用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 返左2星期學之園。。。
樓主: 忌廉烏冬
go

返左2星期學之園。。。   [複製鏈接]

莫失莫忘 發表於 17-8-30 17:25
其實奧運O個間學之園都唔新, 好奇點解冇處理好放學接送混亂既問題。其實安排多少少職員去門口安排家長/姐姐 ...

你講中左我想講既野啊,

撇除德育果方面,淨係關於返學放學,首先佢唔係新校,即係接送返學放學已經唔係第一年既事,但都咁混亂,我心諗:如果從前已經有人覺得有問題,應該一早有人提出左,就唔會出現而家既情形,但又事實上我舊學校放學一樣咁多學生但完全無咁既情況,所以我先好疑惑,所以提出左「究竟係大部份學校都係好似學之園咁樣呢D情形,只係我N班間學校太好所以我覺得學之園奇怪? 定係只係呢間學之園係咁?」呢個問題囉~

今日我鼓起勇氣問左好幾個家長,原來好多人都同我一樣諗法,只係大家都唔敢出聲同學校講,同埋我見呢度都有幾位JM回覆話都覺得混亂,即係其實真係好混亂

Hopeforb 發表於 17-8-31 01:18
回覆 忌廉烏冬 的帖子

我諗你有誤會啊,我係民生用家,我覺得學校品德培育好重視喎,而且同學之間嘅互動亦 ...

竟然係咁
我真係誤會左,以為佢無乜德育只係谷學術但谷得黎又唔夠其他學校強
誤會哂

回覆 忌廉烏冬 的帖子

民生每個月都有I can do it, 目的是培育幼兒全人發展,裏邊有教聖經嘅金句和品德,待人接物,個人成長的規條,父母要跟小朋友記錄每個月做唔做得到然後交俾老師。這是一個好好嘅題材家長可以教導小朋友。內容例如有:。與人交談時有眼神交流;別人幫助我是會說謝謝;我不怕困難並願意多嘗試新事物;我會與人互相分享合作和幫助幼小
我會同我仔係朗讀嘅時候會加以解釋和與日常生活相連起來。
有一次我個仔講開要寬恕別人。我好開心佢自己識得講返金句,應用係日常生活:寬恕別人的過失便是自己的榮耀!

我好開心佢會明白可以寬恕別人其實亦是一種美德。
所以我非常滿意民生係德育上面嘅培育。

maomaofafa 發表於 17-8-31 01:17
你小朋友好叻,K1識問咁多思考性問題。我相信只要你好好引導佢,就算學校係點都唔會影響佢本身嘅品格。學 ...

佢唔思考架,一味問問問架咋
可能因為舊學校教德育教守規矩都教得幾入腦,我平時又長氣CHUM氣,所以佢自己都好重視呢樣野,
同埋大前提係佢排緊果條隊俾人推開左,人地條校車隊探熱先,佢地企哂係度等,影響左佢,所以佢問個不停然後話唔鍾意人地打尖繼而不停話唔鍾意學之園

Hopeforb 發表於 17-8-31 01:38
回覆 忌廉烏冬 的帖子

民生每個月都有I can do it, 目的是培育幼兒全人發展,裏邊有教聖經嘅金句和品德, ...

聽你咁講又真係幾好

忌廉烏冬 發表於 17-8-31 01:40

識得問已經好好,有時小孩子同佢講都未必入腦。一係佢好聽你話一係你教得好好。我覺得你繼續咁教啱架啦,唔好俾其他人影響到佢,佢要知道咩係岩咩係錯呢不過學校涉及咁多人,又好難話可以控制全部人的紀律。除非佢哋真係搵人守住維持秩序之類。學校會唔會有老師接送校巴來和走的小朋友呢?如果有的話我諗家長和校巴ee 也會比較守秩序呢

忌廉烏冬 發表於 17-8-31 00:51
多謝你呀

另外都多謝各位明白我既JM,

其實你那麼多太滿,為何不直接同校長講,而要在此發文呢?

