用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 band2a , 中一派不到精英班!感到沮喪!
樓主: BigWin2017
go

band2a , 中一派不到精英班!感到沮喪!  

BigWin2017 發表於 17-9-25 15:33
現在每天,每人也在找尋方法中,除了學習能力高之父母!

我囝今年F5,F1及F2,用'不知所謂"4個字去形容,但日子久了,識想了,讀書的態度,這2年改善了很多,我已不用跟貼他,可以放手!

比d時間你小朋友吧,有d野,急不來!
我就抱着沒希望沒失望的態度,有時,反而有d驚喜…………

huba 發表於 17-9-1 16:50

樓主自己選擇不放下,別人幫不了。

完全同意!
用一個過來人的心態講比樓主聽,目的就是想她放下, 讀書……迫不來的! 我常同囝講,書是要自己去讀的,不自發不自覺,我幫吾到你!!

捨得及放下……任何情況下,一生受用!

BigWin2017 發表於 17-9-25 15:09
你不明白一孩父母的期望!

用來量度的呎不止一把吧,你緊持用的一把呎是閣下的選擇。跳出現在的框框,你及孩子都可能見到一片新天地。

P.S. 我也是一孩家長。

BigWin2017 發表於 17-8-29 12:55
謝謝大家關心回應
但我始終不憤氣!用恨鐵不成鋼的感覺!又不能給小朋友知道,好無奈!
...
o人生條路咁長, 係咪初中入左精英班就一世順利先??  如果係力有不棣, 唔入精英班反而係好事.  入左去, 努力極都係包尾, 長期下去, 真係乜信心鬥志都磨晒啦!!
積極D諗, 讓小朋友用呢三年好好裝備自己, 去打往後既仗, 唔係更好咩??  況且, 到你出去搵工, 有幾多人會睇你小學成績, 初中成績?  都係睇你張CERT架啫!!

BigWin2017 發表於 17-8-29 12:32
失望、沒希望等等,湧上心頭!!!

誇張

BigWin2017 發表於 17-9-25 15:09
你不明白一孩父母的期望!

別人不明白你並不重要。你明白你的孩子嗎?

佢現時嘅水平係B1,B2A,還是其他?入不到精英班係乜嘢原因?知道原因就會有解決辦法。

恨鐵不成鋼,不如去了解下鐵為何不能成為鋼!

2jkidsfather 發表於 17-9-7 10:21
六年中學生活中,中一至中三是最輕鬆的時候。
小朋友應該趁這三年,參加課外活動,享受精彩嘅中學生活。
...

well said.

回覆樓主

入精英班的目的是什麼?多一些資源+多一些壓力。

若在精英班考包尾⋯那些眼光和世態⋯有排受

回覆樓主:

不記得之前有冇講?孩子在分班試無心但符碌入咗,—樣玩為主所以考全级尾尾,識咗班上/全级最叻同學,中二中三有佢地—起温習,進步神速。。。

Band5 發表於 17-9-29 16:43
別人不明白你並不重要。你明白你的孩子嗎?

佢現時嘅水平係B1,B2A,還是其他?入不到精英班係乜嘢原因? ...
恨鐵不成鋼, 害慘千千萬萬既年青人!

鐵就是鐵, 鋼就是鋼。當鐵始終沒有機會加入其他元素, 只能以鐵既姿態出現, 那麼, 我們就將鐵既特性發揮到最完美吧!可以將塊鐵鑄成一隻好鑊, 炒起餸可以補充鐵質, 用鐵鑊永不缺鐵, 係不锈鋼鑊沒有的重大功能, 亦不怕工人姐姐粗暴對待, 兩三個月要換一隻易潔鍋, 非常襟用。

如機緣巧合, 我們甚至可以為鐵具鍍上一層搪瓷, 加密封設計, 成為高級廚具。

家長們必須要放下屠刀, 放底恨鐵不成鋼既心態, 就讓鐵隨它們的經歷, 做鐵鑊也好, 做鋼也好, 又或做高級鐵廚具, 在不同崗位發揮佢哋既長處吧。

2jkidsfather    發表於 17-12-4 08:36

回覆樓主

我一直覺得升中之後,家長要做期望調整,不論學生是什麼組別,在中一,同學是來自同一組別學生,但同一組別已經是34%去到67%,是好闊好闊。

你內心的期望值可能是跟第一組別刷身而過,但可能是笫二組別的中間人。正如其他人所講,一年后,看看能否慢慢爬返上去,如果能夠,你真的不用太過擔心!

