用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 band2a , 中一派不到精英班!感到沮喪!
樓主: BigWin2017
go

band2a , 中一派不到精英班!感到沮喪!  

brother4 發表於 17-8-29 16:41
簡單看一次初中教育,一定有得益,有空再看高中教育及專上教育,自己有看約全一次,EK是一本教育天書,孩 ...

EK是什麼?

brother4 發表於 17-8-29 16:41
簡單看一次初中教育,一定有得益,有空再看高中教育及專上教育,自己有看約全一次,EK是一本教育天書,孩 ...

你意思係看初中全部課文?不太明白?

BigWin2017 發表於 17-8-29 15:29
no idea! 好無奈,無心機,可能我性格較灰

我仔中一入了精英班,壓力很大,任憑努力也只能考全班近尾位(但全级是中上位),第二年中二老師特别编他入補底班(老實講,做家長一定會唔開心,但原來背後目的是全年幫助一些留級生)結果,在補底班呀仔考得级名次好前,信心好了很多,壓力小左,讀書開心左,全級名次也比起在精英班提升了。輔助的同學仍要留班。中三那年老師又編他入精英班,我為他申請入補底班,可惜学校唔批。我不是想安慰你,有時好多野未必係壞事!

kwan_kwan3 發表於 17-8-29 18:03
我仔中一入了精英班,壓力很大,任憑努力也只能考全班近尾位(但全级是中上位),第二年中二老師特别编他入補 ...

在精英班時,老師永遠強調給家長聽你個仔考全班近尾位置。做家長聽到也心下一沉。當仔仔在補底班時,老師反而強調全班名次好前,各樣老師也滿意,做家長感覺好似由地獄返回天堂的感覺。

kwan_kwan 3, 仔仔 到中四選到合心水的科目嗎?

BigWin2017 發表於 17-8-29 16:52

初中教育內討論,集益廣思,一定有方法的。。。

CheungAA    發表於 17-8-29 18:27

brother4 發表於 17-8-29 18:19
初中教育內討論,集益廣思,一定有方法的。。。

請問為什麼不能說得具體一點呢?
內容總帶點玄妙

CheungAA 發表於 17-8-29 18:11
kwan_kwan 3, 仔仔 到中四選到合心水的科目嗎?

仔仔今年只是中三,明年才中四。但分班巳經出左

BigWin2017 發表於 17-8-29 19:25
請問為什麼不能說得具體一點呢?
內容總帶點玄妙

不玄妙。。年年都有家長相同的疑問。。方法有很多,選自己適合便可。。我的良藥是別人的毒藥。。三個字平常心。。自己要求很低升班便可,因自己留班及踢出校是家常便飯由小學起,25歲才 會考。。孩子中一手冊全白,不做功課及問同學抄功課,罰留堂,家長可忍?我就可以。。所以不能跟我的做法。。以後見招拆招。。而大部份辦法是EK 各家長的心得

BigWin2017 發表於 17-8-29 16:52

EK 入面的 links 呀!

升中派位

初中教育

高中教育

中學交流

回覆 BigWin2017 的帖子

我囡(band 2)生,派入聯繫中學。在pre-S1考得超好,英、數派入精英組。中二、三英文成績唔好,在普通班,成績中下。升中四揀科,派咗physics, history and M2,全部是我囡頭三選擇。她好期待九月開學。
我囡初中目標,每年升班,有科目唔格唔緊要,最重要是中三揀科。在我眼中,絕對悠閒,好想✊🏻佢,不過,自己讀書時,都唔係十項全能(最多連續三年全級頭三😏,so what,最後都是打工仔)。我絕對唔想佢做儍事,希望培養佢自行延伸學習。e.g.睇完history,會在網上找相關資料,加強知識。

覺得沮喪唔緊要,最重要是唔好不知不覺出口或手傷害親子關係。其實我而家都好擔心佢三年後的DSE考成點,而且我開始由人進化做「嫦娥」,所以都好痛苦。大家一起努力吧!

2jkidsfather 發表於 17-8-29 21:53
EK 入面的 links 呀!

