用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 返左2星期學之園。。。
樓主: 忌廉烏冬
go

返左2星期學之園。。。  

回覆樓主:

多謝咁多位既回覆同PM,有支持,也有評擊,但無論係支持定批評,我都好好咀嚼同思考,
唔讀都讀左,會抱正面心態,加上呢個階段對小朋友發展好重要,會繼續加強家庭教育。

出此POST唔係要公審唔係要抺黑,只係想就我眼見作出討論,因為好多野我未必睇到,所以先要開POST問大家齊齊討論一下,如果我睇到就覺得係事實,咁我也不需要開POST問大家啦,對嗎?

有人話我之前都係話其他學校唔好,係呀,之前TUTORXXXX PLAYGROUP老師麻麻,好彩出左POST,然後有家長PM同校另一老師俾我,叫我轉班,咁我之後轉左另一班,係3個好好既老師,不過我無講之嘛,好彩出左果個POST囉。
至於N班,最後亦有幸入左間好有愛既學校,因為問題已解決,所以也沒有出POST講,
然而餘下果間兒童xx,就真係中左伏兼我唔係唯一一個,所以一定要講以便大家有個心理準備,

討論區對我黎講,都係對D事情有疑惑,所以先提出討論,
既然之後返既課堂同學校都返得開心,又洗乜再開POST提出討論呢,

回覆番校車嬸嬸果件事,我非常明白校車一條隊普通接送一條隊,我所提出既,係嬸嬸推開普通隊然後攝自己果隊入去,有人話嬸嬸有講唔該,有人話嬸嬸趕時間要體諒,我都明,所以我第一句已經講左係“個別嬸嬸“,大家見到既嬸嬸未必相同,當然我都有遇到有禮貎的嬸嬸,所以都係果句,個別事件囉。

不過,唔想出現罵戰,所以我都唔再就呢個POST再講D咩喇,好多人PM黎鬧我唱衰學校,究竟係討論定唱衰,無謂再爭論,我相信學校正在改善,下次出POST會再話俾大家知學校改善左/我自己睇錯/小朋友開心上學的POST。

P.S. 返學呢段日子,感覺到老師係非常友善及有耐性,而學校既硬件亦相當完善

多謝收看

忌廉烏冬 發表於 17-8-31 14:46
多謝咁多位既回覆同PM,有支持,也有評擊,但無論係支持定批評,我都好好咀嚼同思考,
唔讀都讀左,會抱正 ...

樓主加油!正面些看,凡事有磨合,才會推動進步。經此一帖文,相信學校也會留意作出改善呢。

supermom1 發表於 17-8-31 11:51
見樓主之前post全部都係投訴唔同學校!好難唔認同閣下是怪獸家長!
坐校巴小朋友因為沒有家長看管所以會優 ...

我有睇樓主舊post,佢complain過兩間學校,如無估錯,一間最後上哂報紙幼稚園要炒人。

另一間我都有上過,認同呢間學校唔好,呢間學校不嬲家長口碑都唔太好。最後我都未上哂堂就quit左。

忌廉烏冬 發表於 17-8-28 14:06
之前考慮民生定學之園,民生我預左唔會教佢品德修養,但學之園明明係校長親口同我講過會注重呢樣野,但而 ...

民生好著重公民教育喎⋯⋯

回覆 忌廉烏冬 的帖子

樓主, 支持你繼續分享所見所聞
我覺得你已經好清楚舉例去表達你既擔憂

每人既立場同前設都唔一樣
無必要太在意 =)

我明白學校都已經辦學7年
學術成績好   表明重視德育
但眼見既細節並未能反映里一環
所以先覺疑惑同失望

日日番學幾個鐘
如果學校真系無視而任由樓主講既情況發生
做家長真系幾擔心
希望經反映後學校情況有所改善,小朋友開心番學

回覆 auntie7 的帖子
認同!

halvard 發表於 17-8-31 16:03
回覆 忌廉烏冬 的帖子

Well said !  

民生有PN班???

點解樓主會由民生PN轉到LH???
民生有PN班嗎???

leowongzone 發表於 17-8-31 17:19
點解樓主會由民生PN轉到LH???
民生有PN班嗎???

民生冇pn,樓主唔係由民生轉去學之園。
佢之前出過post 話民生call waiting , 民生vs LH, 最後㨂咗LH。
Anyway, 樓主,其實都㨂咗就唔好諗番轉頭,如果發現學校有改善的空間可以試下向學校反映下你的擔憂,可能會有改善,加油呀

halvard 發表於 17-8-31 16:03
回覆 忌廉烏冬 的帖子

認同

呢間學校參觀完後,我地連表都無填
如果執品德禮貌最嚴一定係KⅩ。

我小朋友之前都讀LH(唔同樓主同一間),經驗同樓主相反,個個小朋友乖乖排隊拍卡返學,校車小朋友會去隊尾排,老師出門口帶領。家長好自律企埋一邊,只會同仔女揮揮手目送佢地入學校,場面溫馨安靜。小朋友有禮貌,會主動叫人早晨!

樓主你果間好恐怖呀,原來唔同LH係咁大分別!

有fd 幾年前在澳運個間,也對電梯和校車上落有不滿,門口接送也是較混亂,不過我覺得只是小問題

pekovian 發表於 17-9-1 01:31
我小朋友之前都讀LH(唔同樓主同一間),經驗同樓主相反,個個小朋友乖乖排隊拍卡返學,校車小朋友會去隊尾 ...

我覚得樓主誇張囉。最初成版投訴,後又只話係校車姨姨。佢將學校歷年的貢獻全推反,但又要堅持係到讀,好茅盾囉。其實佢要轉校,現在都可以找到㗎,再唔係返佢話的愛心pn學校,都一定收番啦,佢個仔又乖又叻。

如果真係差,精明的樓主及其他家長都唔會選擇囉,大家話係唔係。

其實大家想清楚知道,自己去睇下咪知真定假囉。

回覆樓主:

sweetbride119 發表於 17-9-1 09:19
謝謝樓主提出學之園返學放學的混亂場面,我們是LH上pg的家長,你所講的嘈吵場面是客觀存在的,有關小朋友 ...

同意
樓主只是分享在校所見問題
他的描述態度語句也可接受
根本沒什麼大不了
每所學校也有不足之處
這也是非常正常的吧
而且也有其他家長同意有這個問題存在
反而某些該校家長對樓主的負面評價反應過激
令人更加反感
希望某些家長控制一下自己的言論
不要動不動話人打手、怪獸、針對性的言論
否則只會令人對貴校感覺負面
同時鼓勵樓主向校方反映問題
希望能作出改善

ahmatt    發表於 17-9-4 10:26
nixphoenix    發表於 17-9-1 13:57

其實校長可以用行政手段去處理,可能校長覺得冇問題

回覆 maomaofafa 的帖子

樓主描述學之園情況客觀公允, 並沒有令人有負面感覺.

反而有些家長不斷批評樓主, 有事只能圍內傾, 討論區不要討論學校任何負面情況, 更令人不安

nixphoenix    發表於 17-9-1 16:50
莫失莫忘    發表於 17-9-1 16:22