再者,你兒子考分班試時,他的狀況如何,是否失手,如果是,他可能已經會自責,你再讓他知道你不高興,他亦會有情緒。你要留意,他的反叛期即將到來,好好處理大家的關係,比較是否入到精英班更重要!

男仔真的是較遲熟,要有多些耐性,事緩則圓。

小兒在初中三年都不在精英班,到中三一發力就知道一切0k。讓我們開竅的是小兒的中二英文老師,她教咗男校好多年,她一早預計到學生的發展軌跡,我們都好感恩她的指引。

你有機會在第一次家長日,聽聽老師的說法,一同家校合作,對孩子的成長有好大幫助!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章

有小小想分享.
我仔去年入了全級最差的一班,學生無論上堂定落堂都比較"活躍"好動,多野玩,而我發覺教他們的老師比較有愛心和耐性,雖不是別人口中教書好勁的老師但也不比他們差.開開心心咁讀完一年.而佢另一同學仔入了精英班,他說班上好靜轉堂個個都讀書唔玩唔講野,個個死氣沈沈,零交流連問佢地在那麼補習都唔會講,悶死.佢不知幾羨慕我仔同班同學玩得咁開心,所以佢上年學期尾唔溫書,今年跳出了精英班,佢不知幾開心.

回覆 cherrychung 的帖子

你個仔同我個仔都幾似, 不過我仔就係入佐一班好靜好多學霸個班, 又係話好靜. 好羨慕隔離班. 同之前初中個3年同一班O既同學.

little_yolky 發表於 17-11-27 17:46
恨鐵不成鋼, 害慘千千萬萬既年青人!

鐵就是鐵, 鋼就是鋼。當鐵始終沒有機會加入其他元素, 只能以鐵既姿態 ...

仲可能係,根本唔係鐵!

王家爸爸    發表於 17-12-3 17:21

我想樓主也明白好多大道理(eg 每個小孩都有不同的開竅時間,不用操之過急;人生條路咁長,現在入到精英班不是大事情;健康比一切重要,等等),但作為父母,我十分明白樓主的心情.....樓主小孩有沒有女朋友?   希望暫時未有吧,但如果是男女孩,吾多吾少都會留意下異性,如果我是樓主,我可能會借D倚講:女仔點會吾鐘意叻嘅男仔,讀書好、運動好、音樂好,做得好自然會有種 charm, 將來大過遇到好女仔,想組織家庭時,你的賺錢能力、前途始終會是女仔(或女仔家人)的考慮,這樣想好現實?生活就是現實!    如果現在可以做好D, 點解吾試下,有時基礎的能力,不是將來可以輕易補救的。

momama 發表於 17-12-3 15:44
仲可能係,根本唔係鐵!
即使唔係鐵都要照煉,不過方法唔同,人哋鐵煉成鋼,你可能係塑膠煉成賽鋼,更勁。

momama 發表於 17-12-3 15:44
仲可能係,根本唔係鐵!
不是鐵也無所謂, 他是什麼, 就變成最好的什麼就好。

little_yolky 發表於 17-12-4 09:19
不是鐵也無所謂, 他是什麼, 就變成最好的什麼就好。
依個世界,邊有咁多鐡

曾經聽教中學的朋友講(佢好像在校也負責訓導),學生最緊要找到自己的長處, 可能是一個科目,或一種運動, 或一種興趣,樓主或可從這一方面幫小朋友。

super_aries 發表於 17-9-25 15:46
我囝今年F5,F1及F2,用'不知所謂"4個字去形容,但日子久了,識想了,讀書的態度,這2年改善了很多,我已 ...

沒希望沒失望我一直是這樣,反而驚喜特別開心,他也好滿足