用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 返左2星期學之園。。。
樓主: 忌廉烏冬
go

返左2星期學之園。。。   [複製鏈接]

回覆 bape0060 的帖子

十分讚同

回覆樓主

請問是否大角咀分校?

回覆 bape0060 的帖子

都要睇下邊間,有些傳統教會學校老師會用惡或鬧方式去教學生!這方法我個人不太認同!

我個女係LH畢業,小學攞操行獎wor...應該德育都可以過得去吧😅😅

樓主請體諒,剛開學有很多小朋友還沒太適應,哭鬧可能多ㄧ點。如果學之園的德育不好,我也不會俾細仔讀。

回覆樓主:

Zootopia 發表於 17-8-30 09:48
我也是LH家長,這兩星期接放學是有點混亂,但以我的小朋友多年來在LH,我看到各位家長接返學放學時也很禮讓 ...
樓主的問題是:「究竟係大部份學校都係好似學之園咁樣呢D情形,只係我N班間學校太好所以我覺得學之園奇怪? 定係只係呢間學之園係咁?」

相信樓主只是想分享自己見聞與感受,及徵詢其他家長的意見作參考。不要說是「公審」咁嚴重。

ChocoMilk33 發表於 17-8-30 10:16
樓主的問題是:「究竟係大部份學校都係好似學之園咁樣呢D情形,只係我N班間學校太好所以我覺得學之園奇怪? ...

贊同。樓主只是有疑問提出問題而已。而且EK既LH die hard fans 多的是, 樓主沒有因為自身是用家而偏倚立場,相信樓主比起其他人更懂得培養孩子品德。

樓主的問題是:「究竟係大部份學校都係好似學之園咁樣呢D情形,只係我N班間學校太好所以我覺得學之園奇怪? ...

正是,多謝你呀

ylylylyl 發表於 17-8-30 10:59
贊同。樓主只是有疑問提出問題而已。而且EK既LH die hard fans 多的是, 樓主沒有因為自身是用家而偏倚立場 ...

多謝你呀

贊同。樓主只是分享自己親眼所見,並提出疑問。始終與原本期望出入太大,呻下無妨。況且樓主還繼續給時間觀察。不過如果問題持續,建議樓主向校方反映,可看看校方點處理。

忌廉烏冬 發表於 17-8-28 13:42
以上情況,係以前讀N班既學校完全唔會出現,以前間學校接送返學放學都係俾咭先有得接,但過程好有效率好有 ...

完全明白樓主的憂慮,全人發展真的很重要。
但平心而論,樓主選擇LH學之園不會只為品格成長的,應有其他因素吧!
學之園是活動教學,以鼓勵來改善行為,循循善誘教導學生,相信用家一般會認為學之園的學生是活潑開朗的。約樓主要求貴子女的教育訓練是用傳統方法的話,學之園真的不適合貴子女。
另小朋友比較喜歡舊校,我是認同的。我們成人轉工也要半年適應期,何況小孩更要多些時間認識新朋友及新的教學方式。
另樓主説學校沒愛心,這方面真的不能認同。小孩有強烈的分離憂慮,他們喊是非常平常,學校老師不把小朋友帶回學校,聰明的小朋友會知道喊就不用返學,請問這是貴家長想要的嗎?
現在是開學初期,很多父母都緊張自己的小孩,多家長接放學很平常,家長相見大家寒暄是平常事,噪音只怪長實起樓樓底太底,令聲音回響大。
LH學之園好唔好用家一定知道,校長及老師全都認得學生名字及接放學的家長樣貌就不是每間幼稚園可以做到。
對不起其他偏激的帖我不想談論,只希望樓主從貴子女的性格,喜好選擇一所你們都喜歡及適合小朋友的學校。

利申:我是用家,直到現在我非常滿意及感謝LH學之園的校長,主任,老師及姊姊這幾年教導我的小朋友,不論在學術及性格上的問題,他們都不介意於晚上7:00打電話來了解及提供家校解決方法。
我的小朋友在現住屋苑的管理員,街坊,清潔人員都會認同他是有禮貌的小朋友。

謝謝閲讀

討論下啫⋯⋯公審...指控太嚴重了...