升中派位

新嘅member未必睇得明四哥寫嘅嘢

gigilovesnoopy 發表於 17-8-29 22:06
回覆 BigWin2017 的帖子

我囡(band 2)生,派入聯繫中學。在pre-S1考得超好,英、數派入精英組。中二、三英 ...

中三時我同亞女去大學info day,確立目標,往後喺讀書上溝通容易咗。感覺上唔係迫佢地温習,而係大家諗辦法去達至入U讀到嗰科嘅目的。

BigWin2017 發表於 17-8-29 16:42
EK是什麼?

"EK",你身處的這地放就是"Education Kingdom"

別太擔心,中一嘅"精英班"未算係好精英嘅教法,因為每個孩子初上中學首次面對十幾科數目的學習,未係成形呢!待中二的精英班才見真正嘅學生"實力分流",你就當這年休養生息和重新慎視孩子到底問題出於何處有使他學習成績欠佳,找出屬於孩子個人嘅學習方法才是升中首要任務,這任務用時可長可短是因人而異,所以,當孩子升上初中就開始了他們另一個學習階段,與小學可謂十分不同呢!現在無太多時間讓大家回想過去,開始幫助孩子適應和繼續向前學習如::科目數目增加;時間分配;重新打好未穩健的能力;尋找屬於孩子個人的學習好方法;建立自信心無時無刻仍要繼續...等等事情等著你們去改善呢!我估,若然各方面皆有所進步,明年中二之精英班又是你們的囊中物呢!

努力加油呀!忘記背後,努力面前。

小時了了    發表於 17-8-30 08:44

LingChiBaBa 發表於 17-8-29 22:55
中三時我同亞女去大學info day,確立目標,往後喺讀書上溝通容易咗。感覺上唔係迫佢地温習,而係大家諗辦 ...

多謝你的建議!

亞囡中二、三去咗中大同理大參加暑假營,佢確認想讀工程。所以,今年暑假要求單對單補英文,希望確保有3或以上。

大家一起努力!

YmOra 發表於 17-8-30 07:34
"EK",你身處的這地放就是"Education Kingdom"

別太擔心,中一嘅"精英班"未算係好精英嘅教法,因為每個孩子 ...

謝謝分享
我要找到方法去改變!
另外,請問可以分享一下初中和高中的分別?
是否中三要選科?是怎樣?
感激不盡

BigWin2017 發表於 17-8-30 07:53
謝謝分享
我要找到方法去改變!
另外,請問可以分享一下初中和高中的分別?

我也是這邊討論區之初哥呢!不過,你這些問題可以在這裡"初中教育" 和 "高中教育"鑽下D舊帖子便找到答案呢!

以我皮毛知識,初中和高中之最大分別是孩子响初中時務必定訂自己的學科興趣,高中選擇自己喜歡的學習科目繼而為未來入大學作最大之準備,即是話由初中學習的科目十幾科精華到高中4主科加2至3科選擇科,科目數目大大減少但每科深度就大大增加呢!所以高中能夠選擇孩子喜歡的科目會是事半功倍呢!務必選擇孩子喜歡的科目,而哪些才是孩子喜歡的科目就好需要响初中時努力觀察和與年青人傾下了解多些才有更準確選擇,這樣中三才可以選擇心儀的選擇科呢!對的,中三就需要作選修科之決擇呢!至於詳情,間間學校不盡相同,你最好向你的班主任了解會更好呢!

你的孩子是男,還是女的呢?

YmOra 發表於 17-8-30 08:23
我也是這邊討論區之初哥呢!不過,你這些問題可以在這裡"初中教育" 和 "高中教育"鑽下D舊帖子便找到答案呢!
...

真的很高興認識你,謝謝你的回覆!
現在要開拓視野,開始和小孩一起成長。
我小孩是男。

唔駛咁大反應,中一咋喎,可能未開竅。
個仔學校無分精英班,真係無,級一同級尾都係同一班。
最初我都唔信無分,宜家無野好講。

kwan_kwan3 發表於 17-8-29 18:03
我仔中一入了精英班,壓力很大,任憑努力也只能考全班近尾位(但全级是中上位),第二年中二老師特别编他入補 ...
所以讀精英班, 千祈唔好以全班名次為標準, 這樣會對小朋友有一定壓力, 以全級名次會較合理.