用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 上了大学一月比多少零用钱(包八达通)? ...
go

上了大学一月比多少零用钱(包八达通)? [複製鏈接]

上了大学一月比多少零用钱(包八达通)?谢谢
   2    0    0    0

hksarhksar 發表於 17-8-29 08:47

不用給零用錢。其實只給學費就夠。

大學生係自己管錢啦。政府有Grant&Loan,學校有獎助學金申請,比賽有獎金,intern有收入。如果有讀財務管理,更懂得錢搵錢。

自己做 PART TIME 搵生活費, 我只是比學費.

我暑假補習都賺到 3 萬,夠我一年英國生活費(不計宿舍)。如果唔係我係英國讀書,我都會繼續做。自己做補習又好,Part Time 也好,過左 18 歲,唔可以再要父母錢。

回覆樓主

我出部分學費及宿費,他沒有申請貸款,他做補習及 free lancer 及 intern。

如果沒有收入的日子,我會補貼一千幾百

畢業後,要自己搞定,有收入,不論多少,要給祖父母零用錢!間中請我們飲茶!

YmOra    發表於 17-9-3 08:04
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆樓主:

住宿舍會自己煮,一罐五香肉丁+陽春面食7餐。現冇住宿舍大學生有交通優恵孩子多選擇搭地鐵,大學飯堂很平是快餐店半價,有時自己同 孩子在大學tea 吓,平時有做義工俾多少少錢入八達通,pt都有賺咗錢入銀行

ANChan59    發表於 17-8-29 14:35

ANChan59 發表於 17-8-29 12:14
我出部分學費及宿費,他沒有申請貸款,他做補習及 free lancer 及 intern。

如果沒有收入的日子,我會補貼 ...

見很多大學生好有做pt..同你孩孑想法一樣去博覽/會展做

brother4 發表於 17-8-29 14:45
見很多大學生好有做pt..同你孩孑想法一樣去博覽/會展做
No, he worked for HKTDC as summer intern in Exhibition Department at year 1 summer, not his cup of tea.
He prefers free lance jobs and job based project, like programming ......
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-8-29 14:49
No, he worked for HKTDC as summer intern in Exhibition Department at year 1 summer, not his cup of t ...

hksarhksar 發表於 17-8-29 08:47

我未比過零用 間唔事至入下八達通
第一年幫小學生補習揾生活費
跟住三年做freelance 同攞獎學金幫補自己學費

個個學生能力都不同,有的學費、生活費自己搞掂外,仲有餘錢旅行。有的甚麽都父母供給,甚至拍拖也要父母相助。

同孩子商量一下,總之使費合理即可。

$0. 我只俾学費~~考完DSE已自己做pt, 自己搞掂。

YmOra    發表於 17-9-3 08:05

谢谢各位的意见

Yanamami 發表於 17-8-31 14:54
$0. 我只俾学費~~考完DSE已自己做pt, 自己搞掂。
咁犀利!我女都有PT, 我都照俾食飯+零用,我媽都叫唔好俾咁多錢佢,我的唔起心肝。

計落我女一個月用既錢多過我好多。

October. 發表於 17-9-2 09:48
咁犀利!我女都有PT, 我都照俾食飯+零用,我媽都叫唔好俾咁多錢佢,我的唔起心肝。

計落我女一個月用既錢 ...

多少少,我覺得不是問題,亦看到她如何運用盈余,儲蓄,投資,去旅行,買心頭好,睇到好多嘢!

回覆樓主

阿仔在香港升大學,我將預備好的海外留學費用一部份,分期折現給他,低六位數,他用作不同的投資及嘗試。

開始時輸多赢少,兩年後有些少成績,隨著理論,經驗豐富了,起碼不用學她媽媽只作保本投資,幫媽媽理財,激死銀行班 sales。

ANChan59 發表於 17-9-2 11:42
阿仔在香港升大學,我將預備好的海外留學費用一部份,分期折現給他,低六位數,他用作不同的投資及嘗試。

...
好少女人係risk taker. 正常既~

...

往職場前一個好好的實習階段呢!

...

女兒就用學費錢和其他收入去買股票投資,而自己就申請政府貸款去交學費。

佢話睇financial,CG report,大行分析和beta risk去選股。可以用簡單的back testing去檢示自己的投資策略所得的回報是否高於大市。

不過,如果整個市跌,佢話都會輸。高年班才有機會學其他risk怎樣去預計和管理。佢講到好似好 scientific咁。

另外,她說中大有課堂教 algo trading,但她說自己有其他priority,按她的選課計劃,就未能選讀。

ANChan59 發表於 17-9-2 11:36
多少少,我覺得不是問題,亦看到她如何運用盈余,儲蓄,投資,去旅行,買心頭好,睇到好多嘢!
...
就係睇到,先覺佢大洗。

不過,我同自己講,俾佢好好享受青春,可能呢個階段係人生最美好既日子。

我地唯一時不時提佢請嫲嫲,婆婆飲茶。

‹ 上一主題|下一主題