基咁好嘅天水圍另一間比較有愛心及關懷學生嘅直資, 我唔知佢阿媽有無打去問了.

聽外甥阿媽講, 外甥幾個月前考中二期終試嗰排手震及失眠. 外甥有食緊藥的. 問心, 作為小朋友嘅父母及佢身邊親人見到佢精神健康咁樣, 大家都會好擔心及憂心的

小時了了 發表於 17-8-31 13:32

我外甥舊年係B1A 中學讀中二津中, 學校好谷, 功課又多又深, 佢今年年頭開始成 ...
你這例子不是說明父母著重學習多於健康嗎?

LingChiBaBa 發表於 17-8-31 14:03
你這例子不是說明父母著重學習多於健康嗎?
噢! 原來我嘅表達同接收者有誤差, 係我表達得唔好.

佢阿媽依家當然想要阿仔健康, 想轉學業比原校無咁好的中學.

小時了了 發表於 17-8-31 14:07
噢! 原來我嘅表達同接收者有誤差, 係我表達得唔好.

佢阿媽依家當然想要阿仔健康, 想轉學業比原校無咁好的 ...

看到下半部分了。

我想說...其實即使為了學業,也不一定要選成績最好的學校,因為不一定是最effective的。

小時了了 發表於 17-8-31 14:02
外甥小學成績B1, 係屯門住及讀書, 6月時聽佢阿媽講打算轉校有打電話去天水圍李兆基書院直資想考來年插班生 ...
有你呢位專家長伴身邊真幸福 ~~~

可能初二班可以派返入精英班呢,不用灰心。

回覆 evason 的帖子

入精英班真是咁重要嗎?  分精英班意義係學校可以按每班程度不同而可以因材施教, 如果小朋友程度未達入精英班勉強入咗其實不是好事!

Bigmowmow 發表於 17-9-1 12:23
回覆 evason 的帖子

入精英班真是咁重要嗎?  分精英班意義係學校可以按每班程度不同而可以因材施教, 如果 ...

樓主自己選擇不放下,別人幫不了。

gigilovesnoopy 發表於 17-8-30 07:44
多謝你的建議!

亞囡中二、三去咗中大同理大參加暑假營,佢確認想讀工程。所以,今年暑假要求單對單補英 ...

請問中大,理大暑假營要大約幾時開始報名?有興趣係哪裡找到資料?暑假營做什麼?謝謝!
‹ 上一主題|下一主題