用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 返左2星期學之園。。。
樓主: 忌廉烏冬
go

返左2星期學之園。。。   [複製鏈接]

York校巴都好混亂

aquasee 發表於 17-9-12 23:29
今天剛巧在facebook看了一篇文章,原文應該是取才經濟日報,也借分享一1吧 :)

新學期開始,朋友不約而同 ...
我明你意思提醒樓主易多跟學校溝通先,不過呢篇文章兩個例子都係家長投訴,樓主只係提出疑問,感覺兩者不同不應相提並論。

Bevaja 發表於 17-9-16 19:09
或者咁講,LH係一個好有系統嘅辨學團體 - 師資好、課程好、有定期會面、資訊充足,其實冇乜太大弱點。但係 ...
哇好勁!你2個小朋友?即平均每人讀過3間學校?你搵學校同面試應該好奔波,辛苦你了,我搬咗兩次屋,個仔都換過3間幼稚園,包括n班,好在性格活潑貪玩適應力強。

sharonchan.0711 發表於 17-9-17 01:30
哇好勁!你2個小朋友?即平均每人讀過3間學校?你搵學校同面試應該好奔波,辛苦你了,我搬咗兩次屋,個仔都 ...

唔只2個

回覆樓主:

返左一個月喇,UPDATE下:

-返學放學:學校做左D措施去改善,而家情況好左好多,真正2條隊,再無嬸嬸推小朋友打尖插入的情況
-老師:好有愛心,好有耐性,不過詳情係點唔講喇,因為係學校內部的事情,可能唔講得
-學術:都係學校的內部事情,可能唔講得,所以唔講詳細,只可以形容:幾好
-學校支援同資訊提供:非常充足

今次唔講太詳細了,以免又引起激烈討論以及令大家唔開心,經過此事,諗深一層,其實世事無完美,而家只要小朋友返得開心,自己努力做好媽媽的本分,便心滿意足了。感謝各位

blueaqua    發表於 17-9-22 09:51

忌廉烏冬 發表於 17-9-21 23:42
返左一個月喇,UPDATE下:

-返學放學:學校做左D措施去改善,而家情況好左好多,真正2條隊,再無嬸嬸推小 ...

你的感覺跟我一樣。 當初我囡學之園收了,買校服訂書的時候覺得學校的人很冷漠,沒有愛心, 並且我也在這裡質疑學校。 經過一年了,我真心覺得學校辦得不錯,透明度高,你俾任何意見佢地都盡快有改善,久而久之學校學生都在進步中。 我見自己的女兒由不開口說話,到現在英文普通話發音都講得不錯,學校教材多到睇唔晒,那些有用的seminars又多,升小支援又充足,最重要是因為很多親子活動關係,家長好多都好friends,真心認為係一間唔錯的學校。

回覆樓主:

我鄰居小朋友係讀呢間, 兩夫婦勁冇禮貌 , 有次出街見佢比人撞到就狂爆粗,孩子何來家教?

忌廉烏冬 發表於 17-8-28 14:06
之前考慮民生定學之園,民生我預左唔會教佢品德修養,但學之園明明係校長親口同我講過會注重呢樣野,但而 ...

我仔仔之前讀坑口綠茵常寧路嗰間,我同D家長又覺得呢間好好。家校關係緊密,家長之間關係好好,小朋友有禮,學術亦唔錯。我個仔由k1入學時唔識英文到k2下學期離校轉校時可以用英文同人傾到計,甚至唔止一次被人問屋企係咪講開英文。可惜因租約問題執左,而將軍澳附近其他綠茵又冇全日班,先轉其他學校。
不過係有聽聞有D綠茵管理麻麻,因為有家長話介紹綠茵畀朋友,結果朋友個小朋友入左自己屋企附近嗰間,話差到爆
所以呢D連鎖式幼稚園,可能都要撞手神。

sweetbride119 發表於 17-10-4 14:44
自從這個post討論出左後,校門外的地方就安裝了大電視,展示寫明請保持安靜....看來學之園好重視討論區的 ...

之前有家長留言話同學校反映過都冇用,反而樓主po上來就幫到件事,樓主功不可沒

maomaofafa 發表於 17-10-4 15:05
之前有家長留言話同學校反映過都冇用,反而樓主po上來就幫到件事,樓主功不可沒
...

所以證明越唱衰學校,學校就越快解決問題,越投鼠忌器,學校就話知你

忌廉烏冬 發表於 17-8-28 13:42
以上情況,係以前讀N班既學校完全唔會出現,以前間學校接送返學放學都係俾咭先有得接,但過程好有效率好有 ...

你可以同學校反映一下佢地嘅問題,因為你以前 N 班間幼稚園做到,但佢K1 反而做唔到,好明顯係 LH 德育教學有問題。

佢打响旗號德育學術兼備,而你又因此而入讀,但佢又做唔到,咁已經有問題啦⋯⋯

睇左你最後一個 reply 見到有改善都好,否則耳濡目染,好壞三日,學好三年呀⋯⋯

忌廉烏冬 發表於 17-8-28 13:42
以上情況,係以前讀N班既學校完全唔會出現,以前間學校接送返學放學都係俾咭先有得接,但過程好有效率好有 ...

樓主講既前學校同我小朋友讀緊既好相似好相似,介唔介意講下係咪九龍城土瓜灣嗰間全日制學校?

‹ 上一主題|下一主題