回覆樓主:

其實只係返咗學兩星期啫, 可能老師仲觀察緊, 俾多啲時間佢地, 我相信情況一定有改善的

其實奧運O個間學之園都唔新, 好奇點解冇處理好放學接送混亂既問題。其實安排多少少職員去門口安排家長/姐姐接送,待一兩個星期家長/姐姐習慣左就唔駛再特別安排職員。我小朋友番個間幼稚園接放學時學校都有嚴陣以待好清楚話俾接放學既人知要點做。所以雖然多人但都冇混亂。

不過公平D講, 呢間學之園個位置又真係有少少難搞, 佢個樓底咁矮D聲音真係散唔到。

雖然我個人唔太喜歡學之園,但樓主以兩星期,仲要係N班既情況去咁快下定論,似乎早左少少。

一年後都係咁,或者再比少少評價會好D。

其實做呢D中產家庭既幼稚園老師唔易,一陣間你"教"個小朋友兩句,個小朋友又唔開心,又向父母講,父母可能又覺得小朋友仲細無理由咁"教"佢,又會唔like。

德育同禮貌家家有唔同要求,要做最重要都係家庭做起,如人地唔排隊,唔代表自己唔排隊嘛,兩樣野黎,小朋友都要學。

maomaofafa 發表於 17-8-30 11:36
贊同。樓主只是分享自己親眼所見,並提出疑問。始終與原本期望出入太大,呻下無妨。況且樓主還繼續給時間 ...

多謝你呀

另外都多謝各位明白我既JM,

呢2日聽完校長個茶聚,講左好多育兒資訊,似乎都好重視品格同行為既培養,希望過多一排,一切上了軌道後,可以消除我對學校的疑慮同不安,小朋友讀得開心, 大人放心

同埋我估學校可能有睇到呢個POST, 由尋日開始,放學有職員指示D未輪到但排定隊既人, 話未到佢地接放學,叫佢地排後D, 不過都係治標唔治本,因為今日放學又係塞住左, 返學就無乜改善,又係很多大人堆住個普通隊入口/正門入口/門口玻璃傾計,我唔想一齊塞住個門口,所以行遠D,但行遠D就望不到我個小朋友行入去。(果D吹水家長塞住但佢地D小朋友已經入哂去好耐)同埋呢2日係家長茶聚,返學時間少左好多人,暫時未知返學個混亂情況有無改善,不過如果真係因為睇左呢個POST而作出行動,我好欣賞同感謝校長,要俾個LIKE佢。

校長,如果你真係睇到,可唔可以都同D校車嬸嬸提示下,叫佢地都保持身教啊,因為我個小朋友真係問我“點解呢個嬸嬸拖住班小朋友過黎既,佢地(之前)去左邊?“ 我話佢地係搭校車返學所以係另一隊人,佢就問我“點解佢地唔排隊“ ,我話搭校車唔係唔排隊,係另一條隊,同我地排緊呢條唔同,佢就話,但我見到個嬸嬸係推開果個小朋友打尖喎媽咪,點解學之園D小朋友都打尖(之前講過去遊樂場玩時佢話D同學打尖同推撞),點解呀媽媽,點解呀BLAH BLAH BLAH。。。好彩輪到佢探熱,我唔洗再答落去,因為真係唔識解釋點解嬸嬸推開人插隊

忌廉烏冬 發表於 17-8-31 00:51
多謝你呀

另外都多謝各位明白我既JM,

你小朋友好叻,K1識問咁多思考性問題。我相信只要你好好引導佢,就算學校係點都唔會影響佢本身嘅品格。學校只係一個輔助,小朋友或許會受到四周的環境和同學影響,但最重要還是父母。而且我覺得你是一位重視身教的家長,不用太擔心呢。

回覆 忌廉烏冬 的帖子

我諗你有誤會啊,我係民生用家,我覺得學校品德培育好重視喎,而且同學之間嘅互動亦都講求紀律,禮貌,尊重和守規矩啊,我非常滿意德育上邊嘅培養喎!
‹ 上一主題|下一主題