講到自己是受害者,同時又貶低其他學之園的同學,你是否係打手呀?

你自己就要睇自己個仔入學校,難道其他家長不要?那麼學校門口邊有那麼多位?學校門口得一個,請問搭校車的小朋友怎樣入學校?帶領搭校車的姨姨及老師巳不停説「唔該,唔該」請問你有無聽到。

請你在發帖前客觀覆核你的內容,免得人哋話你是怪獸家長。

我相信所有幼稚園都重視德育發展,但這亦要家長合作,你那麼多不滿,請問怎樣做到家校合一?

jilmama    發表於 17-9-8 20:53

Beautyabimama 發表於 17-8-31 02:13

講到自己是受害者,同時又貶低其他學之園的同 ...

其實討論區唔可以按自己所見所聞而發文,咁何謂討論區呢?何況樓主困惑的,只是一般學校應妥善安排的返放學及禮貌問題,何來怪獸?你過往亦發帖不滿pn班令小朋友一返學就肚痾,遭遇不相伯仲吧,大家何不理性討論?

其實選得學之園,自然是希望學術上較強吧,人人都想全人發展,十項全能加品行好,但每日上學三小時,每間學校自然有不同的比重。
Happy School 唔通返學什麼也不做,happy school 也會有英普堂,家長覺得足夠與否是家長的判斷,正如LH一定會教品德,但放多了時間在其他地方,總會有取捨吧

回覆樓主:

delete

回覆 OP妮歌 的帖子

請問"全日班的學卷校"指邊間?

回覆 fluty 的帖子

LH有second in!!?!?!?

Beautyabimama 發表於 17-8-31 02:13

講到自己是受害者,同時又貶低其他學之園的同 ...

咁我相信大部份幼稚園都係得壹個門口出入嘅
其他學校可以做到守秩序守規矩
我相信學之園亦有能力安排到呢樣野
我自己個仔間學校做法就係
首先會比校車的同學仔放學上校車
當然佢哋放學的時間會早少少
咁門外的家長就先在旁邊直線排隊等候
門口有守衛看住咁
小朋友出來時都是由老師護送上校巴的
大概一個老師帶兩三個小朋友吧
校車ee就負責在校巴上迎接
上學的時候也是這樣,不過其他同學也可以同時一起進門,因為不會很多人同一時間進門
校巴離去後其他家長就可以根據守衛檢查接送咭後進入校園內各自的班房迎接小朋友了
過程相當有秩序的

vinvinceho 發表於 17-8-31 07:57
其實討論區唔可以按自己所見所聞而發文,咁何謂討論區呢?何況樓主困惑的,只是一般學校應妥善安排的返放 ...

認同討論區是發問及發表事實。

若發言人不能客觀的分析,那與現今只懂投訴,自私,怪獸有何分別。況且樓主的公子只返LH兩個星期,學校做了什麼,用何方法教導學生,請問佢知唔知?學校重視家長意見,她沒有與學校接觸,就comment間學校及其他學生,那公平嗎?

我看了他的發言,只覚她不懂怎樣解釋俾兒子知,其實佢的煩惱可同老師講,佢哋會處理。

我之前所窵的是我的小朋友因在那所學校吃了不㵖的腸粉作小點而患上洛沃克病毒,一個2歲小朋友的茶點是腸粉不知有無問題。你要知道洛沃克病毒有機會脫水而死,所以我才發帖。告訴大家小心。

不明原因的人是可以不負責任的批評人,不理別人感受。真無奈,這是現今文化。

maomaofafa 發表於 17-8-31 11:03
咁我相信大部份幼稚園都係得壹個門口出入嘅
其他學校可以做到守秩序守規矩
我相信學之園亦有能力安排到呢 ...

其實學校就是這樣做,返學放學時校巴接送亦有老師及校車姨姨一齊。小朋友是手牽手行,行動是慢的,因有低年班學生。學校亦非常小心,確保沒有學生遺留。放學亦有用咪說明現在收邊班學生的放學咭,門口亦貼上放學班別的安排。另放學多人是因小朋友想同其他同學牽手去搭Lift.並不是樓主說企係度傾計。樓主未感受到是因為他的兒子暫時未有好朋友,所以不能客觀評論學校。同時我發現她只認同與她意見一樣的人,做法唔公平所以我才覆。

我自己及我們班裹其他家長都覺得放學是順暢的。

她發表的意見中肯與否,大家自己評論。

回覆 忌廉烏冬 的帖子

樓主, 概然你昨天有參加茶聚, 會上校長應該有講可以用什麼的方法和學校溝通聯絡. 你這樣擔心和不確定校長看不看見你在討論區的留言, 為何不跟從學校的方法去聯絡. 學之園是一間著重家校合作從善如流的學校, 家長的意見一定會跟進的, 要不是學校不斷的改善進步, 學校也不能發展得這樣快.
另外校車嬸嬸一個睇10個, 我個人覺得就算沒有學校的優先次序, 禮讓有需要的人也是應該的. 而且也有很多其他學校也是會俾座校車的同學先入學校, 不過可能那些學校有側門/後門/校車可直入操場, 所以樓主才不太覺.

HL校的隔離今年開了Little Hab 的playgroup, 所以接放學的家長和人數也多了, 可能開學初期的接送安排需要有點調整.

學校下星期一晚還有K1的課程簡介會, 家長記得參加和勇躍發問,相信這樣定能讓家長增加對學校的了解, 和協助學校去改進.

BTW, 如果家長還是覺得HL未能付合家長的要求, 家長可以考慮轉校, 找一間適合自己的學校, 最緊要的還是能滿足小朋友的成長需要.  老套點講句 "這個世界沒有最好的學校, 只有最適合自己的學校".

水皮仔    發表於 17-8-31 12:10

回覆 忌廉烏冬 的帖子

我女PN讀Greenfield,老師同嬸嬸都好好又有愛, 返放學都冇話好亂哦

見樓主之前post全部都係投訴唔同學校!好難唔認同閣下是怪獸家長!
坐校巴小朋友因為沒有家長看管所以會優先進入學校是正常不過做法!只要解釋給小朋友知便可以!這樣做也可以教識小朋友學會體諒別人!

忌廉烏冬 發表於 17-8-31 01:40

明白樓主你好重視德育,或者樓主呢個時候可以教下女兒同理心!當佢不停問點解校車姨姨打尖時,你可以解釋或引導佢諗:「校巴小朋友得一個姨姨同老師睇住,俾佢地入先因爲怕佢地走散,你有媽咪陪住,我地何不讓佢地行先呢?」簡單一個解釋就可以讓小朋友換個角度思考,又知道事情不是非黑即白!

又或者當你女兒不停問「點解佢地咁...」而你又不懂答時,你又可以答:「媽咪都唔係好清楚學校情況和唔欣賞佢地嘅行為,不如等媽咪問下老師校長,睇下大家有冇方法可以改善!」你咁樣答小朋友又會明白,如有疑慮應該主動直接問當事人,唔駛自己估估下,慢慢小朋友就會有探究解難精神,又會主動發問!

我有呢個凡事不要只看表面或自我感受係因為我自己試過一次見前面條人龍好慢,我好心急好忟,以為有人打尖,我上前看過究竟後原來係有個老婆婆佢行動不變,大家都讓著老婆婆慢慢行,我見到後好慚愧,自此之後我學會想法正面,少點埋怨!

你又有冇想過可能你女太鍾意舊校?我想大家都聽得多小朋友唔想轉校所以係interview 時表現特別差,希望不用轉校?或者你都可以從唔同角度諗下女兒的想法,協助佢適應新學校!

加油!

hkpapa852    發表於 17-8-31 13:36

csy_blingbling 發表於 17-8-31 09:58
回覆 fluty 的帖子

LH有second in!!?!?!?

Yes both  pn and k1 also has 2nd in
Usually only siblings no need 2nd in has straight in offer

‹ 上一主題|下一主題